Obalované a plněné řízky

Bůčkové kostky v pivním těstíčku

4 porce

 

  • 400 g libového vepřového bůčku
  • drcený kmín
  • sůl

 

Těstíčko:

 

  • 250 ml světlého ležáku
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g olomouckých tvarůžků
  • sůl, pepř
  • olej

 

Vepřový bůček nakrájíme na kostky asi 3 x 3 cm, osolíme, opepříme a vetřeme drcený kmín, necháme odležet. Z piva, hladké mouky, jemně strouhaných tvarůžků vymícháme hladké těstíčko, osolíme jej a opepříme. Kostky napícháme na párátka a obalíme v těstíčku. Smažíme v dostatečném množství oleje pozvolna dozlatova. Po usmažení necháme na papírovém ubrousku okapat.

 

—————

Chalupnické řízečky

  • 600 g vepřové kýty
  • 80 g hladké mouky
  • 400 g brambor
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 vejce
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • 50 g česneku
  • 200 g oleje na smažení

Z vepřové kýty nakrájíme řízečky, mírně naklepeme, osolíme, obalíme v tence krájené slanině a pomoučíme. Řízečky namáčíme v bramborákovém těstíčku, připraveném z jemně nastrouhaných brambor, které spojíme vejcem a moukou a dochutíme solí, pepřem, majoránkou a česnekem. Smažíme na oleji, pro lepší tvar můžeme smažit i v lívanečníku. Podáváme bez přílohy s bohatou zeleninovou oblohou.

—————

Chlumecký řízek

Doba přípravy: 80 minut

1 porce asi 1 697 kJ/ 405 kcal

4 porce

  • 500 g brambor
  • 50 ml mléka
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g hladké mouky
  • sůl
  • mletý pepř
  • majoránka
  • 400 g vepřové kýty
  • olej na smažení
  • zelenina na ozdobení

Brambory očistíme, oloupeme a nastrouháme najemno. Slijeme z nich přebytečnou vodu, zalijeme horkým mlékem, přidáme vejce, nastrouhaný nebo prolisovaný česnek, mouku, osolíme, opepříme a okořeníme majoránkou. Vše důkladně promícháme.

Maso důkladně opláchneme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Po obou stranách je naklepeme, osolíme a opepříme. Na rozpálenou pánev nalijeme olej.

Na rozehřátý olej nalijeme naběračkou bramborákové těsto a vytvarujeme placičku. Pak do těsta lehce zatlačíme plátek masa.

Maso přelijeme další vrstvou těsta a celý řízek pozvolna po obou stranách opečeme. Maso můžeme také lehce posypat hladkou moukou, obalit v těstíčku a opéct. Podáváme obložené čerstvou zeleninou.

—————

Cordon Bleu

4 porce

 

  • 4 velké silné řízky z vepřového nebo telecího masa
  • 4 plátky sýra
  • 4 plátky vařené šunky
  • vejce
  • mouka a strouhanka na obalování
  • sůl
  • citron
  • ztužený tuk nebo olej na smažení

 

Řízky nakrojíme podélně ostrým nožem tak, aby vznikla kapsa, řízek naklepeme a vytvarujeme do patřičné tloušťky. Maso posolíme, plátky sýra obalíme šunkou a vložíme do kapes řízků. Kapsy uzavřeme párátkem a řízky obalíme v trojobalu. Rozpálíme tuk a řízky v něm pomalu, asi 8 minut po každé straně, na mírném plameni osmažíme.

Podáváme s bramborovou kaší, restovanými brambory nebo dušenou zeleninou.

—————

Řízky v sýrovém těstíčku

Doba přípravy: 35 minut

1 porce přibližně 2 865 kJ/ 685 kcal

4 porce

  • 600 g vepřové kýty
  • 2 vejce
  • 1 lžička škrobové moučky
  • 50 g hladké mouky
  • 0,5 dl mléka
  • bazalka
  • 50 g tvrdého sýra
  • 2 dl oleje na smažení
  • 1 kg brambor
  • sůl
  • petrželová nať
  • 2 rajčata
  • 1 cibule
  • 0,3 dl bílého vína

Vepřovou kýtu omyjeme a nakrájíme na menší řízečky. Naklepeme je na slabé plátky a osolíme. Celá vejce našleháme, přidáme mouku smíchanou se škrobem a zředíme mlékem (podle potřeby ho ještě trochu přidáme). Do těstíčka kápneme trochu oleje, aby při smažení nevstřebalo tolik tuku, necháme je krátce odpočinout a mezitím nastrouháme tvrdý sýr.

Olej předehřejeme na 180 °C. Řízky obalíme v připraveném těstíčku, do kterého jsme přidali nastrouhaný sýr. Zvolna je usmažíme po obou stranách dozlatova, vyjmeme je a dáme odkapat na připravený ubrousek.

Brambory oloupeme a vypichovací škrabkou tvarujeme kuličky, nebo vybereme malé, přibližně stejné brambory. Přivedeme do varu osolenou vodu a brambory uvaříme. Doba varu je podle velikosti brambor 10-15 minut. Nasekáme si petrželovou nať a uvařené scezené brambory v ní obalíme.

Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a osmahneme ji na části tuku. Přidáme oloupaná nadrobno nasekaná rajčata, která rozdusíme, zalijeme trochou bílého vína a ochutíme 2-3 nakrájenými lístky bazalky. Tuto omáčku krátce povaříme a s petrželkovými brambory ji podáváme k dozlatova usmaženým řízkům.

—————

Řízky ve sněhovém těstíčku

4 porce

 

  • 600 g vepřového masa
  • 50 g uzeného sýra
  • 100 g strouhanky
  • hořčice
  • 4 bílky
  • 1 lžíce solamylu
  • tuk na smažení
  • sůl

 

Maso nakrájíme na 4 až 5 řízků, naklepeme, osolíme, potřeme hořčicí a necháme chvíli odležet. Nastrouhaný sýr smícháme se strouhankou a v této směsi řízky obalíme. Z bílků ušleháme řidší sníh a promícháme ho se solamylem. Obalené řízky namáčíme do sněhového těstíčka a osmažíme po obou stranách dorůžova.

—————

Smažené rolky s houbami

Doba přípravy: 50 minut

1 porce asi 563 kcal/ 2 359 kJ

4 porce

 

  • 200 g hub (lišek)
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • 600 g vepřové kýty nakrájené na plátky
  • 4 plátky anglické slaniny nebo vepřové šunky
  • 4 větvičky tymiánu

 

Na obalení:

 

  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 100 g strouhanky
  • olej na smažení

 

 

Houby důkladně očistíme, opláchneme, necháme je okapat a nakrájíme na větší kousky. Na pánvi rozpustíme máslo a nakrájené houby na  něm podusíme. Lehce je osolíme a necháme vychladnout.

Vepřovou kýtu opláchneme, osušíme a nakrájíme na 4 stejně velké plátky. Po obou stranách je zlehka naklepeme a osolíme. Na naklepané maso položíme plátky slaniny a rozdělíme podušené houby. Přidáme snítku tymiánu a plátek masa přehneme.

Okraje masa sklepneme paličkou a spíchneme špejlí. Naplněné řízky obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Obalené řízky zvolna smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Podáváme nejlépe s vařenými brambory a zeleninou.

—————

Smažené spirály

  • 2 velké vepřové řízky
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 400 g paštiky
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • vejce
  • hořčice
  • olej

 

Vepřové řízky naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na každý řízek položíme 2 plátky anglické slaniny a přes celou délku rozetřeme paštiku. Potom řízek stočíme a propícháme párátky ve vzdálenosti asi 3 cm od sebe. Mezi párátky pak rozkrájíme. Vzniklé spirálky obalíme v trojobalu a dozlatova smažíme. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

—————

Vepřová kýta s pórkem na jehle

 

  • 600 g vepřové kýty
  • 200 g pórku
  • sůl
  • pepř
  • 120 g strouhanky
  • 2 vejce
  • 60 g hladké mouky
  • 60 ml mléka
  • 150 g oleje
  • hlávkový salát
  • lžíce sojové omáčky

 

Maso nakrájíme na malé kousky, osolíme, opepříme a necháme asi hodinu odležet. Pórek nakrájíme na malé válečky asi 3 cm silné. Maso a pórek střídavě napichujeme na špejle. Obalíme je ve vejcích rozšlehaných s mlékem a moukou, potom ve strouhance a pozvolna je smažíme dozlatova v rozpáleném oleji. Hlávkový salát nakrájíme na nudličky, rozložíme ho do středu každého talíře a na něj položíme špízy, které ještě pokapeme sojovou omáčkou.

—————

Vídeňské kapsy

Doba přípravy: 45 - 50 minut

1 porce 2 370 kJ/ 565 kcal

4 porce

  • 4 plátky vepřové krkovice bez kosti
  • 1 vejce
  • 2 - 3 lžíce hladké mouky
  • chilli koření
  • mletý pepř
  • sůl

Nádivka:

  • 4 plátky veky
  • 1 vejce
  • 200 g vařeného drůbežího masa
  • 1 lžíce mléka
  • 3 lžíce vařeného hrášku
  • špetka muškátového květu
  • olej na smažení
  • 1 malá oranžová paprika
  • zelená petrželka

Vepřové maso omyjeme a osušíme. Paličkou na maso je rozklepeme na tenké plátky, osolíme, opepříme a necháme 10 minut odležet. Pak je naplníme nádivkou, kterou připravíme tak, že do mísy rozdrobíme plátky veky, zakapeme mlékem, přidáme vejce, najemno nasekané drůbeží maso, hrášek, špetku muškátového květu, osolíme a vše důkladně promícháme tak, aby vznikla hustá směs. Tu rozdělíme na 4 porce, které položíme na připravené plátky. Maso přes nádivku překlopíme a okraje k sobě nití velkými stehy sešijeme. Ponecháme delší konec nití, abychom je po usmažení mohli snáze z masa vytáhnout.

V misce rozšleháme vejce, přidáme hladkou mouku, špetku chilli koření, osolíme a připravíme hladké těstíčko, ve kterém maso obalíme. V rozpáleném oleji po obou stranách osmažíme. Tentokrát smažíme pomalu, aby se maso důkladně propeklo. Vytáhneme nitě.

Podáváme s opečenými brambory ozdobené plátky omyté očištěné papriky a opranou zelenou petrželkou.

—————