Krůtí

Čínská krůtí polévka

 

4 porce

  • 700 g krůtího stehna s kostí
  • 90 g čínského zelí
  • 20 g sušeného jidášova ucha
  • 30 g čínských skleněných nudlí
  • 1 chilli paprička
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 1/2 menšího pórku
  • sůl
  • bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 5 kuliček černého  pepře
  • 1 lžička sójové omáčky
  • mletý černý pepř

 

Mrkev, petržel a cibuli nakrájíme. Stehno vložíme do studené vody, přidáme sůl, zeleninu, bobkový list, nové koření, celý pepř. Přivedeme k varu. Pozvolna vaříme alespoň hodinu.

Jidášovo ucho necháme ve studené vodě nabobtnat. Poté scedíme. Stehno vyjmeme a obereme.

Vývar přecedíme do druhého hrnce. Přidáme do něj ucho, nakrájené zelí a pórek. Krátce povaříme. Dochutíme sojovou omáčkou, solí a pepřem.

Nudle uvařené v osolené vodě vložíme s nakrájenou papričkou a masem do polévky.

 

—————

Krůtí polévka se sýrovými knedlíčky

4 porce

  • 400 g krůty
  • 150 g kořenové zeleniny
  • polévkové koření
  • sůl

Knedlíčky:

  • 200 g eidamu
  • 3 lžíce hrubé mouky
  • 1 vejce
  • petrželka
  • muškátový oříšek

Krůtí maso očistíme, dobře omyjeme a vložíme do většího hrnce. Kořenovou zeleninu očistíme, rozkrojíme na menší kousky a také vložíme do hrnce k masu.

Maso a zeleninu zalijeme vodou, přidáme polévkové koření a osolíme. Necháme vařit minimálně hodinu, aby nám vznikl dobrý vývar. Během vaření sbíráme případnou pěnu.

Nastrouháme eidam. Přidáme vajíčko, nasekanou petrželku a muškátový oříšek. Promícháme společně s moukou a tvoříme malé knedlíčky.

Hotový vývar přecedíme a zaváříme do něj knedlíčky. Pokrájíme krůtí mso a kořenovou zeleninu a společně vložíme do polévky.

—————

Rajská polévka s krůtím masem

 

Doba přípravy: 70 minut

1 porce asi 326 kcal/ 1 364 kJ

4 porc

  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 400 g sterilovaných rajčat
  • 2 lžíce oleje
  • 400 g krůtího masa nakrájeného na kousky
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 60 g čočky
  • 60 g lámaných krupek
  • 800 ml drůbežího vývaru
  • 1/2 lžičky sušené majoránky
  • snítka tymiánu
  • lžička soli
  • špetka drceného pepře
  • 6 lžiček tabasca
  • snítka kudrnky

 

Cibuli, mrkev a celer očistíme. Cibuli a celer nakrájíme nadrobno, mrkev na kolečka a rajčata na menší kousky.

V hrnci rozpálíme olej a asi 5 minut na něm opékáme na kostičky nakrájené krůtí maso. Přidáme celer, mrkev, cibuli, rajčata a protlak a zalijeme vývarem.

Přisypeme přebranou a propláchnutou čočku a krupky. Ochutíme tymiánem, majoránkou a mletým pepřem. Přivedeme k varu, pak teplotu snížíme a vaříme ještě asi 40 minut.

Polévku dochutíme solí, tabascem a nasekanou kudrnkou. Rozlijeme ji do misek a dozdobíme bylinkami. Podáváme ji s nasucho opečenými plátky veky.

—————