Pórkové
Jemná gratinovaná pórková polévka
Doba přípravy: 50 minut
1 porce asi 1 831 kJ/ 437 kcal
4 porce
- 400 g pórku
- 30 g másla
- sůl
- mletý černý pepř
- 800 ml vývaru
- 150 ml smetany
- muškátový oříšek
- 2 bílky
- 50 g sýra
- 4 plátky veky
- 1 jarní cibulka
Pórek očistíme a nakrájíme na drobná kolečka. Orestujeme je na rozehřátém másle, osolíme a opepříme. Vše potom zalijeme teplým vývarem a krátce společně povaříme.
Smetanu rozšleháme se žloutky a za stálého míchání pomalu vlijeme do polévky. Vše povaříme asi 20 minut a dochutíme muškátovým oříškem.
Bílky vyšleháme na pevný sníh. Sýr nastrouháme najemno a zlehka ho promícháme s bílkovým sněhem.
Plátky veky opečeme nasucho v troubě. Polévku nalijeme do misek, přikryjeme opečenými plátky veky a přidáme sýrovou směs. Vše zprudka zapékáme ve vyhřáté troubě asi 5 minut. Dozlatova zapečenou polévku ozdobíme nadrobno nakrájenou cibulkou a podáváme.
—————
Pórková polévka s vínem
Doba přípravy: 40 minut
1 porce asi 2 915 kJ/ 696 kcal
4 porce
- 600 g pórku
- 60 g másla
- 100 ml bílého vína
- sůl
- 600 ml vývaru
- 40 g mouky
- 100 ml 30 % smetany
- 200 g jemného taveného sýra
- mletý bílý nebo barevný pepř
- 120 g bavorské sekané
- 2 plátky toastového chleba
- 2 lžíce oleje
Pórek dobře očistíme a odkrojíme poškozené části. Nakrájíme ho na kolečka, důkladně propláchneme ve studené vodě a necháme okapat.
V kastrolu rozehřejeme třetinu másla a pórek na něm krátce orestujeme. Podlijeme vínem, osolíme a podusíme. Přilijeme vývar a přivedeme k varu.
Ze zbylého másla a mouky připravíme jíšku. Přilijeme asi 200 ml vody, rozšleháme a vlijeme do polévky. Dobře rozmícháme, přivedeme k varu a necháme vařit asi 15 minut. Nakonec přilijeme smetanu a přidáme na kousky nakrájený tavený sýr, který necháme v polévce rozpustit. Hotovou polévku podle potřeby osolíme a opepříme.
Sekanou a chléb nakrájíme na stejné kousky, napíchneme je na špízy nebo špejle a opečeme v rozehřátém oleji dozlatova. Hotovou polévku rozdělíme do misek a doplníme ji opečenými špízky.
—————
Pórkový krém
Doba přípravy: zhruba 50 minut
1 porce asi 2 065 kJ/ 495 kcal
4 porce
- 500 g pórku
- 100 g másla
- 50 g hladké mouky
- 2 lžíce sekaných bylinek (bazalka, estragon, kerblík, kudrnka)
- kostka zeleninového vývaru
- bílý mletý pepř
- 3/4 l vody
- 200 ml smetany na šlehání
- sůl
- 1/2 červené papriky
- 1/2 zelené papriky
- sůl
Očištěný a omytý pórek nakrájíme na nudličky. Na pánvi rozpustíme máslo a pórek na něm podusíme. Zalijeme jej vodou, přidáme sůl, kostku vývaru a vaříme tak dlouho, až pórek změkne. Z druhé části másla a mouky připravíme světlou jíšku, vmícháme ji do polévky a dobře provaříme. Potom všed podle chuti osolíme a opepříme.
Ponorným mixérem polévku vymixujeme dohladka, přecedíme ji přes hustý cedník, přidáme šlehačku a pak již dál nevaříme.
Očištěné papriky rozkrojíme, zbavíme všech semínek a nakrájíme na tenké nudličky, které podusíme na másle. Potom je rozdělíme na jednotlivé talíře, zalijeme polévkou a posypeme nasekanými bylinkami. Pokud čekáme hosty, můžeme se pokusit o překvapení. Koupíme velké červené papriky (podle počtu strávníků) a ozdobným vykrajovátkem, jak je na obrázku vykrájíme ozdobné mističky.
—————
Smetanová pórková polévka
Doba přípravy asi 45 minut
1 porce asi 338 kcal/ 1 417 kJ
4 porce
- 2 pórky
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce másla
- 1 kostka bujónu
- 2 vejce
- 250 ml sladké smetany
- 1 lžíce vegety
- mletý černý pepř
- 1 houska na krutony
- sůl
Pórek důkladně očistíme a odkrojíme poškozené konce. Opláchneme ho, přepůlíme a nakrájíme na tenké proužky. Do hrnce nalijeme asi 1 litr vody, přidáme pórek a vaříme asi 10 minut téměř doměkka.
Z hladké mouky a másla připravíme světlou jíšku, rozmícháme ji s trochou vývaru a přilijeme k pórku. Necháme provařit ještě asi 10 minut.
Do vroucí vody přidáme bujón nebo masox a postupně přiléváme rozšlehaná vejce. Nakonec polévku zjemníme smetanou, dochutíme vegetou, solí a pepřem a povaříme asi 5 minut.
Během vaření polévky nakrájíme housku na kostičky, které opečeme nasucho v troubě. Polévku podáváme s opečenými krutony.
—————
Zimní pórková polévka
- 2 středně silné pórky
- 1 pár kuřecích párků
- máslo
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- muškátový oříšek nebo květ
- bílý pepř
Na rozpuštěné máslo dáme podusit pórek nakrájený na kolečka. Po chvilce zapášíme moukou, zamícháme a orestujeme. Zalijeme za stálého míchání vlažnou vodou, osolíme a opepříme a na malém plameni vaříme. Asi za 5 minut přidáme na kolečka nakrájený párek. Vše spolu necháme vařit 15 minut. Nakonec přidáme špetku mletého muškátového oříšku nebo květu. Teplo z polévky rozvine chuť koření a provoní celý pokrm. Podáváme s pečivem.
—————