Pizza

Báječná pizza s rajčaty

4 porce

Doba přípravy: 50 minut

1 porce asi 2 744 kJ / 655 kcal

 

  • 400 g hladké mouky
  • 10 g droždí
  • sůl, špetka cukru
  • 50 ml oleje
  • 180 ml vlažné vody
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • mletý pepř
  • 1/2 lžičky oregana
  • 250 g mozzarelly
  • 450 g rajčat
  • snítka čerstvého oregana na ozdobení

 

Mouku prosijeme do mísy, přidáme rozdrobené droždí, sůl a cukr. Postupně přiléváme olej a vlažnou vodu. Důkladně propracujeme na nelepivé těsto (čím déle těsto vypracováváme, tím lépe). Vláčné těsto necháme na teplém místě vykynout.

Z vykynutého těsta uděláme 4 stejně velké bochánky, které necháme opět kynout. Pak je rozválíme na stejně velké placky, které přeneseme na plech. Potřeme je zakysanou smetanou, ochucenou solí a pepřem a posypeme nakrájenou mozzarellou.

Rajčata pečlivě omyjeme, nakrájíme je na kolečka a poklademe jimi připravené pizzy.

Nakonec je ochutíme oreganem, solí a mletým pepřem. Dáme do rozpálené trouby a při 200 °C pečeme asi 8 -10 minut. Hotovou pizzu vyndáme a můžeme ji ještě ozdobit čerstvým oreganem.

—————

Bramboráková pizza

4 porce

 

  • 4 větší brambory
  • 2 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 nožičky párků
  • 4 rajčata
  • nastrouhaný sýr
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce nasekaných čerstvých bylinek
  • sůl
  • pepř
  • olej

 

Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte vejce, mouku, prolisovaný česnek a párky nebo jinou uzeninu nakrájenou na nudličky, osolte, opepřete a promíchejte.

Na pánvi rozehřejte olej a z připraveného těsta usmažte 4 bramboráky. Přendejte je na plech vyložený pečícím papírem, poklaďte je rajčaty nakrájenými na kolečka a posypejte sýrem a bylinkami nebo kořením na pizzu. Upečte ve vyhřáté troubě dozlatova.

—————

Houbová náplň na pizzu

  • 2 a 1/2 dkg anglické slaniny
  • 2 střední cibule
  • 250 g dušených hub
  • 5 dkg strouhaného sýra
  • trocha smetany
  • 2 až 3 žloutky
  • sůl
  • pepř
  • zelená petrželka
  • olej

Pokrájenou anglickou slaninu rozškvaříme na pánvi, na ni rozložíme cibule pokrájené na kolečka a podušené houby. Chvíli vše podusíme a směs dáme vychladit. Do ní pak přidáme strouhaný sýr, rozmíchaný s troškou smetany. Přidáme žloutky, petrželku, osolíme, opepříme a vše promícháme. Těsto na pizzu potřeme olejem a náplň rozetřeme. Pečeme 15 minut v troubě při 200 °C.

—————

Natálčino tajemství

  • 100 g šunky
  • slanina
  • kečup
  • česnek
  • 100 g sýru eidam
  • špenát
  • koření na pizzu (oregano)
  • rajčata
  • snítka tymiánu

 

Těsto:

  • droždí
  • 1 kg hladké mouky
  • cukr
  • sůl
  • olivový olej
  • voda

 

Do hladké mouky přidáme droždí, olivový olej, cukr sůl, vodu a mixujeme. Postupně přidáváme podle hustoty mouku a vodu. Těsto necháme odpočinout, poté rozdělíme na bochánky a vyválíme. Potřeme směsí z rajčat, česneku a kečupu. Posypeme oreganem, poklademe šunkou, slaninou, sýrem a spařeným špenátem. Dáme péct do trouby, nakonec ozdobíme tymiánem.

—————

Pizza Margherita

Těsto:

  • 1/4 kg hladké mouky
  • 160 ml vody
  • lžíce oleje
  • lžička soli
  • lžička cukru
  • špetka droždí

Náplň: 

  • rajský protlak
  • mozzarella

 

Těsto vyválíme na tenký plát, potřeme rajským protlakem a posypeme mozzarellou. Pečeme v předehřáté troubě asi na 220 °C přibližně 10 minut.

—————

Pizza po česku

Na 1 velkou nebo 4 malé pizzy                                

Celá pizza 19 214 kJ/ 4608 kcal

Těsto: 

  • 400 g polohrubé mouky
  • 250 ml vody
  • 1 lžíce cukru
  • 30 g droždí
  • 2 lžíce oleje
  • sůl

Dále:  

  • 2 lžíce rozpuštěného sádla
  • 1 konzerva rajského protlaku
  • plátky ze 4 stroužků česneku
  • 200 g anglické slaniny (plátky)
  • 500 g vařených brambor (plátky)
  • 200 g pivního sýra (nebo nivy)
  • sůl, pepř
  • majoránka
  • kmín

 

Z ingrediencí vypracujeme těsto, necháme vykynout. Znovu zpracujeme, vytvoříme kouli (nebo 4 menší), nakrojíme, poprášíme moukou a necháme ještě půl hodiny kynout.

Rozválíme a potřeme rajským protlakem. Poklademe česnekem a posypeme majoránkou. Obložíme slaninou a opepříme. Navrstvíme brambory, osolíme a okmínujeme, potřeme sádlem, posypeme sýrem. Upečeme.

—————

Pizza po neapolsku

Pizza po neapolsku

4 porce

  • těsto na pizzu (300 g hladké mouky, 2 lžíce olivového oleje, 1/2 kostky droždí, 1/3 hrnku vody)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 6 rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 120 g nastrouhané mozzarelly
  • 50 g nakrájených filetů z ančoviček
  • lžíce nasekaného oregana
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • mletý pepř

Jako první si připravíme těsto na pizzu, v míse smícháme hladkou mouku, olivový olej a vedle si do hrníčku s vodou nadrolíme droždí. Směs droždí a vody vmícháme do mísy a necháme těsto kynout v teple asi 30 až 60 minut. Poté vytřeme plech máslem a rozprostřeme na něj těsto a placku na pizzu potřeme lžící oleje.

Do misky dáme rajčata, spaříme je, po 30 vteřinách je ponoříme do studené vody. Oloupeme, zbavíme jadérek a nakrájíme nahrubo. Rozložíme na placku pizzy, posypeme nakrájeným česnekem. Mozzarellu smícháme s ančovičkami a dáme na rajčata. Vše zasypeme oreganem a parmazánem, pokapeme zbytkem oleje a dochutíme černým pepřem. Pečeme v troubě na 200 °C asi 15 až 20 minut a ihned podáváme.

—————

Pizza s kaprem a mušlemi

Doba přípravy: 60 minut

4 porce

  • 250 ml vody
  • 2 g droždí
  • špetka cukru
  • špetka soli
  • 1 lžička oleje
  • 500 g hladké mouky
  • hladká mouka na vál
  • 100 ml bílého vína
  • 200 g mušlí slávek
  • 300 g sterilovaných loupaných rajčat
  • 1 lžíce sušené bazalky
  • 300 g mozzarelly
  • 300 g filetů z kapra nebo jiné bílé ryby
  • 100 g cherry rajčátek
  • lístky rukoly na ozdobu

Do mísy nalijeme vodu a rozdrobíme do ní droždí. Přidáme cukr, sůl, přilijeme olej a prošleháme metlou. Pak přidáme mouku a promícháme. Těsto zabalíme do mikrotenové fólie a necháme 30 minut odpočinout.

Na pomoučněném vále vyválíme z těsta kulatou placku a přemístíme ji na plech vyložený pečícím papírem. Do hrnce nalijeme asi 200 ml vody a víno. Přivedeme k varu a vložíme mušle. Když se mušle otevřou, vyjmeme je.

Těsto potřeme rajčatovou omáčkou. Mozzarellu nastrouháme nahrubo a dáme na talířek. Filet z kapra očistíme, opatrně stáhneme kůži a maso nakrájíme na malé kostičky. Rajčátka nakrájíme na plátky.

Placku posypeme nastrouhanou mozzarellou, poklademe nakrájenou rybou, vařenými mušlemi a na plátky nakrájenými rajčaty. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 250 °C asi 10 minut. Poté ji ozdobíme.

—————

Pizza s krkonošským pivním sýrem

Doba přípravy: asi 120 minut

1 porce 3 445 kJ/825 kcal

4 porce

Těsto:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 20 g droždí
  • 2 lžíce oleje
  • 2-3 dl vlažné vody
  • špetka cukru a soli
  • mouka na posypání a na vál
  • tuk na formu

Na obložení:

  • 250 g krkonošského pivního sýra
  • 400 g rajčat
  • 2 cibule
  • 200 g brokolice
  • 6 lžic kečupu
  • 2-3 stroužky česneku
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžička oregana nebo majoránky

Prosijeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zasypeme špetkou cukru, zalijeme několika lžícemi vlažné vody a necháme vykynout. Poté přidáme zbývající vlažnou vodu, sůl a vymícháme hladké těsto. Společně se dvěma lžícemi oleje vypracujeme, uděláme bochánek, jehož povrch trochu posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout.

Potom těsto rozdělíme na dva díly, rozválíme nebo vytáhneme asi na 5 mm tenké placky s vyššími okraji, přendáme na vymaštěné  plechy nebo formy a než připravíme náplň, necháme kynout.

Omytá rajčata nakrájíme na plátky, brokolici rozebereme na jednotlivé růžičky, stonky oloupeme a růžičky ještě překrojíme. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka. Těsto nejprve potřeme po celém povrchu kečupem, a pak na ně poklademe nakrájenou zeleninu, nastrouhané stroužky česneku a polejeme olejem. Vše posypeme oreganem a vložíme do předehřáté trouby. Při 200 °C pečeme 20 minut. Před dopečením posypeme pizzu nastrouhaným sýrem, který necháme rozpustit. Pizzu podáváme rozkrájenou.

—————

Pizza s parmskou šunkou a cherry rajčaty

Doba přípravy: 60 minut

1 porce asi 3 039 kJ/ 725 kcal

4 porce

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 25 g droždí
  • 2 lžíce oleje 
  • špetka oregana
  • 150 ml teplé vody
  • olej na vymazání
  • hladká mouka na vál

Náplň:

  • 150 g konzervovaných rajčat
  • snítka oregana
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • mletý pepř
  • 200 g mozzarelly
  • 120 g parmské šunky
  • 250 g cherry rajčat
  • 50 g parmazánu
  • 1/4 svazku rukoly

Hladkou mouku smícháme se solí, droždím, špetkou oregana a olejem. Pomalu přiléváme vodu a vypracováváme tužší hladké těsto. Když se těsto nelepí, dáme ho do mísy vymazané olejem a necháme vykynout.

Rajčata vložíme do mixéru, přidáme oregano a česnek a rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem. Vykynuté těsto znovu propracujeme a rozválíme na pomoučeném válu na kulatý plát, silný asi 5 mm. Přeneseme ho na plech vyložený pečícím papírem a rovnoměrně potřeme vrstvou rajčatové omáčky.

Položíme na kolečka nakrájenou mozzarellu (suchou mozzarellu můžeme i nastrouhat), na kterou rozprostřeme parmskou šunku a překrojená rajčátka. Posypeme parmazánem a pečeme ve vyhřáté troubě při 220 °C asi 10 minut. Upečenou pizzu posypeme rukolou a podáváme.

—————