Houbové
Hlívová polévka
- 10 dkg másla
- 30 dkg hlívy ústřičné
- 1/4 celeru
- 3 mrkve
- asi 6 větších brambor
- mletý kmín
- 1 kostka masoxu
- sůl
- 5 kuliček celého pepře
- 5 kuliček nového koření
Na másle asi 8 minut podusíme hlívu nakrájenou na proužky (širší nudle). Pak přidáme zeleninu nastrouhanou na hrubém struhadle, koření, nakrájené brambory a ještě 5 minut dusíme. Zalijeme vařící vodou (asi 2 l) a přidáme masox. Vaříme přibližně 15 až 20 minut.
—————
Houbová polévka s bílým chlebem
Doba přípravy: 45 minut
1 porce asi 480 kcal/ 2 013 kJ
4 porce
- 1 cibule
- 2 řapíky celeru
- 2 stroužky česneku
- 2 rajčata
- 6 lžic oleje
- 700 ml zeleninového nebo masového vývaru
- sůl
- pepř
- 1 lžička tymiánu
- špetka vegety
- 300 g hřibů
- 60 g strouhaného sýra
- 4 plátky toastového chleba
- lístky celeru na ozdobu
Cibuli a řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na kostičky. Oloupaný česnek prolisujeme nebo utřeme. Rajčata spaříme, oloupeme, zbavíme semínek a nasekáme na malé kousky.
V hrnci rozehřejeme olej a cibuli, celer a česnek na něm krátce podusíme. Přilijeme horký vývar, přidáme nakrájená rajčata a dochutíme solí, mletým pepřem, vegetou a tymiánem. Povaříme asi 15 minut.
Hřiby důkladně očistíme, nakrájíme je na menší kousky a přidáme do polévky. Vaříme na mírném ohni ještě dalších 15 minut, až hříbky změknou.
Toustový chléb nasucho opečeme a dáme na dno hlubokých talířů. Zalijeme jej houbovou polévkou a tu posypeme strouhaným sýrem, drceným pepřem a ozdobíme lístky celeru.
—————
Houbová polévka s drobením
- 1 lžíce tuku
- 2 lžíce hladké mouky
- vývar
- pepř
- kmín
- 1/2 dl mléka
- 100 g čerstvých hub
- polévkové koření
- 2 lžíce hrubé mouky
- vejce
- sůl
Připravíme jíšku, zalijeme ji vývarem, přidáme kmín, pepř a vaříme asi půl hodiny. Přidáme houby a vaříme další půlhodinu. Poté zavaříme strouhání z vejce a mouky.
—————
Jemný houbový krém se smetanou
Doba přípravy: 50 minut
1 porce 427 kJ/102 kcal
4 porce
- 1 lžíce sušených hub (hříbků)
- 250 g žampionů
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 750 ml zeleninového vývaru
- sůl
- mletý pepř
- 2 lžičky citronové šťávy
- 2 lžíce zakysané smetany
- bylinky na ozdobení
Sušené houby dáme do misky, zalijeme je asi 250 ml vlažné vody a necháme namočené přibližně 20 minut. Mezitím očistíme žampiony a nakrájíme je na tenké plátky. Oloupanou cibuli nasekáme najemno. Namočené houby přecedíme přes síto, ale vodu z nich si schováme stranou. Houby necháme okapat a pak je rozkrájíme na kousky.
V hrnci si rozehřejeme máslo a podusíme na něm cibuli, žampiony a přecezené houby. Menší část podušených hub si dáme stranou. Zbytek zaprášíme hladkou moukou a krátce orestujeme.
Poté přilijeme zeleninový vývar a vodu z hub a všechno povaříme po dobu asi 15 minut. Pak polévku rozmixujeme, ochutíme ji solí, pepřem a citronovou šťávou. Potom vmícháme zakysanou smetanu. Nakonec přidáme podušené houby a vše už jen krátce prohřejeme. Ozdobíme bylinkami a podáváme s bílým toustovým chlebem.
—————
Májůvková polévka
- hrst májůvek
- velká lžíce másla
- trochu hladké mouky
- voda
- kmín
- sůl
- vegeta
- krupice
- (nudle)
Očištěné nadrobno nakrájené májůvky dáme vařit do osolené vody s kmínem. Z másla a mouky vyrobíme růžovou jíšku, zalejeme vodou, povaříme, přidáme májůvky, zlehka rozvaříme krupici, dochutíme solí a vegetou. Kdo má rád polévku hustší, může přidat i nudle.
—————
Polévka s hlívou ústřičnou
- 250 g hlívy ústřičné
- 50 g másla
- 1 cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 200 g taveného sýra (nejlépe smetanový sýr bez příchutí)
- 1 l mléka
- mletý bílý pepř
- sůl
- zelená petrželka
Hlívu očistíme, vypereme a nakrájíme na proužky. Na másle dorůžova osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme hlívu a za občasného míchání ji podusíme doměkka. Pak přisypeme mouku, orestujeme ji a přiléváme mléko, přidáme sýr a mícháme, až je polévka hladká a provařená. Polévku osolíme a opepříme, hotovou pak doplníme sekanou zelenou petrželkou.
—————
Slavnostní polévka z hříbků a žampionů
- 10 g sušených bílých hříbků
- 1 cibule
- 3 lžíce másla
- 200 g žampionů tence nakrájených
- sůl
- špetka sušeného estragonu
- špetka oregana
- špetka bílého pepře
- 3 lžíce hladké mouky
- 4 hrnky vývaru nebo vody s bujonovou kostkou
- 1/2 hrnku šlehačky
- 2 lžíce sherry
Na ozdobu:
- zelená cibulka
- tence nakrájený bílý žampion
Sušené hříbky rozdrobíme v mixéru nebo v hmoždíři na prášek. Na másle podusíme nasekanou cibuli doměkka, přidáme nakrájené žampiony, hříbkový prášek, sůl, koření, a dusíme zakryté asi 5 minut, až jsou žampiony měkké.
Přidáme dvě lžíce másla, rozehřejeme je, přisypeme mouku a mícháme asi 5 minut, až zezlátne. Zalijeme hrnkem vývaru, promícháme, dolijeme zbylý vývar, promícháme, dolijeme zbylý vývar a vaříme, až je mouka provařená. Přidáme smetanu a sherry a odkryté ještě krátce povaříme. Porce zdobíme nakrájenou zelenou cibulkou a plátky žampionů.
TIP: pokud nejdou sušené hříbky rozdrtit na prášek, dosušíme je v mírně vyhřáté troubě, až chrastí
—————
Staročeská vánoční houbová polévka
Doba přípravy: asi 50 minut
1 porce 524 kJ/ 125 kcal
4 porce
- 200 g čerstvých hub (hříbky, lišky, žampiony)
- asi 1 l vody
- cibule
- 150 g brambor
- 1 lžíce krupek
- kmín
- pepř černý mletý
- sůl
- 20 g másla
- 20 g hladké mouky
- zelená petrželka na ozdobu
- citronová šťáva na dochucení
Čerstvé houby a brambory očistíme a omyjeme (sušené houby před použitím namočíme na půl hodiny do studené vody). Houby nakrájíme na plátky, brambory na kostičky, zalijeme vodou, přidáme přebrané a omyté krupky, oloupanou cibuli vcelku, pepř, sůl, kmín, vše uvedeme do varu a vaříme asi 15 minut. Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na drobné kostičky, přidáme k houbám a vaříme téměř do změknutí.
Podle potřeby dolijeme vroucí vodou. Asi 2 dcl vývaru oddělíme stranou a dáme vychladit. Cibuli vyndáme (můžeme ji později do polévky propasírovat nebo rozmačkat vidličkou). Z másla a mouky připravíme jíšku, kterou zalijeme trochou studené vody smíchané s prochladlým vývarem, pečlivě rozšleháme, aby nám nezůstaly hrudky, povaříme asi šest minut, potom vlijeme k houbám s bramborami, uvedeme do varu a asi 8 minut dovaříme. Hotovou polévku promícháme s citronovou šťávou, případně dosolíme a ozdobíme.
—————
Žampionový vývar s cuketami
4 porce
- 1 l vývaru
- 300 g žampionů
- 1/2 omyté cukety
- 2 stroužky česneku
- 2 oškrábané brambory
- 4 lžíce olivového oleje
- lístečky ze 2 snítek tymiánu
Oloupaný česnek a očištěné žampiony nakrájíme na plátky. Brambory pokrájíme na malé kousky.
V hrnci rozehřejeme polovinu oleje a orestujeme na něm houby. Přidáme česnek. Vše zalijeme vývarem a přivedeme k varu.
Do hrnce přidáme tymián a brambory. Polévku na mírném ohni vaříme, dokud nejsou brambory měkké.
Cuketu nakrájíme na tenká půlkolečka a opečeme na oleji. Když jsou brambory měkké, dáme ji do polévky.
—————