Srnčí hřbety, chlebíčky a tunely
Arašídový hřbet
14 kousků
Těsto:
- 4 vejce
- 250 g másla
- 140 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 g hořké čokolády
- 200 g hladké mouky
- 50 g solamylu
- 1 lžička prášku do pečiva
- tuk a hrubá mouka na formu
Oříšky v karamelu:
- 180 g krupicového cukru
- 150 g arašídů (nepražených, nesolených)
Dohotovení:
- 150 g rozehřáté čokoládové polevy
Cukr necháme zkaramelizovat v kastrůlku se silným dnem. Přidáme arašídy a nalijeme na plech vymazaný olejem. Necháme vychladnout, nadrtíme.
Vejce rozklepneme. Žloutky utřeme s máslem a cukrem. Přidáme 2/3 arašídů v karamelu a kousky čokolády. Bílky vyšleháme a sníh s moukou prosátou se solamylem a kypřícím práškem vmícháváme do pěny.
Těsto pečeme ve formě při 170 °C asi 40 minut. Upečený a vychladlý hřbet přelijeme polevou. Dozdobíme arašídy.
—————
Cuketový chlebíček s čokoládou
16 kousků
- 100 g hořké čokolády nasekané nadrobno
- 200 g oloupané cukety nastrouhané nahrubo
- 250 g hladké mouky
- 20 g kakaa
- 1 prášek do pečiva
- 120 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 120 ml oleje
- tuk a hrubá mouka na formu
- 50 g sekaných lískových oříšků
Mouku spolu s kakaem a práškem do pečiva prosijeme do mísy. Přidáme moučkový a vanilkový cukr, čokoládu, cuketu, vejce a olej. Vše dobře promícháme.
Formu na biskupský chlebíček vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a naplníme těstem. Navrchu těsto posypeme sekanými oříšky.
Formu vložíme do vyhřáté trouby. Chlebíček při 160 °C pečeme asi 50 minut. Po upečení necháme mírně vychladnout ve formě, poté ho vyklopíme na mřížku.
—————
Kakaovo-kokosový hřbet s broskvemi
Doba přípravy: 70 minut
1 kousek asi 234 kcal/ 981 kJ
16 kousků
- 2 vejce
- 80 g hery
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 280 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 30 g mletého kokosu
- 200 ml mléka
- 4 broskve
- 150 g mléčné čokoládové polevy
- 2 lžíce kokosových lupínků
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme s částí cukru na pevný sníh. Změklou heru nakrájíme na kousky a vyšleháme se zbylým cukrem do pěny. Postupně zašleháme vanilkový cukr a žloutky. Mouku smícháme s práškem do pečiva a kakaem.
Do žloutkové pěny nejprve zapracujeme strouhaný kokos a pak po částech střídavě vmícháváme bílkový sníh, moučnou směs s tmavým kakaem a mléko. Připravíme si broskve: omyjeme je a vypeckujeme. Tři broskve nakrájíme na malé kousky, zbylou na plátky.
Chlebíčkovou formu vyložíme pečícím papírem. Na dno rozetřeme polovinu kakaového těsta, na ně rozdělíme polovinu broskví nakrájených na kousky a pak tento postup ještě jednou zopakujeme. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 45 minut.
Necháme krátce zchladnout ve formě, opatrně vyklopíme a odtrhneme pečící papír. Čokoládovou polevu rozehřejeme na vodní lázni a polijeme jí vychladlý chlebíček. Posypeme kokosovými lupínky, ozdobíme zbylou broskví nakrájenou na plátky a necháme ztuhnout.
—————
Kočičí oči s malinami
- 100 g másla
- 150 g pískového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- 150 g polohrubé mouky
- 5 lžic mléka
- kakao
- piškoty
- malinový džem
- 200 g malin
- rum
- tuk na vymazání formy
- mouka na vysypání formy
Máslo utřeme s pískovým cukrem, přidáme vanilkový cukr, žloutek a vyšleháme. Po zhoustnutí přidáváme střídavě mléko a moukuk promíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků a část těsta vlijeme do vymazané a vysypané chlebíčkové formy. Na povrch naskládáme piškoty spojené malinovým džemem, vždy 2 piškoty na sebe. Pokapeme rumem a posypeme malinami. Zalijeme zbytkem těsta a pečeme v předehřáté troubě zvolna asi 30 minut.
—————
Makovec
12 kousků
- 180 g prosáté hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 100 g mletého máku
- 2 vejce
- 100 g změklé hery
- 100 g moučkového cukru
- 100 ml mléka
- 50 g rozehřáté bílé čokoládové polevy
- tuk a hrubá mouka na formu
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s herou a polovinou cukru do pěny. Bílky vyšleháme za postupného přidávání zbylého cukru dotuha.
Do žloutkové pěny vlijeme mléka, zapracujeme mouku, kypřící prášek, mák a nakonec bílkový sníh. Formu na srnčí hřbet vymažeme tukem, vysypeme moukou a těsto do ní rozetřeme. Pečeme při 180 °C asi 45 minut.
Částečně zchladlý makovec vyklopíme. Po úplném vychladnutí jej přestříkáme polevou a necháme ztuhnout.
—————
Makový tunel
Doba přípravy: 60 minut
1 kousek zhruba 502 kJ / 120 kcal
20 kousků
- 200 g polohrubé mouky
- 150 g máku
- 250 ml mléka
- 20 g tuku
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 100 g cukru
- moučkový cukr na posypání
- tuk a hrubá mouka na formu
Polohrubou mouku, rozemletý mák, prášek do pečiva, mléko, vejce, změklý tuk, cukr a vanilkový cukr pečlivě promícháme. Vzniklou hmotu nalijeme do vymazané a vysypané formy (srnčí hřbet, nebo bábovka). Vložíme do trouby předehřáté na 190 °C a pečeme asi 45 minut. Makový hřbet necháme trochu vychladnout, vyklopíme z formy a po úplném vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.
—————
Ořechový srnčí hřbet
- 150 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 5 velkých lžic vřelé vody
- 50 g ořechů
- 100 g polohrubé mouky
- 1/3 přášku do pečiva
- špetka soli
Nejdříve smícháme cukr a žloutky. Pak k tomu přidáme zbylé přísady a sníh ze dvou bílků. Těsto vlijeme do třikrát rozpuštěným máslem vymazaného srnčího hřbetu. Pečeme v mírné troubě.
—————
Srnčí hřbet s mrkví a mandlemi
Doba přípravy: 60 minut
1 kousek 277 kJ/ 209 kcal
16 ks
Těsto:
- 200 g očištěné mrkve
- 80 g hladké mouky
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 100 g mletých oloupaných mandlí
- 60 g mletého máku
- 120 g másla
- 3 vejce
- 80 g moučkového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
- tuk a hrubá mouka na formu
Dohotovení:
- 100 g bílé čokolády
- 30 g mandlí se slupkou
Mrkve očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Mouku prosijeme s kypřícím práškem a smícháme s mandlemi a mákem. Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny. Bílky vyšleháme s citronovou šťávou na pevný sníh.
Do máslové pěny vmícháme nastrouhanou mrkev, citronovou kůru, mouku s práškem do pečiva a nakonec bílkový sníh. Hotové těsto naplníme do formy na srnčí hřbet, kterou jsme předem vymazali tukem a vysypali hrubou moukou.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 175 °C asi 30 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout ve formě a pak vyklopíme na kovovou mřížku.
Bílou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni v kastrůlku a vychladlý moučník s ní polijeme, přičemž ji necháme jen mírně stékat po obou stranách. Ještě než čokoláda ztuhne, ozdobíme moučník oloupanými nasekanými mandlemi. Poté necháme čokoládu v chladničce zcela zatuhnout a hřbet nakrájíme na plátky.
—————
Zázvorový hřbet
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do perníku
- 1 necelý hrnek cukru
- 1 hrnek tekutého medu
- 3 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 2 vejce
- špetka soli
- špetka jedlé sody
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 hrnek vody
- tuk a strouhanka na formu
- smetana ke šlehání na ozdobu při podávání
Prosátou mouku smícháme se solí a kypřícím práškem do pečiva. Máslo s cukrem ušleháme do pěny, přidáme nastrouhaný zázvor, med a skořici, sodu rozpuštěnou v hrnku vařící vody a vše promícháme. Nakonec vmícháme vejce a těstem naplníme vymazanou a vysypanou formu. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C dosucha dozlatova. Hotový hřbet vyklopíme. Při podávání zdobíme ušlehanou smetanou.
—————