Rolády
Kuřecí roláda plněná pikantní klobásou
- 1 vykostěné kuře
- sůl
- pepř
- 3 lžíce plnotučné hořčice
- 150 g uzeného sýra
- 1 až 2 klobásy
- 2 lžíce oleje
- půl hrnku bílého vína
Plát kuřecího masa osolíme a opepříme, potřeme hořčicí, posypeme strouhaným sýrem a poklademe klobásou. Stočíme do rolády, upevníme ji motouzem nebo jehlami. Roládu opečeme na rozehřátém oleji, podlijeme bílým vínem a za občasného přelití výpekem a zastříknutím vodou dusíme v troubě doměkka. Nakonec odklopíme a roládu necháme zčervenat.
—————
Kuřecí roláda s houbovou náplní
- 1 kuře
- 50 g slaniny
- 400 g čerstvých hub (hříbky, žampiony)
- 200 g vařených těstovin
- 3 vejce
- sůl
- pepř
- 1 lžíce másla
- lžička mouky
Na drobně nakrájené slanině podusíme nakrájené houby, osolíme je a opepříme a promícháme s předem uvařenými těstovinami, zalijeme vejci a necháme je srazit. Kuře vykostíme (nařízneme ostrým nožem u páteře a oddělujeme maso od kostí, nakonec rozřízneme stehna a kosti vykroutíme), maso rozložíme na plát. Mírně naklepeme, osolíme, opepříme, poklademe vychladlou směsí, stočíme a motouzem převážeme. Naplněné kuře pečeme mírně podlité vodou a přeléváme výpekem. Šťávu vysmahneme, zaprášíme moukou, zalijeme vlažnou vodou, provaříme a šťávu zjemníme máslem. Odstraníme motouz a roládu krájíme na plátky. Roláda chutná skvěle i studená.
—————
Kuřecí roláda s jahodami
- 600 g kuřecích prsíček
- 100 g čerstvého špenátu
- 0,05 l smetany
- 200 g jahod
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce hořčice
- solamyl
- zelený pepř
- podravka
- sůl
- ocet balzamiko
Maso naklepeme, lehce potřeme hořčicí, pokryjeme listy špenátu, ochutíme podravkou a svineme do roličky. Roládu opepříme, osolíme a na oleji opečeme. Potom přesuneme do pekáčku a v troubě upečeme. Z výpeku na pánvi připravíme přidáním smetany omáčku, kterou zahustíme solamylem, přidáme nakrájené jahody, ocet a povaříme.
—————
Kuřecí roláda s nivou
- 1 větší kuře
- 150 g šunkového salámu
- 150 g nivy
- kapie v nálevu
- sůl, pepř
- hořčice na potření
Kuře vykostíme a z masa připravíme plát, který lehce naklepeme přes mikrotenovou fólii. Plát masa osolíme, opepříme, potřeme plnotučnou nebo dijonskou hořčicí a poklademe kolečky salámu. Nivu rozmělníme vidličkou, v misce rozetřeme na kaši a uděláme z ní váleček. Váleček obalíme kapiemi, položíme na maso se salámem a opatrně zavineme do rolády. Roládu převážeme dokola motouzem.
Pečeme za mírného podlévání dorůžova. Můžeme podávat za studena nebo jako teplý pokrm.
—————
Roláda plněná pórkem, shiitake a mozzarelou
- 1 kuřecí plát masa (z 1 kuřete nebo asi 1 kg řízků)
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 šalotky
- 5 stroužků česneku
- 200 g houby shiitake
- 1 tence nakrájený pórek
- sůl
- mletý pepř
- špetka sušeného tymiánu
- 2 lžíce sherry nebo madeiry
- 1/2 hrnku strouhaného tvrdého sýra
- 1/2 hrnku strouhané mozzarely
- 2 lžíce sekané petrželky
Na rozehřátém oleji opečeme nakrájenou šalotku a česnek do změknutí. Přidáme nakrájené houby, pórek, osolíme a okořeníme a dusíme asi 4 minuty. Přidáme víno, dusíme minutu a necháme zchladnout. Vmícháme sýry a petrželku, naplníme plát masa a stočíme do rolády.
Roládu pečeme doměkka asi 1 až 1,5 hodiny.
—————
Roláda plněná špenátem a ricottou
- 1 kuřecí plát masa (z 1 kuřete nebo asi 1 kg řízků)
- 300 g listového špenátu
- 1 hrnek sýra ricotta
- 40 g strouhaného parmazánu nebo sýra Gran Moravia
- česnek
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Připravený kuřecí plát potřeme prolisovaným česnekem, osolíme a opepříme, poklademe špenátovými lístky, posypeme sýry a dobře stočíme do rolády. Pečeme asi 1 až 1,5 hodiny v troubě do změknutí.
—————
Roláda plněná sýrem feta
- 1 kuřecí plát masa (z 1 kuřete nebo z 1 kg řízků)
- 100 g sýra feta (nebo balkánský)
- 50 g sušených rajčat v oleji (okapaných)
- 50 g oliv bez pecky
- 2 zelené cibulky
- sůl
- oregano
Sýr nadrobíme nebo nakrájíme na kostičky, sušená rajčata necháme okapat a nakrájíme je na proužky, cibulku nakrájíme na kolečka a olivy překrájíme na poloviny. Smícháme, osolíme (pozor, sýr bývá dost slaný!) a okořeníme oreganem. Naplníme plát masa a stočíme do rolády. Pečeme zhruba 1 až 1,5 hodiny do změknutí.
—————
Roláda plněná zeleninovými nudličkami
- 1 kuřecí plát masa (z 1 kuřete nebo asi 1 kg řízků)
- 1 a 1/2 lžíce oleje (vynikající je sezamový)
- 1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
- 3 drcené stroužky česneku
- 2 hrnky nudliček cukety
- 2 hrnky nudliček karotky
- 1 hrnek nudliček červené papriky
- 1 lžíce sojové omáčky
- sůl
- strouhanka podle potřeby
Na rozehřátém oleji podusíme směs zeleniny, lehce ji zahustíme strouhankou a necháme vychladnout. Chladnou směsí pak roládu naplníme, stočíme a pečeme asi hodinu až hodinu a půl.
—————