Šneci
Korvapuustit - finské kořeněné pečivo
24 kousků
Těsto:
- 30 g droždí
- 100 g krupicového cukru
- 125 ml vlažného mléka
- 280 g hladké mouky
- 1 vejce
- 280 g polohrubé mouky
- sůl
- 100 g rozpuštěného másla
- 1 lžička semínek kardamomu
Náplň:
- 30 g rozpuštěného másla
- 4 lžíce krupicového cukru
- 1 lžíce mleté skořice
- hrubý cukr na posypání
Droždí smícháme se lžičkou cukru, trochou mléka a lžící mouky. Kvásek necháme vzejít. Obě mouky, sůl, kardamom, vejce, zbylé mléko, 125 ml vlažné vody, zbytek cukru a vzešlý kvásek propracujeme. Pak přidáme máslo, vymícháme a necháme kynout.
Těsto rozpůlíme a každou část rozválíme. Pláty potřeme máslem, posypeme cukrem a skořicí. Stočíme a rozkrájíme. Na plechu potřeme vejcem, posypeme cukrem a necháme ještě 20 minut kynout. Pečeme při 180 °C asi 20 minut.
—————
Listoví šneci s hruškami a rozinkami
Doba přípravy: 40 minut (bez mražení)
1 kousek asi 59 kcal/ 247 kJ
26 kousků
- 50 g pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
- 200 ml mléka
- 50 g krystalového cukru
- 50 g rozinek
- 500 g listového těsta
- 200 g hrušek
Pudink rozmícháme v 80 ml mléka dohladka. Zbylé mléko nalijeme do kastrůlku, přidáme cukr a přivedeme k varu. Zalijeme pudinkovým mlékem a za stálého míchání uvaříme hustý krém. Necháme vychladnout a vmícháme rozinky.
Listové těsto rozválíme na plát asi 40 x 30 cm. Potřeme jej připraveným krémem, pak celý plát po délce rozřízneme a každou část stočíme do roládky. Uložíme je do mrazničky a necháme zmrazit. Mezitím oloupeme hrušky, odstraníme jádřinec a dužinu nakrájíme na kousky.
Zmrazené roládky vyjmeme a nakrájíme na asi 1,5 cm silná kolečka (šneky). Dáme je na plech vyložený pečícím papírem, poklademe kousky hrušek a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 10 minut dozlatova.
—————
Ořechové růžičky
- 400 g listového těsta
- 150 g cukru krupice
- mletá skořice
- vanilkový cukr
- nahrubo nasekané vlašské ořechy
Těsto vyválíme na plát velikosti plechu, posypeme ořechy, cukrem, vanilkou a skořicí. Vše stočíme do rolády, kterou nařežeme nožem na jednotlivé kusy. Dáme je na čistý plech vyložený papírem na pečení a pečeme dozlatova.
—————
Višňoví šneci
20 kousků
- 300 g višní
- 500 g listového těsta
- 1 rozšlehané vejce na potření
- 2 balíčky skořicového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- hladká mouka na podsypání těsta
Těsto rozválíme na pomoučněném vále na plát asi 40 x 30 cm velký. Višně opláchneme a na sítku necháme okapat. Poté je odstopkujeme a vypeckujeme.
Plát těsta potřeme vajíčkem a posypeme skořicovým cukrem. Poklademe ho višněmi a svineme do rolády.
Roládu ostrým nožem rozdělíme na plátky asi 2 cm silné. Šneky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vajíčkem a posypeme vanilkovým cukrem. Pečeme při 180 °C asi 30 minut.
—————