Boršče
Boršč
- 25 dkg hovězího masa
- mrkev
- celer
- kořenová petržel
- cibule
- olej
- mletá sladká paprika
- sůl
- 15 dkg červené řepy
- 20 dkg brambor
- 15 dkg bílého zelí
- 2 zrnka pepře
- bobkový list
- stroužek česneku
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 2 rajčata
- kousek klobásy
- 4 lžíce kysané smetany
- ocet
- petrželka
Maso v osolené vodě uvaříme doměkka, scedíme a nakrájíme na kostky. Zeleninu nakrájíme na kostičky, cibuli na půlkolečka, společně osmahneme na oleji, poprášíme moukou, kterou také lehce osmažíme, vmícháme papriku, zředíme částí vývaru a uvedeme do varu. Řepu nakrájíme na kostky a podusíme v troše vývaru. Do zbylého vývaru vložíme brambory nakrájené na kostičky, rozkrájené zelí, dušenou červenou řepu a vaříme asi 10 minut. Pak do polévky vložíme zeleninu podušenou s moukou, koření a vaříme, až brambory a zelí změknou. Přidáme utřený česnek, nakrájené maso, rajčatový protlak, na kousky nakrájená rajčata, povařenou, na kolečka nakrájenou klobásu, rozsekanou petrželku a krátce povaříme. Dochutíme octem a do každé porce na talíři vložíme lžíci kysané smetany.
—————
Boršč po polsku
6 porcí
- 300 g hovězího žebra
- 200 g uzeného vepřového bůčku
- 6 bobkových listů
- 10 kuliček celého černého pepře
- sůl
- 6 kuliček nového koření
- 1 lžička fenyklu (semínek)
- 2 malé cibule
- 450 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 1/2 pórku (bílá část)
- 60 g sádla
- 450 g hlávkového zelí
- 300 g červené řepy
- hrst sušených hub
- 200 g klobásy
- 250 g zakysané smetany
Žebra očistíme a vložíme do hrnce se studenou vodou. Přivedeme k varu a osolíme. Asi po 40 minutách přidáme očištěný bůček, koření a oloupané, rozkrojené cibule. Oba druhy masa uvaříme doměkka.
Kořenovou zeleninu a pórek očistíme a nakrájíme na kousky. Ve větším kastrolu rozehřejeme část sádla a připravenou zeleninu na něm orestujeme. Zalijeme ji přecezeným vývarem z masa a přivedeme k varu.
Zelí a řepu také očistíme, zelí nakrájíme na nudličky a řepu na drobné kostičky. Oboje přidáme s namočenými houbami do polévky. Vše uvaříme doměkka.
Klobásu nakrájenou na půlkolečka opečeme na rozehřátém zbylém sádle. Spolu s pokrájeným masem ji přidáme do polévky a krátce povaříme. Boršč dle chuti osolíme a opepříme. Podáváme se zakysanou smetanou.
—————
Kuřecí boršč
6 porcí
Doba přípravy: 25 minut
- 1 domácí klobása
- 200 g kuřecích stehenních řízků (vykostěných)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- směs zeleniny (čerstvá nebo mražená - hrášek, kukuřice, mrkev)
- 200 g naložené červené řepy
- 2 brambory
- 1 zakysaná smetana
- 1 lžíce cukru
- sůl, pepř
- sojová omáčka
- 1 kostka bujonu
- 1 lžička balsamikového octa
- 1 plechovka sterilovaných fazolí
V hrnci osmahneme na oleji s cibulí maso a klobásu nakrájené na kostky.
Zalijeme vodou, přidáme kostku bujonu, cukr a koření dle chuti. V průběhu varu postupně přidáme zeleninu a řepu.
Necháme povařit 10 minut a přidáme zakysanou smetanu a lžičku balsamikového octa. Polévka by měla být sladkokyselá.
—————
Zeleninový boršč
- 150 g bílého zelí
- 150 g červené řepy
- 50 g mrkve
- 50 g celeru
- 50 g petržele
- 100 g brambor
- 1 cibule
- olej
- 50 g hladké mouky
- 80 g rajského protlaku
- 2 bobkové listy
- pepř
- ocet
- sůl
- bílý jogurt
- sekaná petrželka
- 1,7 l vody
Očištěné zelí, červenou řepu, kořenovou zeleninu a brambory nakrájíme na stejně velké kostky. V hrnci na oleji zpěníme cibuli pokrájenou nadrobno, zasypeme moukou, přidáme rajský protlak a ještě chvíli podusíme. Zalijeme studenou vodou a za stálého míchání přivedeme k varu. Vložíme nakrájené suroviny a koření a vše uvaříme doměkka. Těsně před podáváním dochutíme octem a solí. Jednotlivé porce doplníme na talíři lžičkou jogurtu a špetkou usekané petrželky.
—————