Kuřecí

Brazilská polévka

 

Doba přípravy: asi 1,5 hodiny

1 porce asi 1 215 kJ/290 kcal

4 porce

  • 250 g čerstvého předního hovězího masa
  • 300 g kuřecího masa
  • 2 lžíce oleje
  • 1 velká cibule
  • 1 petržel
  • 3 stroužky česneku
  • 3 rajčata
  • 1 a 1/4 l vody
  • 5 lžic hrášku
  • sůl
  • čerstvá petrželka, nebo také čerstvá zelená pažitka

Veškeré drůbeží maso společně s předním hovězím masem velmi důkladně opláchneme studenou vodou a poté nakrájíme ostrým nožem na přibližně stejně velké kostky a nudličky. Cibuli a tři stroužky česneku pečlivě oloupeme, kořenovou petržel dobře očistíme, omyjeme pod tekoucí studenou vodou a nakrájíme ostrým nožem na malé kousky. Již nakrájené kostky masa prudce osmahneme na oleji a poté k masu přidáme na drobno nakrájenou půlku cibule. Takto připravenou směs poté vložíme na kostky nakrájenou petržel a důkladně prolisovaný česnek. Tuto směs necháme opatrně na mírném ohni zrůžovět. Potom vše zalijeme vodou a zvolna vaříme až do změknutí. Se solí zacházíme opatrně.

Brazilskou polévku osolíme raději méně. Podle chuti si ji každý může dosolit. Zbytek cibule nakrájíme na dílky, které osmahneme nejlépe na teflonové pánvi. Poté přidáme dílky nakrájených rajčat a zelený hrášek. Polévku přecedíme a maso přidáme se zeleninou k podušeným rajčatům a společně ještě asi tak 6 minut podusíme. Vše rozdělíme na talíře a zalijeme horkou polévkou. Posypeme omytou a rozsekanou petrželkou, případně omytou a rozsekanou pažitkou. 

—————

Drůbeží polévka s kapustičkami

Drůbeží polévka s kapustičkami

Doba přípravy: 60 minut

1 porce 1 514 kJ/ 361 kcal

4 porce

  • 400 g kuřecích drobů a křídel
  • 1 mrkev
  • 1 pórek
  • 200 g růžičkové kapusty
  • 50 g másla
  • 80 g hladké mouky
  • 100 ml polotučného mléka
  • 3 lžíce smetany
  • sůl
  • špetka vegety
  • špetka muškátového květu

Očištěné kuřecí drůbky a křídla vložíme do vroucí osolené vody a na mírném ohni je uvaříme doměkka. Mrkev, pórek a růžičkovou kapustu očistíme a nakrájíme na menší kousky. Přidáme je do polévky a ještě krátce povaříme.

Polévku přecedíme. V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme hladkou mouku a krátce ji orestujeme. Přilijeme vývar a důkladně všechno rozmícháme metličkou.

Část zeleniny dáme stranou, zbytek pak rozmixujeme v polévce a krátce ještě provaříme. Maso obereme, nakrájíme je na menší kousky a vložíme do polévky.

Přilijeme mléko, smetanu, ochutíme solí, muškátovým květem, vegetou a promícháme. Nakonec přidáme předvařenou zeleninu, krátce prohřejeme a podáváme.

—————

Drůbeží vývar s mandlovými knedlíčky

Drůbeží vývar s mandlovými knedlíčky

1 porce 226 kJ

10 porcí

  • 5 kuřecích skeletů
  • 2 celery
  • 1 celá neloupaná cibule
  • 8 mrkví
  • svazek petrželové natě
  • 3 kořenové petržele
  • 5 zrnek celého pepře
  • 6 l vody

Na knedlíčky:

  • 200 g vařeného kuřecího masa
  • 4 vejce
  • 15 lžic mléka
  • 4 lžíce strouhanky
  • koňak na zakápnutí  (není nutné)
  • sůl
  • drcený pepř
  • olej na smažení
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 100 g mandlových lupínků

Do studené vody vložíme kuřecí kostry, očištěnou kořenovou zeleninu a petrželové stonky bez lístků. Cibuli rozkrojíme a nasucho opečeme na pánvi. Když řez ztmavne přidáme ho k ostatní zelenině a vše osolíme. Vaříme na mírném ohni. Po 2 - 3 hodinách vývar scedíme přes cedník vyložený čistou utěrkou. Vychladlou zeleninu nakrájíme na malé kostičky.

Obereme maso na knedlíčky, které rozmixujeme se 2 vejci, strouhankou, 8 lžícemi mléka a koňakem. Osolíme, opepříme a ze směsi vytvarujeme menší knedlíčky, které necháme v lednici chvíli ztuhnout. Mezitím připravíme těstíčko ze dvou vajec, polohrubé mouky a zbylého mléka. Prošleháme vidličkou a namočíme v něm knedlíčky. Následně je obalíme v mandlových lupíncích a osmažíme. Do talířů rozdělíme knedlíčky, zalijeme je vývarem a zdobíme petrželkou.

—————

Kuřecí boršč

 

6 porcí                      

Doba přípravy: 25 minut  

  • 1 domácí klobása
  • 200 g kuřecích stehenních řízků (vykostěných)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • směs zeleniny (čerstvá nebo mražená - hrášek, kukuřice, mrkev)
  • 200 g naložené červené řepy
  • 2 brambory
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 lžíce cukru
  • sůl, pepř
  • sojová omáčka
  • 1 kostka bujonu
  • 1 lžička balsamikového octa
  • 1 plechovka sterilovaných fazolí

 

V hrnci osmahneme na oleji s cibulí maso a klobásu nakrájené na kostky.

Zalijeme vodou, přidáme kostku bujonu, cukr a koření dle chuti. V průběhu varu postupně přidáme zeleninu a řepu.

Necháme povařit 10 minut a přidáme zakysanou smetanu a lžičku balsamikového octa. Polévka by měla být sladkokyselá.

—————

Kuřecí krémová polévka

 

  • 2 cibule
  • 3 mrkve
  • 400 g kuřecích prsou
  • 1,5 dl vody
  • sůl
  • drcený zelený pepř
  • 100 g bílého chřestu
  • 100 g zeleného chřestu
  • 1 lžička másla
  • světlá instantní jíška
  • trocha citrónové šťávy
  • 5 lžic smetany ke šlehání
  • 3 žloutky
  • 1 svazek pažitky

 

Cibuli oloupeme, mrkve očistíme a omyjeme. Obě cibule a dvě mrkve vložíme spolu s kuřecím masem do hrnce, zalijeme vodou, přidáme sůl a drcený zelený pepř. Uvaříme doměkka, přecedíme a vývar uschováme. Uvařenou mrkev a cibuli odložíme, kuřecí maso nakrájíme na kostky.

Bílý chřest očistíme, odkrojíme tvrdé konce a opatrně oloupeme. Zelený chřest loupat nemusíme. Obojí nakrájíme na kousky, vložíme do vroucí vody a necháme asi 5 minut povařit. Zbylou syrovou mrkev pokrájíme na jemné nudličky a na másle asi 5 minut orestujeme.

Vývar z kuřecího masa podle chuti zahustíme jíškou, přidáme citrónovou šťávu a vložíme orestovanou mrkev s kousky masa. Přidáme povařený chřest. Smetanu smícháme se žloutky, vlijeme do polévky, zamícháme, ale již nevaříme. Polévku na talíři ozdobíme nasekanou pažitkou.

—————

Kuřecí polévka s drůbky

 

Doba přípravy: 70 minut

1 porce asi 2 076 kJ/ 496 kcal

4 porce 

  • 1/2 kuřete
  • 400 g kuřecích drůbků
  • sůl
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky pepře
  • 200 g kořenové zeleniny
  • 1 cibule
  • 200 g vlasových nudlí
  • petrželka na dozdobení

 

Kuře a drůbky očistíme, opláchneme a dáme do hrnce se studenou vodou. Osolíme, přidáme nové koření, celý pepř a přivedeme k varu. Vaříme asi 30 minut dopoloměkka.

Mezitím očistíme kořenovou zeleninu a oloupeme cibuli. Vše přidáme do polévky a pozvolna vaříme doměkka. Vlasové nebo domácí nudle nasypeme do vroucí osolené vody a uvaříme. Scedíme je, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.

Když jsou drůbky a kuře pěkně měkké, polévku scedíme do jiného hrnce, maso obereme od kostí a společně s drůbky a vařenou zeleninou nakrájíme na nudličky.

Všechno maso, zeleninu a nudle vložíme zase zpátky do vývaru, přidáme k tomu vařené vlasové nudle a krátce všechno prohřejeme. Pak už jen dochutíme solí a ozdobíme nakrájenou petrželkou.

—————

Kuřecí polévka se špagetami

 

4 porce 

  • 1, 25 l kuřecího vývaru
  • 200 g kuřecích prsou
  • 200 g špaget
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 60 g másla
  • 2 očištěné mrkve
  • 2 řapíky očištěného celeru
  • 1 oloupaná cibule
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • mletý bílý pepř
  • sůl
  • hrst sekané petrželky

 

Cibuli, mrkev a celer pokrájíme na kousky, prsa na nudličky.

V hrnci rozehřejeme máslo a osmahneme na něm cibuli. Přidáme mrkev s masem. Orestujeme a zalijeme vývarem. Ochutíme šťávou a kůrou z citronu. Vaříme asi 20 minut.

Těstoviny nalámeme na menší kousky a v osolené vodě uvaříme na skus. Scedíme je a spolu s celerem přidáme do hrnce s polévkou.

Ochutíme pepřem a už jen krátce povaříme. Vmícháme smetanu a petrželku.

—————

Kuřecí vývar s kapkou whisky

 

4 porce 

  • 1 menší kuře
  • sůl
  • pár kuliček pepře
  • 2 mrkve
  • půl celeru
  • petrželová nať
  • půl balíčku čínských pšeničných nudlí
  • 1 malá petržel
  • 10 cl whisky

 

Celer rozpůlíme a první část pokrájíme na kousky stejně jako jednu mrkev, petrželovou nať otrháme. Kuře, zeleninu, i pepř dáme do studené vody a přivedeme k varu. Hotové maso vyjmeme, necháme vychladnout a polévku slijeme přes jemný cedník, vývar zůstane čirý. Petržel, zbylou mrkev i celer nakrájíme na jemné nudličky a krátce opečeme na másle. Čínské nudle povaříme 2 minuty, slijeme do cedníku a dáme okapat. Vývar osolíme a přidáme restovanou zeleninu. Před podáváním v něm prohřejeme nudle, kousky kuřete, zakápneme whisky a ozdobíme sekanou petrželkou.

—————

Polévka s masovými knedlíčky

 

 

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku nakrájeného na plátky
  • 1/4 lžičky drceného chilli
  • čtvrtka kapusty nakrájená na nudličky
  • 1 litr kuřecího vývaru (i z kostky)
  • 1 plechovka bílých fazolí
  • 20 zmražených knedlíčků (recept na v rubrice mleté maso - masové knedlíčky, základní recept)
  • sůl
  • zelená petrželka

 

V hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme nakrájený česnek, opečeme ho dorůžova, přidáme drcené chilli papričky, kapustu nakrájenou na nudličky, zalijeme vývarem. Přidáme propláchnuté fazole a hotové masové knedlíčky a povaříme vše asi 15 minut. Polévku případně podle chuti dosolíme a na talířích zdobíme zelenou petrželkou.

—————

Silný kuřecí vývar se zeleninou a celestýnskými nudlemi

  • 3 kuřecí skelety
  • 1 cibule
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 kuličky pepře
  • asi 350 g zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • naťová cibulka
  • lžíce oleje
  • sůl

Na celestýnské nudle:

  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 vejce
  • zelená petrželka
  • mléko na zředění
  • sůl
  • olej na pánev

Na lžíci oleje opečeme dozlatova rozsekané skelety, část zeleniny a cibuli. Zbylou kořenovou zeleninu nakrájíme na dlouhé tenké nudličky a do polévky ji dáme uvařit až na poslední minuty. Osmahnutý základ zalijeme vodou, přidáme koření, sůl a uvedeme vše do varu. Pak na mírném ohni vaříme vše nejméně hodinu. Vodu doléváme podle potřeby.

Mezitím si připravíme celestýnské nudle; rozšleháme vejce s moukou a mlékem, osolíme a vmícháme drobně nasekanou petrželku. Rozehřejeme pánev s trochou oleje a upečeme tenké palačinky. Stočíme je a nakrájíme je na pruhy. Hotový vývar procedíme, vložíme do něj tence nakrájenou zeleninu a naťovou cibulku, asi dvě tři minuty povaříme. Na talíře zeleninu rozdělíme spolu s nudlemi a zalijeme čirým vývarem.

TIP: jestliže celestýnské nudle osmahneme na másle dokřupava, budeme mít nudle fritátové

—————