Teplé nápoje - alko

Horká třešeň

 

870 kJ 

  • 5 cl červeného vína
  • 5 cl griotky
  • 10 cl vody
  • 2 ks hřebíčku
  • 1 plátek citronu

 

Smícháme dohromady a zahříváme, dokud se nevytvoří pěna. Těsně před varem ale stáhneme. Přecedíme a servírujeme.

—————

Horký nápoj s vaječným likérem

Horký nápoj s vaječným likérem

4 porce

  • 1 chemicky neošetřená limetka
  • 400 ml mléka
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 160 ml vaječného likéru
  • 1 - 2 lžíce krupicového cukru
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Limetku omyjeme, osušíme a ostrouháme z ní jemným struhadlem kůru. Poté ji rozkrojíme a do mističky vymačkáme šťávu. Do kastrůlku nalijeme mléko se smetanou. Přidáme limetkovou kůru a šťávu. Vše promícháme a zahřejeme téměř k bodu varu. Poté kastrůlek odstavíme, přimícháme vaječný likér a cukr.

Nápoj rozdělíme do šálků. Ozdobíme skořicí a několika kapkami vaječného likéru.

—————

Horký Norman

Horký Norman

4 porce

  • asi 2 cm kořene zázvoru
  • 1 jablko
  • 600 ml jablečné šťávy
  • 160 ml brandy
  • 4 svitky skořice
  • 8 hřebíčků

Zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Jablko omyjeme, osušíme, zbavíme jádřince a nakrájíme na měsíčky. Do hrnce nalijeme jablečnou šťávu a přivedeme ji téměř k varu. Přidáme brandy, skořici, hřebíčky, kousky jablka a plátky zázvoru, které v nápoji lehce pomačkáme lžící.

Koření, jablko a zázvor necháme v nápoji vylouhovat a poté vše rozdělíme do vyhřátých sklenic.

—————

Hot buttered rum

Hot buttered rum

4 porce

  • 1 chemicky neošetřený citron
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 160 ml jamajského rumu
  • 4 svitky skořice
  • 8 hřebíčků
  • 2 badyány
  • 4 lžičky másla

Citron pečlivě omyjeme, osušíme a spirálovitě z něj okrojíme proužek kůry, který pak rozdělíme na 4 kousky. Do hnce nalijeme 650 ml vody a osladíme ji. Přidáme svitky skořice, hřebíčky, badyán, citronovou kůru a přivedeme téměř k varu. Nakonec přilijeme rum.

Nápoj i s kořením a citronovou kůrou rozdělíme do skleniček. V každé necháme rozpustit 1 menší lžičku másla.

—————

Klasický svařák

  • 2 ks celé skořice
  • 8 ks hřebíčku
  • 0,5 l červeného vína
  • citronová kůra
  • 8 kostek cukru

Do nerezového kastrůlku dáte červené víno, cukr, skořici, citronovou kůru a hřebíček. Na plotně silně zahřejte, ale dbejte na to, aby směs nepřišla do varu. Svařené víno přecedíte do silnostěnných sklenic a podáváte.

—————

Medový grog

 

4 porce 

  • 400 ml horké vody
  • 200 ml medoviny
  • 4 lžičky hnědého cukru
  • 1 chemicky neošetřený citron

 

Citron pečlivě omyjeme, osušíme a rozpůlíme. Z jedné půlky vymačkáme šťávu, z druhé odkrojíme 4 tenké plátky.

Do předem rozehřátých silnostěnných sklenic nalijeme medovinu. Přidáme cukr, citronovou šťávu a sklenice dolijeme horkou vodou.

Do každé sklenice vložíme plátek citronu. Nápoj ihned podáváme.

—————

Svařené víno s ovocem

Svařené víno s ovocem

4 porce

  • 1 jablko zbavené jádřince
  • 1 chemicky neošetřený pomeranč
  • 1 malý chemicky neošetřený citron
  • 1 chemicky neošetřená limetka
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 badyány
  • 4 hřebíčky
  • 4 svitky skořice
  • 2 zrníčka kardamomu
  • 600 ml červeného vína
  • 1 - 2 lžíce medu

Ovoce důkladně omyjeme a osušíme. Jablko a pomeranč nakrájíme na měsíčky, citron a limetku na kolečka. Do hnrce nalijeme 200 ml vody. Přidáme cukr, badyán, hřebíček, skořici, kardamom a vše asi 5 minut povaříme.

Přidáme nakrájené ovoce a víno. Nápoj zahřejeme téměř k bodu varu, ale nevaříme, aby nevyprchal alkohol. Nakonec svařené víno dosladíme medem. I s ovocem a kořením ho rozlijeme do nahřátých sklenic. Ihned podáváme.

—————

Zelený svařák

Zelený svařák

4 porce

  • 700 ml bílého vína
  • 1 lžíce koření do svařeného vína (hřebíček, badyán, skořice, pomerančová a citronová kůra)
  • 300 ml pomerančového džusu (100%)
  • 4 lžičky krupicového cukru
  • 80 ml curacaa blue
  • 4 svitky skořice a 4 plátky citronu na ozdobu

Víno nalijeme do hrnce a vsypeme do něj koření. Přivedeme téměř k varu a necháme táhnout. Víno přecedíme přes jemné sítko, vmícháme do něj pomerančovou šťávu i cukr a nápoj opět zahřejeme.

Do sklenek rozdělíme nejprve curacao a pak do nich opatrně přes lžíci nalijeme svařené víno. Ozdobíme svitkem skořice a kolečkem citronu. Ihned podáváme.

—————