Bramborové

Bramboračka s celozrnnou moukou

 

6 porcí                               

Doba přípravy: 15 minut 

  • 3 středně velké brambory
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sušené nebo čerstvé houby
  • pepř
  • sůl
  • mrkev (nakrájená na kolečka)
  • 1lžíce olivového oleje
  • celozrnná mouka (žitná)
  • mletý bílý pepř

 

Brambory nakrájíme na malé kostky, cibuli oloupeme a nakrájíme, vše lehce zpěníme na olivovém oleji. Zalijeme vodou (1,5 l), přidáme nakrájené houby a přivedeme k varu.

Osolíme, opepříme, vložíme mrkev a po 8 minutách varu postupně přidáme za stálého míchání 2 lžíce mouky. Po dalších 2 minutách varu polévku odstavíme a přidáme prolisovaný česnek.

 

 

—————

Bramboračka s houbami

 

  • 2 litry hovězího vývaru
  • asi 1/2 kg směsi čerstvých hub
  • 5 - 8 brambor
  • šálek trhaných krupek
  • různá kořenová zelenina
  • celerová nať
  • špetka kmínu
  • majoránka
  • 1 vejce

 

Krupky, namočené 15 minut ve studené vodě, vaříme s houbami asi 20 minut. Pak přidáme pokrájenou zeleninu a brambory. Zahustíme jíškou (cibuli a třený česnek zpěněné na sádle zaprášíme moukou a mícháme, až jíška trochu zrůžoví) a vaříme dalších 20  minut. Pak v polévce rozkvrdláme vejce, přidáme majoránku a nať celeru.

 

—————

Bramboračka s kroupami - levné

Doba přípravy: 60 minut

4 porce

  • 2 lžíce másla
  • 2 cibule
  • 3 brambory
  • 2 vrchovaté lžíce krup
  • sůl
  • majoránka
  • vegeta
  • zelená petrželka

Na másle zpěníte pokrájenou cibuli, přidáte kroupy a za stálého míchání společně osmažíte dozlatova. Zalijete asi litrem vody a vaříte. Až jsou kroupy skoro měkké (asi za 20 minut) přidáte brambory nakrájené na kostičky, osolíte a vaříte do změknutí brambor. Před koncem varu přidáte špetku majoránky a lžičku vegety. Krátce povaříte, odstavíte z plotny a vmícháte posekanou petrželovou nať.

—————

Bramboračka s vločkami

 

5 porcí                                       

Doba přípravy: 12 minut 

  • 3 středně velké brambory
  • 250 g ovesných vloček
  • čerstvé nebo sušené houby (množství dle chuti)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 kostka bujonu
  • sůl, mletý černý pepř, mletý kmín

 

Ovesné vločky orestujeme na oleji, zalijeme vodou, přidáme bujon, na kostky nakrájené brambory a houby. Osolíme, opepříme, přidáme kmín a povaříme přibližně 10 minut.

 

—————

Bramborová polévka s klobásou a smetanou - levné

4 porce

  • 4 brambory
  • 1 menší cibule
  • 1 bobkový list
  • sůl
  • voda
  • 2 nožičky pikantní uzené klobásy
  • olej
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200 ml zakysané smetany

Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostky a dáme je vařit spolu s celou cibulí a bobkovým listem. Mírně osolíme. Když jsou brambory poloměkké, vložíme na kolečka nakrájenou klobásu a zahustíme jíškou z trochy oleje a mouky. Hotovou polévku vypneme, vytáhneme cibuli a bobkový list a vmícháme smetanu. Podáváme s čerstvým chlebem.

—————

Bramborová polévka se slaninou

 

Doba přípravy: 50 minut

1 porce asi 390 kcal/ 1 632 kJ

4 porce

 

  • 200 g slaniny
  • 4 lžíce oleje
  • 1 mrkev
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 400 g brambor
  • 2 chilli papričky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 700 ml drůbežího vývaru
  • 100 g sterilované kukuřice
  • špetka soli
  • špetka vegety
  • špetka mletého pepře
  • 100 ml smetany
  • 100 g strouhaného sýra (čedaru)
  • snítka čerstvé bylinky

 

Slaninu nakrájenou na tenké plátky opečeme v hrnci na rozpáleném oleji. Pak ji vyndáme a necháme okapat na papírovém ubrousku.

Očištěnou mrkev, celer, petržel, cibuli, brambory a semínek zbavené chilli papričky nakrájíme na kostičky. Olej v hrnci znovu rozehřejeme a zeleninu na něm dusíma si 10 minut. Pak ji zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme vývarem.

Kukuřici přecedíme, přidáme do vývaru, dochutíme solí a pepřem, vegetou a povaříme asi 15 minut.

Přilijeme smetanu,  přidáme na menší kousky nakrájenou opečenou slaninu (4 kousky necháme na ozdobení) a ještě krátce povaříme. Hotovou polévku nalijeme do talířů, posypeme nastrouhaným sýrem a ozdobíme opečenou slaninou a čerstvými bylinkami.

 

 

—————

Bramborová polévka se sýrem

Doba přípravy: asi 60 minut

1 pore 1 680 kJ/ 400 kcal

4 porce

  • 1 menší cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 40 g hladké mouky
  • 30 g celeru
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 30 g kapusty
  • pepř mletý
  • majoránka
  • sůl
  • 100 g žampionů
  • olej
  • 500 g brambor
  • 1 lžíce polévkového koření
  • sekaná pažitka
  • 200 g eidamu

Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a osmahneme na rozpáleném sádle dorůžova. Zasypeme ji prosátou hladkou moukou a za stálého míchání připravíme světlou zásmažku. Za neustálého prošlehávání metlou ji zalijeme přibližně 1 a 1/4 l vlažné vody, uvedeme do varu a pozvolna vaříme alespoň 10 minut.

Žampiony očistíme, nakrájíme na tenké plátky a krátce je orestujeme na rozehřátém oleji. Do částečně povařeného základu přidáme očištěnou, na nudličky nebo kostičky nakrájenou mrkev, petržel, celer a kapustu, ochutíme mletým pepřem, kmínem a trochou soli a za občasného promíchání uvaříme téměř doměkka.

Mezitím oloupeme brambory, nakrájíme je na menší kostky a uvaříme zvlášť v mírně osolené vodě s kmínem do poloměkka. Pak vodu slijeme a brambory přidáme do polévky k zelenině, současně s rozetřeným česnekem, majoránkou a orestovanými žampiony. Všechnu zeleninu dovaříme doměkka a nakonec polévku ještě dochutíme polévkovým kořením.

—————

Jemná bramborová polévka

 

4 porce

Doba  přípravy: 30 minut

1 porce = 165 kcal/ 690 kJ

  • 300 g oloupaných brambor
  • sůl
  • 1/4 l mléka
  • 30 g másla
  • 3 lžíce zmrazeného hrášku
  • pažitka

 

Brambory nakrájíme na kousky, vložíme do vařící osolené vody a uvaříme doměkka. Scedíme je, prolisujeme a rozšleháme s vařícím mlékem na kaši, kterou zředíme vývarem z brambor. polévku přihřejeme k varu, přidáme hrášek a necháme přejít varem. Posypeme ji nakrájenou pažitkou a podáváme.

 

—————

Krémová bramborová polévka

Doba přípravy: 35 - 40 minut

4 porce

  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 600 g oloupaných brambor
  • 200 g celeru
  • 1 - 1,2 l vody
  • sůl
  • mletý pepř
  • špetka mletého kmínu
  • 200 ml mléka
  • 200 ml 33% smetany
  • 4 lžíce sekané petrželky

V hrnci rozehřejeme máslo, vsypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažnou vodou, rozmícháme a rozšleháme, osolíme a uvedeme do varu.

Mezitím si nakrájíme oloupané brambory a očištěný celer na kostičky, vložíme do vroucí polévky, ochutíme mletým kmínem a vaříme na mírném ohni asi 20 minut doměkka.

Ke konci varu přidáme mléko, stáhneme z ohně a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém. Bramborový krém přecedíme přes jemný cedník, zjemníme smetanou a necháme přejít varem. Polévku dochutíme solí, pepřem a podáváme s čerstvou petrželkou.

 

—————

Lehká bramborová polévka s ředkvičkami

4 porce

  • 700 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • 500 g oloupaných moučných brambor
  • 2 svazky očištěných ředkviček
  • 200 ml 12% smetany
  • 40 g másla
  • 3 lžíce oleje
  • sůl
  • 2 lžíce lístků řeřichy

V kastrole rozehřejeme olej a na kostky nakrájené brambory na něm opečeme. Zalijeme vývarem a uvaříme doměkka. Potom přilijeme smetanu. Vše společně dohladka rozmixujeme a podle chuti osolíme.

V pánvi rozpustíme máslo a krátce na něm prohřejeme ředkvičky nakrájené na tenké plátky. Polévku doplníme ředkvičkami a ozdobíme řeřichou. Podáváme s pečivem nebo krutony.

TIP: pro prohřátí můžeme polovinu ředkviček rozmixovat přímo do polévky

 

—————