Záviny
Povidlovník
Doba přípravy: 70 minut (bez doby kynutí)
1 kousek asi 1 106 kJ/ 264 kcal
16 kousků
Těsto:
- 1 lžička krupicového cukru
- 30 g droždí
- 100 ml mléka
- 500 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 125 ml oleje
- sůl
- olivový olej na potření
Náplň:
- 250 g švestkových povidel
- 100 g vlašských ořechů
- 1 bílek na potření
- 2 lžíce nahrubo nasekaných ořechů
Ze lžičky cukru, droždí a poloviny vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě nakynout. Polohrubou mouku prosijeme sítem se špetkou soli, přidáme vzešlý kvásek, zbylé vlažné mléko, celé vejce, olej a vařečkou vypracujeme tuhé, hladké a nelepivé těsto.
Těsto necháme na teplém místě hodinu odpočinout, pak rozválíme na dlouhý plát, který potřeme olivovým olejem, povidly a posypeme nahrubo nasekanými ořechy. Naplněné těsto stočíme do rolády, opatrně rozválíme na dlouhý pramen a ten zvolna zatočíme dokulaté formy jako šneka.
Zatočeného šneka necháme ve fomě asi 15 minut stát a kynout, pak potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme nasekanými ořechy. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 160 °C asi 40 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout ve formě a pak vyklopíme a nakrájíme na porce.
—————
Pruhovaný závin z pomazánkového másla
- 1 krabička pomazánkového másla (bez příchutě)
- špetka soli
- krabička (od pomazánkového másla) polohrubé mouky
Z pomazánkového másla, soli a polohrubé mouky zpracujeme těsto, které rozdělíme na dva kousky. Každý rozválíme na pomoučeném vále na pruh a naplníme, svineme nebo přeložíme pruhy z obou stran ke středu a přitiskneme. Po upečení bude mít závin hezký stromečkový vzor.
—————
Škvarkový závin s rybízem
Doba přípravy: 80 minut (bez doby odležení)
1 kousek asi 1 283 kJ/ 306 kcal
16 kousků (2 záviny)
- 170 g škvarků
- 320 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 špetka soli
Náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 125 g moučkového cukru
- 1 skořicový cukr
- 2 - 3 vejce
- 70 g strouhanky
- 500 g rybízu
- 1 bílek
Škvarky umeleme najemno. Na vál prosijeme sítem mouku, přidáme cukr, rozemleté škvarky, žloutky a sůl. Důkladně propracujeme na tuhé těsto. Necháme ho v chladničce odpočinout, nejlépe do druhého dne.
V míse smícháme tvaroh s moučkovým a skořicovým cukrem a nakonec zapracujeme vejce. Plechy vyložíme pečícím papírem.
Těsto rozdělíme na dvě části a rozválíme obdélníky. Každý plát těsta posypeme strouhankou, potřeme tvarohovou náplní a posypeme rybízem. Těsto stočíme do závinu - opatrně, je velmi křehké.
Závin potřeme bílkem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme přibližně při 170 °C asi 35 - 40 minut. Po upečení ho necháme vychladnout, a pak nakrájíme na kousky.
—————
Zatočený plněný koláč
Doba přípravy: 120 minut
- 800 g švestek
- 40 g krystalového cukru
- 2 vanilkové cukry
- 40 g solamylu
- 200 g měkkého tvarohu
- 75 g moučkového cukru
- 60 ml mléka
- 50 ml oleje
- špetka soli
- 10 g citronové kůry
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 100 g mletých lískových oříšků
- 30 g medu
- 50 g nasekaných lískových jader
Vypeckované švestky dáme na pánev, přidáme vanilkový i krystalový cukr a podusíme asi 5 minut. Solamyl rozmícháme v trošce vody, přidáme ho ke švestkám, krátce povaříme a necháme vychladnout.
Tvaroh dáme do mísy, přidáme cukr, mléko, olej, špetku soli a nastrouhanou citronovou kůru. Přisypeme mouku s kypřícím práškem a nakonec tři lžíce mletých ořechů. Důkladně zpracujeme na hladké těsto.
Vychladlé švestky rozmixujeme a promícháme s oříšky. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát, složíme ho a necháme asi 10 minut v chladu odpočinout. Pak ho znovu rozválíme a postup zopakujeme ještě dvakrát.
Těsto rozválíme na obdélník 50 x 30 cm. Potřeme ho švestkovou náplní a zavineme jako roládu. Roládu stočíme do tvaru šneka a dáme do kulaté formy. Pečeme při 165 °C 40 minut, pak potřeme medem.
—————
Závin s pivem
- 500 g hladké mouky
- 250 g ztuženého tuku omega
- 2,5 dl světlého piva
- špetka soli
- máslo na potření
Do prosáté mouky nastrouháme tuk, přidáme pivo a sůl a zpracujeme těsto. Na pomoučeném válu nebo na pomoučené utěrce těsto tence vyválíme a naplníme. Upečený horký závin potřeme kouskem másla.
—————
Závin z chlazeného těsta
- 400 g hladké mouky
- 250 g tuku omega
- 2 žloutky
- špetka soli
- až 2 dl mléka (přidáváme postupně)
- náplň dle chuti
Všechny suroviny zpracujeme na hladké těsto, zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme, nejlépe přes noc, v chladničce. Pak na pomoučeném vále tence rozválíme a naplníme.
—————
Závin z kyselého mléka
- 9 lžic kyselého mléka
- 1 hera
- 300 g hladké mouky
- 1 vejce na potření
Heru nastrouháme do prosáté mouky a zpracujeme s kyselým mlékem na hladké těsto. Rozdělíme na 3 až 4 díly, tence rozválíme na pomoučeném válu a naplníme.
—————