Křidýlka

Hříšná kuřecí křidélka

 

4 porce

  • 24 kuřecích křídel
  • sůl

Marináda:

  • 6 lžic medu
  • 4 lžíce octa (vinný nebo jablečný)
  • 6 lžic sójové omáčky
  • 100 ml bílého vína
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 6 stroužků prolisovaného česneku
  • 150 ml vývaru

Křídla omyjte, osušte a lehce osolte. Ingredience na marinádu promíchejte ve větší misce a do marinády vložte křídla.

Promíchejte, aby se křídla marinádou celá obalila. Uložte je na 4 hodiny do chladu. Po dvou hodinách křídla obraťte. Troubu rozehřejte na 200 °C.

Maso přendejte do pekáčku i se zbylou marinádou a pečte v rozehřáté troubě asi 50 minut. Při pečení křídla občas obraťte a přelijte výpekem.

Hotová křidélka jsou krásně měkká, kůže je červená a křupavá. Podávejte s chlebem a pivem.

—————

Kuřecí křidélka na cibuli

 

 2 porce

  • 8 ks kuřecích křídel
  • 2 velké bílé cibule
  • 3 dl jablečného moštu
  • lžička medu
  • lžička olivového olej
  • sůl
  • pepř

 

Do pekáče vložte cibuli nasekanou na osminky. Kuřecí křídla pokapejte olejem, osolte je a opepřete. Takto připravená křídla pak naskládejte na cibuli.

Po chvíli křídla polijte jablečným moštem a ještě je dosolte. Pečte asi 1,5 hodiny dozlatova. Na závěr dochuťte medem.

 

Tip: jablečný mošt můžete vyměnit třeba za višňový

—————

Kuřecí křidélka Ontario

 

4 porce

  • 12 kuřecích křidélek
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • trocha mletého kmínu
  • 100 ml jablečného džusu
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 6 - 8 stroužků česneku
  • špetka mletého zázvoru
  • trocha vegety
  • sůl a pepř
  • špetka chilli koření

Prolisovaný česnek smícháme v misce se solí, sojovou omáčkou a jablečným džusem. Směs okořeníme mletou paprikou, trochou mletého kmínu, mletým zázvorem, vegetou, pepřem a chilli kořením. Kuřecí křidélka opláchneme, osolíme, podle chuti poprášíme mletým kmínem a mletou paprikou a ze všech stran je dozlatova a dokřupava opečeme na teflonové pánvi s rozehřátým olejem.

Opečená křidélka přendáme i s vypečenou šťávou na pekáč, přelijeme připravenou marinádou a ve středně vyhřáté troubě upečeme doměkka. Během pečení přeléváme křidélka šťávou, několikrát je obrátíme a podle potřeby podlijeme občas několika lžícemi vřelé vody nebo vývaru.

Stejným způsobem můžeme připravit kuřecí stehna, kuřecí čtvrtky, krůtí díly apod. Vhodnou přílohou je pečivo, brambory nebo rýže a zeleninová obloha nebo zeleninový salát.

—————

Medová kuřecí křidélka

 

  • 5 kuřecích křidélek
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce grilovacího koření
  • šťáva z 1 citronu

Vymícháme směs, naložíme kuřecí křidélka a necháme v chladu marinovat. Pečeme ve vyhřáté troubě 30 minut.

—————

Neodolatelná křidýlka *****

 

  •  8 až 10 kuřecích křidélek

 Marináda:

  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce medu
  • 6 lžic kečupu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • špetka majoránky
  • špetka soli
  • skořice
  • tymián
  • pepř
  • oregano
  • chilli

 

Ze všech surovin si vytvoříme marinádu. Křidélka narovnáme do pekáčku, zalijeme marinádou a dáme péci. Pečeme při 180 °C asi 45 minut. Podáváme s vařenými brambory nebo s hranolky.

—————

Pečená kuřecí křídla

 

4 porce

  • 12 kuřecích křídel
  • 1 sáček kukuřičných chipsů (tortilla chips)
  • 2 vejce
  • 1 lžička papriky sladké mleté
  • sůl
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 - 2 lžíce oleje

Troubu předehřejeme na 220 °C. Plech vyložíme papírem na pečení nebo alobalem a potřeme olejem. Chipsy rozmixujeme nebo rozdrtíme válečkem. Vejce rozšleháme v misce se solí, paprikou a pepřem. V této směsi namáčíme křídla a obalujeme je ve strouhance z chipsů. Křídla rozložíme na plech a pečeme dozlatova asi 40 minut (jednou je obrátíme). Pečená křídla podáváme se studenými omáčkami a chlebem.

 

—————