Cibulové

Cibulačka s fazolkami a vajíčkem

 

4 porce

  • 500 g cibule
  • 250 g očištěných zelených fazolek
  • 800 ml vývaru
  • 200 ml bílého vína
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl

 

Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a na polovině oleje v hrnci orestujeme dozlatova. Přilijeme víno s vývarem a polévku asi 10 minut povaříme.

Ze zbylého oleje a mouky připravíme zlatou jíšku. Rozředíme ji trochou studené vody a přilijeme do polévky. Asi 15 minut ji necháme provařit.

Fazolky v osolené vodě uvaříme skus, vejce natvrdo.

Fazolky nakrájíme, vejce nastrouháme. Porce zdobíme kousky fazolek a vajíčkem.

 

—————

Cibulačka s vejci a smaženým chlebem

 

4 porce

  • 500 g oloupané cibule
  • 3 vejce
  • 70 g slaniny
  • 1 l vývaru
  • 200 ml mléka
  • 2 krajíce tvrdšího chleba
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • mletý černý pepř
  • 1 lžička kmínu
  • olej na smažení
  • bylinky na ozdobení

 

Na sádle orestujeme kostičky slaniny a kolečka cibule. Základ zaprášíme moukou, zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Přidáme pepř a kmín.

Asi po 20 minutách přilijeme do hrnce mléko. Když začne polévka znovu vřít, vmícháme rozšlehaná vejce a necháme je srazit. Dochutíme solí a odstavíme.

Chleba nakrájíme na menší kostičky a na oleji je zvolna opečeme dozlatova. Porce polévky zdobíme osmahnutými krutóny a čerstvými bylinkami.

 

—————

Cibulová polévka z Toskánska

 

Doba přípravy: 70 minut

1 porce asi 354 kcal/ 1 486 kJ

4 porce

  • 2 mrkve
  • 1 řapíkatý celer
  • 3 velké cibule
  • 50 g slaniny
  • 500 g vepřových žebírek
  • 50 g česnekového salámu
  • 4 lžíce oleje
  • špetka vegety
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • petrželka na ozdobení

 

Mrkev a řapíkatý celer očistíme, jednu cibuli oloupeme a vložíme do hrnce společně s vepřovými žebírky. Zalijeme asi 1,5 litru vody a přivedeme k varu. Vaříme 40 minut.

Zbylou cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Slaninu a česnekový salám nakrájíme na menší kostičky, dáme do hrnce s rozehřátým olejem a restujeme asi 3 minuty. Přidáme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět.

Vývar ze zeleniny a žebírek přecedíme do hrnce k orestované cibuli, slanině a salámu, a podle chuti okořeníme vegetou, solí a pepřem. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme asi 45 minut.

Maso ze žebírek obereme a společně se zeleninou nakrájíme na menší kosuky. Vše vložíme do vývaru a necháme provařit. Hotovou polévku zdobíme čerstvými bylinkami a podáváme s opečeným chlebem potřeným česnekem.

 

 

—————

Francouzská cibulačka

 

  • 300 g moravského uzeného
  • 1 kg cibule
  • máslo
  • strouhaný eidam nebo cihla
  • plechovka žampionů
  • tavený smetanový sýr
  • sůl
  • pepř
  • 2 ks toustového chleba nebo 4 krajíčky veky

 

Na másle zpěníme na kolečka nakrájenou cibuli, osolíme a přidáme na kostičky pokrájené uzené maso. Zalijeme asi 1 a 1/2 litrem vody a vaříme tak dlouho, dokud není cibule měkká. Do polévky přidáme nakrájené žampiony a zahustíme taveným sýrem. V toustovači opečeme veku, kterou položíme na talíř, zalijeme hotovou polévkou a posypeme strouhaným sýrem.

—————

Kroupová cibulačka s houbami

1 porce asi 1 162 kJ

 4 porce

  • 50 g krupek
  • 100 g cibule
  • 2 vejce
  • petrželová nať
  • 100 g másla
  • kostka bujónu
  • 100 g žampionů
  • kmín
  • sůl
  • pepř
  • polévkové koření
  • 1 l vody

Kolečka oloupané cibule a plátky žampionů orestujeme na másle, zalijeme vodou, přidáme kostku bujonu a povaříme. Zvlášť připravíme propláchnuté krupky, jež pak vsypeme do polévky. Osolíme, okořeníme a dobře provaříme. Na závěr přidáme vejce rozmíchané s drobně nasekanou petrželovou natí a necháme srazit.

—————

Pekelská cibulačka

 

4 porce 

  • 800 g vývaru z kostí
  • 160 g cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 4 lžíce bílého vína
  • 8 g soli
  • 80 g toustového chleba (rohlík)
  • 120 g eidamu
  • chilli
  • polévkové koření

Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na kolečka, zalijeme bílým vínem a zahřejeme. Vývar osolíme, opepříme a dochutíme polévkovým kořením. Toustový chléb (rohlík) drobně pokrájíme, posypeme strouhaným sýrem a trochou chilli a pak zapečeme, než se sýr roztaví. Do talíře nejprve nasypeme cibuli, zalijeme vývarem a ozdobíme toustem se sýrem a petrželkou.

—————

Rychlá cibulačka

 

  • voda
  • mladá cibule
  • cibulová nať
  • bylinková sůl
  • 1 větší brambora
  • 1 vajíčko
  • lžička tuku

 

Na malém množství tuku podusíme jemně nakrájenou cibulovou nať, zalijeme 1 litrem horké vody, osolíme, přidáme na měsíčky nebo na osminky nakrájenou cibuli a chvilku povaříme. Během této chvilky nastrouháme na hrubším struhadle do misky bramboru, vmícháme k ní vajíčko, směs vhodíme do polévky. Vzniknou tak zlatavé nudličky a ještě chvilku povaříme. Příprava této polévky trvá 15 až 20 minut.

 

 

—————

Šalotková polévka po francouzsku

 

Doba přípravy: 30 minut

1 porce asi 690 kJ/ 165 kcal

4 porce

  • 1,5 l vody
  • 300 g šalotky
  • 1/4 kg pórku
  • sůl
  • pepř
  • 0,5 dl bílého vína
  • 4 plátky toastového chleba
  • 120 g tvrdého sýra (eidam, ementál)
  • petrželka na ozdobení
  • 1/2 kostky zeleninového bujonu

Vodu nalijeme do hrnce, přivedeme k varu a přidáme oloupanou a na čtvrtiny nakrájenou cibulku a 1/2 kostky zeleninového bujonu. Jakmile cibule zkřehne, polévku osolíme, opepříme a přilijeme do ní bílé víno. Před koncem varu přidypeme najemno nakrájený a dobře opraný pórek. Polévku necháme ještě jednou přejít varem a dál ji už nevaříme. Na závěr ji posypeme najemno rozsekanou cibulovou natí či ozdobíme snítkou petrželky.

Připravíme si krutony: toastový chléb nakrájíme na větší kostky nebo pomocí vykrajovátka uděláme kolečka. Jednotlivé kousky pod grilem opečeme dozlatova. Sýr rozstrouháme najemno, smícháme s vejcem a rozdělíme na krutony. Ještě jednou zapečeme pod grilem. Krutony do polévky vkládáme teprve při servírování, aby se nám nerozmočily, nebo je podáváme zvlášť na podšálku vedle polévky. Polévka je velmi sytá.

—————

Zapečená cibulová polévka s houbami

 

  • 1 l kuřecího nebo hovězího vývaru z kostky
  • 250 g hříbků
  • 200 g listového těsta
  • 2 mladé cibulky s natí
  • 2 cibule
  • 1 vejce
  • 4 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín
  • petrželka

 

Cibuli a česnek nakrájíme na plátky a krátce opečeme na oleji. Zalijeme horkým vývarem, přidáme nakrájené hříbky a 15 minut povaříme.

Polévku dochutíme solí, pepřem, kmínem a zelenou petrželkou.

Listové těsto vyválíme na plát (asi 4 mm silný) a vyřízneme z něj 4 kolečka tak, aby byla  větší než hrneček. Polévku rozdělíme do 4 hrnečků, okraje potřeme vejcem a jako pokličku použijeme vykrájená kolečka listového těsta. Těsto důkladně přitiskneme k okraji šálku, vrch potřeme rozšlehaným vejcem a zapečeme při 190 °C.

Až se poklička z těsta nafoukne a dostane zlatavou barvu, polévka je hotová.

 

—————

Zapékaná cibulová polévka

 

4 porce

  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 500 g cibule
  • 150 g tvrdého sýra
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 1 bageta nebo 1/2 veky nakrájené na  plátky
  • sůl
  • pepř

 

Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné nudličky. V rendlíku rozehřejte máslo a cibuli na něm zpěňte. Přisypte mouku a lehce ji osmažte.

Přilijte víno a vývar, dochuťte solí a pepřem, polévku přiveďte k varu a vařte mírným varem 30 minut.

Plátky bagety nebo veky lehce opečte nasucho v troubě. Sýr nastrouhejte najemno. Polévku sceďte a cibuli odložte do misky.

Do hluboké zapékací mísy naneste vrstvu opečené bagety nebo veky, na ni vrstvu cibule a nahoru vrstvu strouhaného sýra.

Na poslední vrstvu sýra nalijte scezenou polévku a dejte zapéct na 10 minut do trouby rozehřáté na 200 °C.

 

TIP: do polévky nemusíte použít zásmažku z mouky

—————