Ovocné saláty
Jahodový salát
Doba přípravy: 20 minut
1 porce 156 kcal/ 654 kJ
4 porce
- 1 lžíce piniových oříšků
- 1/2 citronu
- 1 mango
- 1 lžíce vinného octa
- sůl
- drcený bílý pepř
- špetka cukru
- 1 lžíce oleje z vlašských ořechů
- 400 g jahod
- 2 lžíce oleje
- 1 snítka bazalky
- 1 salát frisée
- 50 g polníčku
Piniové ořechy opečeme nasucho na rozpálené teflonové pánvi a necháme vychladnout. Na zálivku vymačkáme do misky šťávu z citronu, přidáme ocet, ochutíme solí, pepřem a cukrem. Přimícháme olej z vlašských ořechů a olej a metličkou vše vyšleháme. Bazalku omyjeme, lístky otrháme a přidáme je do zálivky.
Jahody důkladně omyjeme, větší můžeme klidně přepůlit. Mango pečlivě oloupeme, pecku dokonale odstraníme a dužinu potom nakrájíme na měsíčky. Salát frisée i polníček omyjeme a necháme chvíli okapat.
Do salátových misek rozložíme listy salátu, na ně rozdělíme jahody a mango a vše posypeme piniovými oříšky. Salát pak přelijeme zálivkou a podáváme.
—————
Osvěžující ovocný salát
4 - 6 porcí
Doba přípravy: 10 minut
- 1 velký ananas
- 200 g čerstvých jahod
- 200 g čerstvých třešní
- 1 balení čerstvé máty (asi 20 g)
- 4 lžíce javorového sirupu
- šťáva ze 2 limetek
Ananas oloupejte, vyřízněte dřevnatou část a dužinu nakrájejte na kousky. Jahody a třešně umyjte, očistěte a v míse promíchejte s ananasem (třešně můžete nejdříve vypeckovat a jahody nakrájet na kousky). Mátu nasekejte nahrubo spolu s javorovým sirupem a limetkovou šťávou lehce promíchejte s ovocným salátem. Salát nechte před podáváním chvíli odležet v chladu, aby se do ovoce prolnula chuť máty a javorového sirupu.
—————
Ovocný salát s kardamonem
- 2 pomeranče
- 1 jablko
- 1 kiwi
- 1 mandarinka
- další ovoce podle sezony (hruška, banán, grep)
- 1 lžíce spařených rozinek
- 3 lžíce cukru
- šťáva z 1/2 citronu
- 1/2 lžičky kardamonu
Na teflonovou pánev dáme zkaramelizovat cukr, a když zezlátne, zalijeme vodou, přidáme citronovou šťávu a tlučený kardamon a ještě teplým dresinkem přelijeme na plátky nakrájené ovoce. Před podáváním necháme vychladit. Pokud si nehlídáme váhu, můžeme ozdobit šlehačkou.
—————
Salát z hroznového vína
4 porce
- 250 g bílého hroznového vína
- 250 g modrého hroznového vína
- 50 g loupaných mandlí
- plátky chemicky neošetřeného citronu na ozdobu
Zálivka:
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 4 lžíce dezertního vína
- 1 lžíce medu
Jogurtový přeliv:
- 1 kelímek bílého jogurtu (150 ml)
- 1 lžíce medu
- na špičku nože mletého bílého pepře
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
Kuličky vína rozpůlíme, vyjmeme jadérka a dužinu dáme do mísy. Zálivka: Do misky nalijeme citronovou šťávu, olej a dezertní víno. Přidáme med, vše dobře rozmícháme a vlijeme k hroznovému vínu. Přeliv: jogur smícháme s medem, bílým pepřem a nastrouhanou citronovou kůrou.
Mandle nasekáme na tenké hranolky a nasucho je opražíme. Ochucené hroznové víno ozdobíme citronem, jogurtovým přelivem a posypeme mandlemi.
—————