Polévky

Arašídová polévka s klobásou

  • 200 g arašidů
  • 100 g cibule
  • 100 g klobásy
  • 50 g slaniny
  • 50 g kečupu
  • 2 kostky masoxu
  • 100 g brambor
  • mletá paprika
  • pepř
  • sůl
  • 50 g sádla
  • 50 g hladké mouky
  • 1 l vody

Na sádle opečeme kostičky cibule, přidáme papriku a kečup, orestujeme a zalijeme vodou. Doplníme masox a uvaříme. Mouku opražíme a rozmícháme ve studené vodě. Do polévky vsypeme kostky brambor, rozpůlená kolečka klobásy, 5 minut vaříme, zahustíme moukou a povaříme 15 minut. Nakrájenou slaninu zesklovatíme na pánvi, orestujeme na ní arašídy, které před podáváním přidáme do osolené a opepřené polévky.

—————

Avokádový krém

Doba přípravy: zhruba 30 minut

1 porce asi 1 139 kJ/ 273 kcal

4 porce

  • 30 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 3/4 l hovězího vývaru
  • 1 avokádo
  • sůl
  • pepř
  • 100 ml šlehačky
  • 1 rajče

V nádobě se silným dnem si rozehřejeme máslo, přimícháme mouku a necháme ji zeztlátnout. Jíška však má být spíše světlá, neměla by mít příliš výraznou barvu. Hotovou jíšku zalijeme už předem připraveným a vychladlým hovězím vývarem a za stálého míchání metlou povaříme asi 5 minut.

Vyzrálé avokádo nejprve překrojíme na polovinu, horní část sejmeme a z dolní vyloupneme pecku. Potom avokádo oloupeme. Hodí se oba druhy (se zelenou i načernalou slupkou). Malou část dužniny nakrájíme na malé špalíčky, které pak přidáme do hotového krému. Zbytek rozmixujeme nebo protřeme sítem. Vzniklou hmotu vmícháme do polévky a už krém nevaříme.

Středně velké rajče spaříme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky, které pak vmícháme do avokádového krému. Ten potom ještě podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Jednotlivé porce rozdělíme do talířů a ozdobíme kopečkem dotuha vyšlehané šlehačky a snítkou čerstvé zelené petrželky. Polévku servírujeme s bílým pečivem nebo topinkou, kterou můžeme potřít pomazánkou připravenou z rajčat, soli a trochy pepře. Polévka je vydatná, proto ji můžeme podávat i jako večeři.

—————

Bílá jarní polévka

Doba přípravy: 25 minut

 

  • 2 l uzeného vývaru
  • 500 ml mléka
  • 4 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 bobkové listy
  • ocet
  • česnek
  • nasekaný kopr

 

Vývar zahřejte k bodu varu, přilijte mléko, ve kterém jste rozmíchali mouku a znovu přiveďte k varu. Přidejte bobkové listy, česnek podle chuti a trochu octa. Do vroucí polévky opatrně vložte rozklepnutá vejce tak, aby se neoddělil bílek od žloutku. Vařte na mírném ohni asi    10 minut. Nakonec přidejte kopr.

—————

Blesková středomořská polévka

  • 1 lžička oleje
  • 1 cibule
  • 1 středně velká cuketa
  • 1 hrnek vody
  • špetka oregana
  • špetka drcené chilli papričky
  • 1 plechovka sterilované cizrny
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 5 dl vývaru nebo vody s bujonovou kostkou
  • 4 lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany

Na rozehřátém oleji restujeme 3 minuty drobně nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou cuketu, koření, zalijeme hrnkem vody a dusíme 3 minuty. Přidáme scezenou propláchnutou cizrnu, rajčata se šťávou a vývar. Přivedeme do varu a na mírném ohni povaříme vše 5 minut. Na talířích zdobíme lžící jogurtu nebo smetany.

—————

Černá polévka

2 porce

  • 200 g brambor
  • 20 g kysaného zelí
  • 20 g sušených hub
  • 40 g hladké mouky
  • 40 g tuku
  • půlka cibule
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka
  • sůl
  • kmín

Oloupané brambory, vymačkané zelí a předem namočené houby zalijeme trochou studené vody a uvaříme doměkka. Z tuku, cibule a hladké mouky připravíme jíšku, kterou bramborovou směs zahustíme. Na závěr ji osolíme, okořeníme a vmícháme utřený česnek. Tento pokrm se dříve podával ke snídani.

—————

Chlebová polévka

Doba přípravy: 35 minut

4 porce

  • 4 velké silnější krajíce tvrdšího chleba + 2 krajíce na podávání
  • 1,25 l vody nebo vývaru, i z kostky
  • sůl a mletý pepř
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 lžíce másla + 1 lžíce na opečení chleba
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 4 mladé cibulky

Tvrdý chléb nalámeme na kousky nebo nakrájíme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme kmín, osolíme a vaříme na mírném ohni, dokud se chléb nerozvaří, trvá to asi 5 - 10 minut. Potom polévku propasírujeme přes jemný cedník nebo rozmixujeme, zahustíme růžovou jíškou z mouky a másla a 20 minut povaříme.

Podle potřeby dolijeme trochu vody nebo vývaru a dochutíme solí a pepřem. Zbylý chléb nakrájíme na tenká kolečka a zpěníme na zbyléme másle. Opečený chléb a cibulku vložíme do polévky a podáváme.

—————

Chřestová polévka - dietní

1 porce 758 kJ

4 porce

  • 1 balíček zeleného nebo bílého chřestu
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 150 ml zakysané smetany
  • 50 g nasucho opražených mandlových lupínků
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
  • sůl

Z chřestu odřízneme tvrdé konce a od hlaviček směrem dolů oloupeme a nakrájíme na 5 cm kousky. Vaříme 10 minut v hrnci s 1 litrem vroucí osolené vody. Několik hlaviček vyjmeme, v cedníku je propláchneme studenou vodou a schováme je na ozdobení polévky. Na pánvičce rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a umícháme světlou jíšku, kterou v polévce necháme vařit 15 minut. Vše rozmixujeme, osolíme, okořeníme a podáváme se zakysanou smetanou, hlavičkami chřestu a mandlovými lupínky.

—————

Dánská polévka

Doba přípravy: asi 25 minut (bez máčení chleba)

1 porce asi 945 kJ/ 225 kcal

4 porce

  • 250 g tvrdšího tmavého chleba, který budeme máčet v chlebu
  • 1 a 1/2 l vody
  • 4 dl černého piva
  • 4 lžíce cukru
  • 1 citron
  • čerstvá zelená petrželka (nebo také zelený koriandr)
  • 1 dl smetany ke šlehání (můžeme ji nahradit hustou kysanou smetanou nebo čerstvým bílým jogurtem)

Tvrdší chléb nakrájíme na kostičky a ještě nadrobíme na malé kousky, které vložíme do hrnce. Zalijeme je pivem, vodou a asi hodinu máčíme. Potom hrnec postavíme na vařič a za občasného míchání uvaříme polévku do zhoustnutí (asi 10 minut). Provařenou polévku ještě dochutíme citronovou šťávou a dosladíme. Některá černá piva jsou dost sladká. Proto množství cukru přizpůsobíme podle chuti. Polévku přecedíme přes jemné síto, případně zředíme trochou horké vody a necháme již jen přejít varem.

Smetanu dohusta ušleháme. Petrželovou nať omyjeme, část necháme vcelku na zdobení, zbytek jemně nasekáme a vmícháme do polévky, kterou ihned nalijeme na talíře a podle chuti přidáme hustě našlehanou šlehačku. Ozdobíme zelenou natí. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat rozsekaný koriandr. Podáváme s toasty opečenými nasucho nebo s čerstvým chlebem. Místo sladké smetany ke šlehání můžeme bez obav použít hustou kysanou smetanu nebo také bílý jogurt.

—————

Drožďová polévka

 

  • malý balíček droždí
  • naťová petrželka
  • 1 cibule
  • 3 lžíce celozrnné mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 chlebová houska
  • sůl
  • rajče

 

Na pánvičce osmažíme cibuli s droždím do zrůžovění cibule. Potom vlijeme na pánev šálek vroucí vody a zamícháme. Tuto směs vlijeme do litru vroucí vody a zahustíme celozrnnou moukou. Do chladnoucí polévky v talíři  nasypeme na kostičky nakrájenou housku, petrželovou nať a rajče.

—————

Dršťková polévka

Doba přípravy je bez vaření drštěk asi 40 minut

1 porce asi 1 675 kJ/ 400 kcal

4 porce

  • 500 g drštěk
  • 1,5 l vody
  • 50 g sádla
  • 60 g hladké mouky
  • 1 cibule
  • 1 masox
  • 100 g kořenové zeleniny
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky sladké mleté papriky
  • špetka majoránky
  • mletý pepř
  • sůl
  • špetka zázvoru

Na ozdobu:

  • cibulová nať
  • červená paprika
  • petrželka

Dršťky vypereme v několika vodách, vymneme v soli nebo v mouce, seškrábeme a znovu vypereme. Vložíme je do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Po prvním předvaření vodu slijeme. Přidáme další a v té dršťky 3 - 4 hodiny vaříme doměkka. Pak je scedíme.

Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a necháme zpěnit na sádle. Přidáme mletou papriku, zamícháme a přidáme hladkou mouku. Vše zalijeme studenou vodou, rozmícháme, přidáme masox a znovu přivedeme k varu.

Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na tenké nudličky a vložíme do polévky. Měkké dršťky nakrájíme na širší nudličky a přidáme do polévky. Před koncem varu do ní přidáme česnek rozetřený se solí a majoránkou.

Hotovou polévku podle chuti opepříme, osolíme a rozdělíme na talíře. Ozdobíme ji čerstvou petrželkou.

—————