Polévky
Arašídová polévka s klobásou
- 200 g arašidů
- 100 g cibule
- 100 g klobásy
- 50 g slaniny
- 50 g kečupu
- 2 kostky masoxu
- 100 g brambor
- mletá paprika
- pepř
- sůl
- 50 g sádla
- 50 g hladké mouky
- 1 l vody
Na sádle opečeme kostičky cibule, přidáme papriku a kečup, orestujeme a zalijeme vodou. Doplníme masox a uvaříme. Mouku opražíme a rozmícháme ve studené vodě. Do polévky vsypeme kostky brambor, rozpůlená kolečka klobásy, 5 minut vaříme, zahustíme moukou a povaříme 15 minut. Nakrájenou slaninu zesklovatíme na pánvi, orestujeme na ní arašídy, které před podáváním přidáme do osolené a opepřené polévky.
—————
Avokádový krém
Doba přípravy: zhruba 30 minut
1 porce asi 1 139 kJ/ 273 kcal
4 porce
- 30 g másla
- 40 g hladké mouky
- 3/4 l hovězího vývaru
- 1 avokádo
- sůl
- pepř
- 100 ml šlehačky
- 1 rajče
V nádobě se silným dnem si rozehřejeme máslo, přimícháme mouku a necháme ji zeztlátnout. Jíška však má být spíše světlá, neměla by mít příliš výraznou barvu. Hotovou jíšku zalijeme už předem připraveným a vychladlým hovězím vývarem a za stálého míchání metlou povaříme asi 5 minut.
Vyzrálé avokádo nejprve překrojíme na polovinu, horní část sejmeme a z dolní vyloupneme pecku. Potom avokádo oloupeme. Hodí se oba druhy (se zelenou i načernalou slupkou). Malou část dužniny nakrájíme na malé špalíčky, které pak přidáme do hotového krému. Zbytek rozmixujeme nebo protřeme sítem. Vzniklou hmotu vmícháme do polévky a už krém nevaříme.
Středně velké rajče spaříme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky, které pak vmícháme do avokádového krému. Ten potom ještě podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Jednotlivé porce rozdělíme do talířů a ozdobíme kopečkem dotuha vyšlehané šlehačky a snítkou čerstvé zelené petrželky. Polévku servírujeme s bílým pečivem nebo topinkou, kterou můžeme potřít pomazánkou připravenou z rajčat, soli a trochy pepře. Polévka je vydatná, proto ji můžeme podávat i jako večeři.
—————
Bílá jarní polévka
Doba přípravy: 25 minut
- 2 l uzeného vývaru
- 500 ml mléka
- 4 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 bobkové listy
- ocet
- česnek
- nasekaný kopr
Vývar zahřejte k bodu varu, přilijte mléko, ve kterém jste rozmíchali mouku a znovu přiveďte k varu. Přidejte bobkové listy, česnek podle chuti a trochu octa. Do vroucí polévky opatrně vložte rozklepnutá vejce tak, aby se neoddělil bílek od žloutku. Vařte na mírném ohni asi 10 minut. Nakonec přidejte kopr.
—————
Blesková středomořská polévka
- 1 lžička oleje
- 1 cibule
- 1 středně velká cuketa
- 1 hrnek vody
- špetka oregana
- špetka drcené chilli papričky
- 1 plechovka sterilované cizrny
- 1 plechovka drcených rajčat
- 5 dl vývaru nebo vody s bujonovou kostkou
- 4 lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany
Na rozehřátém oleji restujeme 3 minuty drobně nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou cuketu, koření, zalijeme hrnkem vody a dusíme 3 minuty. Přidáme scezenou propláchnutou cizrnu, rajčata se šťávou a vývar. Přivedeme do varu a na mírném ohni povaříme vše 5 minut. Na talířích zdobíme lžící jogurtu nebo smetany.
—————
Černá polévka
2 porce
- 200 g brambor
- 20 g kysaného zelí
- 20 g sušených hub
- 40 g hladké mouky
- 40 g tuku
- půlka cibule
- 2 stroužky česneku
- majoránka
- sůl
- kmín
Oloupané brambory, vymačkané zelí a předem namočené houby zalijeme trochou studené vody a uvaříme doměkka. Z tuku, cibule a hladké mouky připravíme jíšku, kterou bramborovou směs zahustíme. Na závěr ji osolíme, okořeníme a vmícháme utřený česnek. Tento pokrm se dříve podával ke snídani.
—————
Chlebová polévka
Doba přípravy: 35 minut
4 porce
- 4 velké silnější krajíce tvrdšího chleba + 2 krajíce na podávání
- 1,25 l vody nebo vývaru, i z kostky
- sůl a mletý pepř
- 2 lžičky kmínu
- 1 lžíce másla + 1 lžíce na opečení chleba
- 1 lžíce hladké mouky
- 4 mladé cibulky
Tvrdý chléb nalámeme na kousky nebo nakrájíme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme kmín, osolíme a vaříme na mírném ohni, dokud se chléb nerozvaří, trvá to asi 5 - 10 minut. Potom polévku propasírujeme přes jemný cedník nebo rozmixujeme, zahustíme růžovou jíškou z mouky a másla a 20 minut povaříme.
Podle potřeby dolijeme trochu vody nebo vývaru a dochutíme solí a pepřem. Zbylý chléb nakrájíme na tenká kolečka a zpěníme na zbyléme másle. Opečený chléb a cibulku vložíme do polévky a podáváme.
—————
Chřestová polévka - dietní
1 porce 758 kJ
4 porce
- 1 balíček zeleného nebo bílého chřestu
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 150 ml zakysané smetany
- 50 g nasucho opražených mandlových lupínků
- čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
- sůl
Z chřestu odřízneme tvrdé konce a od hlaviček směrem dolů oloupeme a nakrájíme na 5 cm kousky. Vaříme 10 minut v hrnci s 1 litrem vroucí osolené vody. Několik hlaviček vyjmeme, v cedníku je propláchneme studenou vodou a schováme je na ozdobení polévky. Na pánvičce rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a umícháme světlou jíšku, kterou v polévce necháme vařit 15 minut. Vše rozmixujeme, osolíme, okořeníme a podáváme se zakysanou smetanou, hlavičkami chřestu a mandlovými lupínky.
—————
Dánská polévka
Doba přípravy: asi 25 minut (bez máčení chleba)
1 porce asi 945 kJ/ 225 kcal
4 porce
- 250 g tvrdšího tmavého chleba, který budeme máčet v chlebu
- 1 a 1/2 l vody
- 4 dl černého piva
- 4 lžíce cukru
- 1 citron
- čerstvá zelená petrželka (nebo také zelený koriandr)
- 1 dl smetany ke šlehání (můžeme ji nahradit hustou kysanou smetanou nebo čerstvým bílým jogurtem)
Tvrdší chléb nakrájíme na kostičky a ještě nadrobíme na malé kousky, které vložíme do hrnce. Zalijeme je pivem, vodou a asi hodinu máčíme. Potom hrnec postavíme na vařič a za občasného míchání uvaříme polévku do zhoustnutí (asi 10 minut). Provařenou polévku ještě dochutíme citronovou šťávou a dosladíme. Některá černá piva jsou dost sladká. Proto množství cukru přizpůsobíme podle chuti. Polévku přecedíme přes jemné síto, případně zředíme trochou horké vody a necháme již jen přejít varem.
Smetanu dohusta ušleháme. Petrželovou nať omyjeme, část necháme vcelku na zdobení, zbytek jemně nasekáme a vmícháme do polévky, kterou ihned nalijeme na talíře a podle chuti přidáme hustě našlehanou šlehačku. Ozdobíme zelenou natí. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat rozsekaný koriandr. Podáváme s toasty opečenými nasucho nebo s čerstvým chlebem. Místo sladké smetany ke šlehání můžeme bez obav použít hustou kysanou smetanu nebo také bílý jogurt.
—————
Drožďová polévka
- malý balíček droždí
- naťová petrželka
- 1 cibule
- 3 lžíce celozrnné mouky
- 2 lžíce oleje
- 1 chlebová houska
- sůl
- rajče
Na pánvičce osmažíme cibuli s droždím do zrůžovění cibule. Potom vlijeme na pánev šálek vroucí vody a zamícháme. Tuto směs vlijeme do litru vroucí vody a zahustíme celozrnnou moukou. Do chladnoucí polévky v talíři nasypeme na kostičky nakrájenou housku, petrželovou nať a rajče.
—————
Dršťková polévka
Doba přípravy je bez vaření drštěk asi 40 minut
1 porce asi 1 675 kJ/ 400 kcal
4 porce
- 500 g drštěk
- 1,5 l vody
- 50 g sádla
- 60 g hladké mouky
- 1 cibule
- 1 masox
- 100 g kořenové zeleniny
- 3 stroužky česneku
- 2 lžičky sladké mleté papriky
- špetka majoránky
- mletý pepř
- sůl
- špetka zázvoru
Na ozdobu:
- cibulová nať
- červená paprika
- petrželka
Dršťky vypereme v několika vodách, vymneme v soli nebo v mouce, seškrábeme a znovu vypereme. Vložíme je do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Po prvním předvaření vodu slijeme. Přidáme další a v té dršťky 3 - 4 hodiny vaříme doměkka. Pak je scedíme.
Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a necháme zpěnit na sádle. Přidáme mletou papriku, zamícháme a přidáme hladkou mouku. Vše zalijeme studenou vodou, rozmícháme, přidáme masox a znovu přivedeme k varu.
Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na tenké nudličky a vložíme do polévky. Měkké dršťky nakrájíme na širší nudličky a přidáme do polévky. Před koncem varu do ní přidáme česnek rozetřený se solí a majoránkou.
Hotovou polévku podle chuti opepříme, osolíme a rozdělíme na talíře. Ozdobíme ji čerstvou petrželkou.
—————