Nepečené cukroví

Banánové jednohubky *****

  • balíček kulatých piškotů
  • banány (nebo jahody, broskve, meruňky)
  • 100 g čokolády na vaření
  • 50 g ztuženého tuku
  • párátka

 

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a tuk. Vždy mezi dva piškoty vložíme jedno kolečko banánu nebo plátek jiného ovoce. Spojíme párátkem a namočíme do rozpuštěné čokolády. Necháme ztuhnout a vložíme do papírového košíčku.

—————

Čokoládové dárečky

20 kousků

  • 200 g máslových sušenek
  • 150 g mléčné čokoládové polevy
  • 100 g změklého másla
  • 100 g marcipánové hmoty
  • 30 g hořké čokoládové polevy
  • 4 lžíce mléka
  • 4 lžíce rumu
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • na špičku nože červené potravinářské barvy
  • moučkový cukr na podsypání

 

Rozdrcené sušenky navlhčíme mlékem a rumem, přidáme máslo utřené s kakaem, vanilkovým cukrem a vypracujeme. Vál posypeme moučkovým cukrem. Marcipán rozválíme na obdélník. Rozkrojíme ho napůl. Ze ztuhlé sušenkové hmoty rozválíme o 1/2 menší obdélník než marcipánový. Položíme marcipánový plát, sušenkový a znovu marcipánový.

Okraje marcipánky seřízneme. Ze ztuhlé hmoty nakrájíme čtverečky, které namáčíme do mléčné polevy. Hořkou polevou a obarveným marcipánem nastříkáme mašličku.

—————

Čokoládové rohlíčky

  • 150 g Hery
  • 150 g čokolády na vaření
  • 210 g cukru moučka
  • 210 g nastrouhaných mandlí

Poleva

  • čokoláda na vaření

Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu a následně zchladíme na 32 °C. Rychle vmícháme Heru, cukr a mandle. Těsto necháme ztuhnout v ledničce. 

Na pomoučeném stole vyválíme válečky z těsta o průměru asi 1,5 cm, asi 4 cm dlouhé. Vytvarujeme je do rohlíčků, potáhneme čokoládou a před zatuhnutím posypeme na nudličky nakrájenými mandlemi.

—————

Datle v marcipánu

  • 30 ks datlí
  • marcipán
  • čokoládová poleva připravená z hořké čokolády a tuku
  • 30 polovin vlašských jader

Na marcipán:

  • 100 g mandlí
  • 100g moučkového cukru
  • kousek bílku

Spařené a oloupané mandle nastrouháme najemno, přidáme cukr, napěněný bílek a třeme, dokud nevznikne hladká a vláčná hmota. Pokud je příliš řídká, přidáme cukr, v opačném případě přidáme trochu bílku. Hmota se může přibarvovat.

 

Datle vypeckujeme a do vzniklého otvoru dáme po 1 kousku ořechu. Datli zabalíme do plátku marcipánu, půlky obalíme v čokoládové polevě a necháme ztuhnout. 

—————

Griliášová ouška

  • 250 g krupicového cukru
  • 3-4 lžíce vody
  • 250 g vlašských ořechů
  • olej na vymazání

Cukr zalijeme vodou a necháme pozvolna rozpustit. Za soustavného míchání svaříme cukr do růžova. 

Přidáme drcené ořechy a znovu po několik minut mícháme. Na olejem vymazaný plech nalijeme hmotu vždy do tvaru malého oválku. Po částečném vychladnutí sundáme jednotlivé placičky a prsty v horní části jemně přimáčkneme tak, abychom je vytvarovali jako ouška. Hotové necháme úplně vychladnout.

—————

Kaštanové košíčky

  • 6 čokoládových tyčinek “Ledové kaštany”
  • 120 g ztuženého 100 % tuku

Na náplň:

  • 100 g vlašských ořechů
  • 70 g moučkového cukru
  • 60 g ztuženého 100 % tuku
  • 50 ml rumu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 polévková lžíce mléka
  • pražené mandlové lupínky na zdobení

K přípravě netradičního receptu na vánoční cukroví potřebujeme nakoupit šest čokoládových tyčinek Ledové kaštany (červený obal). Tyčinky rozpustíme spolu s tukem ve vodní lázni a polovinu čokolády nalijeme do papírových košíčků, kde necháme ztuhnout.

Mleté ořechy, moučkový cukr, tuk, rum, vanilkový cukr a mléko povaříme ve vodní lázni, dokud se vše nespojí. Poté náplň odstavíme z lázně a vymícháme dostudena. Rozdělíme do košíčků a povrch přelijeme druhou polovinou rozpuštěných tyčinek. Na závěr košíčky zdobíme opraženými mandlovými lupínky.

—————

Kokosová kolečka se zavařeninou

Na ořechovou hmotu:

  • 200 g kulatých dětských piškotů
  • 150 g jader vlašských ořechů
  • 50 g másla
  • 2 vařené žloutky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy

Na kokosovou hmotu:

  • 250 g moučkového cukru
  • 100 g sušeného mléka
  • 200 g mletého kokosu
  • 50 ml rumu
  • 2 bílky
  • malinová nebo rybízová marmeláda na potření

Piškoty a ořechy pomeleme a smícháme se změklým máslem, žloutky, cukrem a citronovou šťávou. Vše důkladně zpracujeme na vláčnou hmotu, na pečícím papíře rozválíme na tenký plát a necháme trochu ztuhnout.

Moučkový cukr smícháme se sušeným mlékem, kokosem, rumem a bílky. Vypacujem tužší hmotu, kterou rozválíme na pracovní ploše posypané moučkovým cukrem. Z obou hmot vykrájíme kolečka, v bílých kolečkách vykrojíme ještě vnitřní kolečko.

Piškotová ořechová kolečka potřeme zavařeninou a přilepíme na ně bílá kolečka s vykrojeným vnitřkem. Vnitřek koleček můžeme podle chuti dozdobit ještě strouhaným kokosem.

—————

Labužnické švestky

  • sušené švestky
  • mleté ořechy
  • loupané mandle
  • tekutý med
  • rumová tresť
  • čokoláda na obalení

 

Med s ořechy smícháme, přidáme rumovou tresť, případně trochu horké vody. Směsí plníme vypeckované švestky, vtiskneme oloupanou mandli a vychladlé namočíme do čokolády.

—————

Nugátoví ježci

 

  • 140 g strouhaných piškotů
  • 100 g strouhaných vlašských ořechů
  • 100 g ztuženého tuku
  • 100 g cukru
  • 30 g kakaa
  • 2 vejce
  • 4 lžíce rumu
  • 1 lžička strouhané pomerančové a citronové kůry
  • 1 lžička mleté skořice
  • hoblinky z mandlí a hrozinky na zdobení

 

V misce promícháme cukr s kakaem a skořicí, nastrouhanými piškoty,  ořechy a strouhanou citronovou kůrou. Přilijeme chladnoucí rozehřátý tuk, který zpracujeme s vejcem a rumem na hladkou hmotu. Ze vzniklé hmoty lžičkou vykrájíme kousky - tělíčka ježků. Do hřbetů napícháme mandlové hoblinky, k vytvoření očí a čumáčku nám poslouží kousky hrozinek. Hotové ježky necháme ztuhnout v chladné místnosti.

—————

Opilé švestky

  • 200 g sušených švestek
  • 200 ml slivovice
  • zhruba 30 mandlí
  • 200 g hořké čokolády

Nejméně měsíc předem švestky přeberte, spařte v cedníku horkou vodou a naskládejte do menší uzavíratelné sklenice. Zalijte slivovicí, aby byly všechny ponořené, uzavřete a klepnutím o stůl vyžeňte zpod švestek uvíznuté vzduchové bublinky. Nechte na tmavém místě macerovat.

Švestky slijte a nechte okapat (slivovici klidně použijte znovu). V malém kastrůlku přiveďte k varu trochu vody a přidejte celé, neloupané mandle. Asi minutu povařte, pak ihned slijte a propláchněte studenou vodou, tímto šokovým zákrokem se slupka snadno uvolní. Z každé mandle ji pak stáhněte, anebo mandle vysypte na utěrku a opatrně je promněte – měly by o většinu slupek rychle přijít.

Do každé švestky zastrčte jednu mandli, jako by to byla původní pecka. Čokoládu rozlámejte a opatrně rozpusťte ve vodní lázni. Odstavte a s pomocí dvou vidliček každou naplněnou švestku v čokoládě namočte, otřete o okraj misky a položte na papír na pečení – odtud půjdou snadno odloupnout, až čokoláda ztuhne.

Nechte ztuhnout při pokojové teplotě anebo odneste švestky do chladu. Ochutnání neodkládejte příliš dlouho, alkohol během následujícího týdne povážlivě vyprchá.

—————