Ovoce z grilu

Grilovaný banán

4 porce

  • 4  zralé banány
  • šťáva z 1 citronu
  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce čokoládových hoblinek

Banány oloupeme a pokapeme citronovou šťávou. Připravíme si 4 kousky alobalu, potřeme je máslem, banány na ně položíme a pokryjeme vločkami másla, alobal pevně uzavřeme. Banány grilujeme na mírném ohni, během grilování několikrát obrátím. Alobalové balíčky podélně rozřízneme a pootevřeme. Hotové banány posypeme čokoládovými hoblinkami.

—————

Lahodný mix

  • hrušky, banány, hroznové víno, pomeranče, mandarinky, broskve
  • 3 lžíce rozehřátého rostlinného tuku
  • 3 lžíce rumu
  • sekané lískové oříšky na posypání

Ovoce nakrájíme na kousky, střídavě napichujeme na jehly, grilujeme a potíráme tukem smíchaným s rumem. Horké posypeme oříšky.

—————

Grilované jahody

4 porce

 

  • 500 g zralých pevných jahod
  • 200 g sýru ricotta nebo mascarpone
  • 4 lžíce brandy
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • jemně nastrouhaná kůra z 1/2 limetky
  • meduňka

 

Brandy promícháme s hnědým cukrem a limetovou kůrou. Omyté , osušené a stopek zbavené jahody rozpůlíme. Vložíme do alkoholové směsi, zakryjeme a necháme asi 1 hodinu marinovat. Potom je rozdělíme, bez nálevu, na 4 silné alobalové fólie, důkladně zabalíme a grilujeme nad mírným ohněm asi 17 minut. Jahody musí být prohřáté. Mezitím sýr prošleháme s moučkovým cukrem. Horké jahody přelijeme zbylým nálevem. Na každou porci přidáme ochucený sýr a lístky meduňky.

—————

Grilované švestky s mátou

 

1 porce 73 kcal/ 306 kJ

4 porce

 

  • 1/3 šálku cukru
  • 1/3 šálku nahrubo nasekaných lístků máty
  • 8 velkých pevných švestek nebo blum
  • 1/4 šálku koňaku

 

Cukr a mátu rozdrtíme v hmoždíři nebo rozemeleme v mlýnku na koření na hustou kaši a rozdělíme na polovinu. Omyté ovoce vypeckujeme a rozdělíme na osminky. Rozložíme na alobal a potřeme polovinou cukrové směsi. Okraje alobalu zvedneme a švestky zakapeme koňakem. Dobře zabalíme, aby šťáva nevytékala. Grilujeme do změknutí, tedy přibližně 6 - 8 minut. Hotové švestky rozdělíme na talířky a před podáváním potřeme trochou zbylé cukrové směsi.

—————

Grilované broskve

 

  • broskve - 1 na osobu
  • 1/2 šálku balzamikového octa
  • 1/4 šálku hnědého cukru
  • šťáva z 1 citronu
  • 1/4 lžičky mletého pepře

 

Broskve rozpůlíme, vyjmeme pecky a přelijeme 2 lžícemi citronové šťávy. Překryjeme potravinovou fólií a necháme odpočívat. V malém kastrůlku smícháme zbylou citronovou šťávu a ostatní suroviny a vaříme, až se obsah zredukuje na polovinu. Rozpálený gril potřeme olejem, broskve na něj položíme řeznou stranou dolů a grilujeme asi 2 minuty. Otočíme a potřeme připravenou omáčkou. Grilujeme další 3 minuty, až jsou broskve měkké.

 

TIP: místo broskví můžeme použít nektarinky nebo meruňky

—————