Teplé nápoje - alko
Horká třešeň
870 kJ
- 5 cl červeného vína
- 5 cl griotky
- 10 cl vody
- 2 ks hřebíčku
- 1 plátek citronu
Smícháme dohromady a zahříváme, dokud se nevytvoří pěna. Těsně před varem ale stáhneme. Přecedíme a servírujeme.
—————
Horký nápoj s vaječným likérem
4 porce
- 1 chemicky neošetřená limetka
- 400 ml mléka
- 200 ml smetany ke šlehání
- 160 ml vaječného likéru
- 1 - 2 lžíce krupicového cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
Limetku omyjeme, osušíme a ostrouháme z ní jemným struhadlem kůru. Poté ji rozkrojíme a do mističky vymačkáme šťávu. Do kastrůlku nalijeme mléko se smetanou. Přidáme limetkovou kůru a šťávu. Vše promícháme a zahřejeme téměř k bodu varu. Poté kastrůlek odstavíme, přimícháme vaječný likér a cukr.
Nápoj rozdělíme do šálků. Ozdobíme skořicí a několika kapkami vaječného likéru.
—————
Horký Norman
4 porce
- asi 2 cm kořene zázvoru
- 1 jablko
- 600 ml jablečné šťávy
- 160 ml brandy
- 4 svitky skořice
- 8 hřebíčků
Zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Jablko omyjeme, osušíme, zbavíme jádřince a nakrájíme na měsíčky. Do hrnce nalijeme jablečnou šťávu a přivedeme ji téměř k varu. Přidáme brandy, skořici, hřebíčky, kousky jablka a plátky zázvoru, které v nápoji lehce pomačkáme lžící.
Koření, jablko a zázvor necháme v nápoji vylouhovat a poté vše rozdělíme do vyhřátých sklenic.
—————
Hot buttered rum
4 porce
- 1 chemicky neošetřený citron
- 2 lžíce krupicového cukru
- 160 ml jamajského rumu
- 4 svitky skořice
- 8 hřebíčků
- 2 badyány
- 4 lžičky másla
Citron pečlivě omyjeme, osušíme a spirálovitě z něj okrojíme proužek kůry, který pak rozdělíme na 4 kousky. Do hnce nalijeme 650 ml vody a osladíme ji. Přidáme svitky skořice, hřebíčky, badyán, citronovou kůru a přivedeme téměř k varu. Nakonec přilijeme rum.
Nápoj i s kořením a citronovou kůrou rozdělíme do skleniček. V každé necháme rozpustit 1 menší lžičku másla.
—————
Klasický svařák
- 2 ks celé skořice
- 8 ks hřebíčku
- 0,5 l červeného vína
- citronová kůra
- 8 kostek cukru
Do nerezového kastrůlku dáte červené víno, cukr, skořici, citronovou kůru a hřebíček. Na plotně silně zahřejte, ale dbejte na to, aby směs nepřišla do varu. Svařené víno přecedíte do silnostěnných sklenic a podáváte.
—————
Medový grog
4 porce
- 400 ml horké vody
- 200 ml medoviny
- 4 lžičky hnědého cukru
- 1 chemicky neošetřený citron
Citron pečlivě omyjeme, osušíme a rozpůlíme. Z jedné půlky vymačkáme šťávu, z druhé odkrojíme 4 tenké plátky.
Do předem rozehřátých silnostěnných sklenic nalijeme medovinu. Přidáme cukr, citronovou šťávu a sklenice dolijeme horkou vodou.
Do každé sklenice vložíme plátek citronu. Nápoj ihned podáváme.
—————
Svařené víno s ovocem
4 porce
- 1 jablko zbavené jádřince
- 1 chemicky neošetřený pomeranč
- 1 malý chemicky neošetřený citron
- 1 chemicky neošetřená limetka
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 badyány
- 4 hřebíčky
- 4 svitky skořice
- 2 zrníčka kardamomu
- 600 ml červeného vína
- 1 - 2 lžíce medu
Ovoce důkladně omyjeme a osušíme. Jablko a pomeranč nakrájíme na měsíčky, citron a limetku na kolečka. Do hnrce nalijeme 200 ml vody. Přidáme cukr, badyán, hřebíček, skořici, kardamom a vše asi 5 minut povaříme.
Přidáme nakrájené ovoce a víno. Nápoj zahřejeme téměř k bodu varu, ale nevaříme, aby nevyprchal alkohol. Nakonec svařené víno dosladíme medem. I s ovocem a kořením ho rozlijeme do nahřátých sklenic. Ihned podáváme.
—————
Zelený svařák
4 porce
- 700 ml bílého vína
- 1 lžíce koření do svařeného vína (hřebíček, badyán, skořice, pomerančová a citronová kůra)
- 300 ml pomerančového džusu (100%)
- 4 lžičky krupicového cukru
- 80 ml curacaa blue
- 4 svitky skořice a 4 plátky citronu na ozdobu
Víno nalijeme do hrnce a vsypeme do něj koření. Přivedeme téměř k varu a necháme táhnout. Víno přecedíme přes jemné sítko, vmícháme do něj pomerančovou šťávu i cukr a nápoj opět zahřejeme.
Do sklenek rozdělíme nejprve curacao a pak do nich opatrně přes lžíci nalijeme svařené víno. Ozdobíme svitkem skořice a kolečkem citronu. Ihned podáváme.
—————