Šátečky
Borůvkové pirohy
Doba přípravy: 50 - 60 minut
1 kousek 950 kJ/ 225 kcal
12 pirohů
- 300 g hrubé mouky
- 140 g hery
- 1 vejce
- 1 žloutek
- špetka soli
- 20 g droždí
- 250 ml mléka
- 1 kostka cukru
- 300 - 400 g borůvek
- 2 lžíce cukru pískového
- 1 lžíce hrubé mouky
- mouka na vál
- olej na plech
- moučkový cukr na posypání
- lístky meduňky na ozdobu
Nejprve připravíme kvásek. Rozdrobené droždí vložíme do hrnku, přidáme kostku cukru a zalijeme vlažným mlékem. Necháme na teplém místě vykynout.
Z mouky, tuku, vejce, žloutku, špetky soli a vykynutého kvásku zaděláme těsto. Rozválíme ho na pomoučeném vále na plát asi půl cm silný a nakrájíme na stejné čtverečky.
Z borůvek odstraníme nečistoty, v cedníku je propláchneme a necháme okapat. V míse smícháme pískový cukr s hrubou moukou a v této směsi obalíme borůvky. Čtverečky těsta plníme obalenými borůvkami. Přehneme rohy a dobře je přitlačíme. Dáme je na vymazaný plech a upečeme v rozehřáté troubě při 180 °C dozlatova.
Upečené, ještě teplé pirohy, posypeme moučkovým cukrem.
—————
Bramborové šátečky s marmeládou
Doba přípravy: 50 minut (bez doby kynutí)
1 kousek asi 106 kcal/447 kJ
30 kousků
Těsto:
- 300 ml mléka
- 50 g moučkového cukru
- 30 g droždí
- 200 g brambor vařených ve slupce
- 400 g hrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 30 g másla
- 1 vejce
- sůl
- vejce na potření
Náplň:
- 150 g marmelády
- 50 g nastrouhaných dětských piškotů
Z části vlažného mléka, lžíce cukru a droždí připravíme kvásek, ketrý necháme na teplém místě nakynout. Vařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno či prolisujeme.
Mouku prosijeme se špetkou soli a moučkovým cukrem. Přidáme brambory, vanilkový cukr, citronovou kůru, zbylé vlažné mléko, vejce, vykynutý kvásek a rozpuštěné máslo.
Vše zpracujeme na hladké tužší těsto, které necháme na teplém místě kynout asi 40 minut. Pak ho rozválíme na pomoučeném vále na plát silný asi jeden cm a rozkrájíme na čtverce velké 10 x 10 cm.
Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a do středu každého čtverce navršíme lžíci marmelády, kterou předtím smícháme s nastrouhanými dětskými piškoty. Cíp přehneme a okraje dobře spojíme do trojúhelníkového šátečku.
Šátečky rozložíme na plech a necháme 15 minut na teplém místě kynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 15 minut. Po upečení přendáme na kovovou mřížku, necháme vychladnout a pocukrujeme.
—————
Jablkové taštičky s ořechy a marmeládou
12 kousků
Doba přípravy: 45 minut
1 kousek asi 320 kcal/ 1 341 kJ
- 6 jablek
- 600 g listového těsta
- 250 g rybízové marmelády
- 1 sáček skořicového cukru
- 1 lžíce rumu
- 100 g ořechů
- 1 vejce na potření
- mouka na vál
Jablka oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenký plát. Ten rozkrájíme na 24 obdélníků. Rybízovou marmeládu rozmícháme se skořicovým cukrem a rumem. Polovinu obdélníků potřeme ochucenou marmeládou a posypeme ořechy. Na ně rozložíme plátky jablek a okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem.
Do zbylých obdélníků prokrájíme speciálním válečkem mřížky (pokud nemáme váleček použijeme na prokrojení nůž). Mřížky roztáhneme, položíme na jablka a okraje dobře přitiskneme. Taštičky položíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme je při teplotě 200 °C asi 25 minut.
—————
Listové bedýnky s meruňkami
12 kousků
- 500 g listového těsta
- 1 vejce na potření
Náplň:
- 300 ml mléka
- 60 g krupicového cukru
- 1 vanilkový pudinkový prášek
Dohotovení:
- 200 g meruněk zbavených pecek a nakrájených na plátky
- 1 sáček dortového želé
Z mléka, cukru a pudinku uvaříme krém. Za stálého míchání ho necháme mírně zchladnout.Těsto rozválíme a rozkrájíme na obdélníky. Polovinu z nich rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a okraje potřeme vejcem. Do zbylých vykrojíme okénko a položíme na obdélníky na plechu. Potřeme vejcem. Dovnitř rozdělíme pudinkovou náplň. Pečeme při 180 °C asi 30 minut.
Meruňky naskládáme do vychladlých bedýnek a potřeme je želé, připraveným dle návodu. Necháme ztuhnout.
—————
Listové šátečky s krémem
18 kousků
Doba přípravy: 60 minut
1 kousek asi 241 kcal/ 1 011 kJ
- 400 g listového těsta
- 1 vejce
- 200 g rostlinného másla (rama, perla)
- 120 ml smetany ke šlehání
- 120 g jahodové marmelády
- moučkový cukr na posypání
Listové těsto rozválíme na plát, který rádýlkem nakrájíme na čtverce asi 7 x 7 cm. Vejce rozšleháme a rohy těsta jím potřeme. Čtverce diagonálně přehneme přes trubičky na kremrole a konce dobře spojíme. Šátečky potřeme zbylým vejcem.
Pečeme v dobře vyhřáté troubě při 200 °C asi 7 minut, pak teplotu zmírníme a dopékáme dozlatova. Šátečky opatrně stáhneme z trubiček a necháme vychladnout.
Tuk dáme do misky, necháme změknout a utřeme do hladkého krému. Smetanu vyšleháme dotuha a společně s jahodovou marmeládou ji zašleháme do krému.
Cukrářský sáček naplníme krémem, ten nastříkáme do šátečků a necháme je chladu ztuhnout. Pocukrujeme a hned podáváme.
—————
Meruňkové taštičky
6 porcí
- 1 balíček listového těsta
- 1 plechovka meruňkového kompotu
- 1 bílek
- meruňková marmeláda
- moučkový cukr na posypání
Listové těsto rozválíme a vykrájíme z něj kolečka. Okraje potřeme bílkem. Kolečka pomažeme marmeládou, do středu dáme 1 - 2 kompotované meruňky, kolečka přehneme a okraje pevně přimáčkneme. Plech vyložíme pečícím papírem, taštičky na něj rozložíme, plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
—————
Ořechové trojhránky
Doba přípravy: 40 minut
1 kousek asi 196 kcal/ 821 kJ
18 kousků
Těsto:
- 500 g listového těsta
- hladká mouka na podsypání
- 1 vejce na potření
- moučkový cukr na posypání
Náplň:
- 50 g rozinek
- 20 ml rumu
- 150 g vlašských ořechů
- 100 ml mléka
- 50 g krupicového cukru
- 50 g kulatých piškotů
Rozinky namočíme asi na dvě hodiny do rumu. Ořechy nastrouháme najemno a svaříme s mlékem a cukrem. Necháme vychladnout, pak přidáme rozinky s rumem a rozdrcené piškoty.
Těsto rozválíme na vále na obdélník velký 60 x 30 cm. Rozkrájíme ho rádýlkem na čtverce 10 x 10 cm. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a do středu dáme ořechovou náplň.
Čtverec v polovině přeložíme a okraje k sobě přitiskneme. Trojhránky přendáme na plech, povrch potřeme vejcem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Po upečení přemístíme na kovovou mřížku a necháme vychladnout. Před podáváním pocukrujeme.
—————
Povidláky
16 kousků
- 30 g droždí
- 50 g krupicového cukru
- 400 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 2 vejce
- 100 g másla
- kůra z 1/2 citronu
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 1 vejce na potření
- pečící papír na plech
Povidlová náplň:
- 200 g povidel
- 1 - 2 lžíce rumu
- špetka skořice
Drobenka:
- 50 g hrubé mouky
- 50 g moučkového cukru
- 50 g másla
Z droždí, cukru, 2 lžic mouky a 3 lžic mléka vymícháme kvásek.
Ze zbylé mouky, cukru, vanilkového cukru, soli, vajec, másla, vzešlého kvásku, kůry a muškátového oříšku vypracujeme těsto.
Vykynuté těsto rozválíme na plát a rozdělíme na čtverce asi 8 x 8 cm velké. Doprostřed každého naneseme povidlovou náplň. Rohy přehneme a uprostřed stiskneme a spojíme. Na plechu necháme 15 minut kynout. Poté je potřeme vajíčkem, posypeme drobenkou a při 180 °C pečeme asi 20 minut.
—————
Šátečky s dvojí náplní
16 kousků
Těsto:
- 500 g listového těsta
- 1 vejce na potření
Tvarohová náplň:
- 200 g měkkého tvarohu
- 2 žloutky
- 50 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce citronové šťávy
- 40 g rozinek
Maková náplň:
- 150 ml mléka
- 200 g másla
- 60 g krupicového cukru
- 150 g mletého máku
- 20 g mletých mandlí
- rum na dochucení
Do kastrůlku vlijeme mléko. Přidáme máslo s cukrem a přivedeme k varu. Vsypeme mák a 2 minuty ho povaříme. Odstavíme, po vychladnutí vmícháme mandle a rum.
Těsto rozválíme na plát o velikosti 40 x 40 cm a rozdělíme na čtverce 10 x 10 cm velké. Okraje čtverců potřeme vajíčkem. Doprostřed každého naneseme po lžíci tvarohové a makové náplně. Okraje přehneme.
Šátečky potřeme vajíčkem a pečeme při 200 °C asi 30 minut. Upečené je necháme vychladnout na kovové mřížce.
—————
Šátečky s kokosovou náplní
Doba přípravy: 50 minut + doba kynutí
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1 balíček sušeného droždí
- 150 ml mléka
- 150 g měkkého tvarohu
- 100 g másla nebo margarínu
- 80 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- sůl
Náplň:
- 150 ml vody
- 40 g sušeného mléka
- 100 g kokosu
- 40 g krupicového cukru
- 300 g třešní
Nasypte do mísy mouku, udělejte důlek, přisypte droždí, zalijte polovinou vlažného mléka a nechte droždí nabobtnat. Tuk utřete s cukrem a tvarohem a společně s vejci, vanilkovým cukrem, zbylým mlékem a špetkou soli přidejte k mouce s droždím.Vypracujte vláčné tužší těsto a nechte na teplém místě asi hodinu kynout.
Na náplň smíchejte vodu se sušeným mlékem a cukrem a přiveďte k varu. Pak přidejte kokos, minutu povařte a nechte vychladnout.
Těsto po nakynutí rozválejte na plát silný asi 4 mm a rozkrájejte na čtverce 6x6 cm. Do středu dejte lžící kokosové náplně, vypeckované třešně a rohy stiskněte k sobě směrem do středu. Nechte ještě na plechu 15 minut kynout. Pak šátečky potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut.
—————