Rajské

Polévka provinilé maminky

 

4 porce 

  • 600 ml rajčatového pyré
  • 300 ml drůbežího vývaru
  • 150 g tvrdého sýra (např. eidamu)
  • 2 lžičky hnědého třtinového cukru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • petrželka na dozdobení

 

Drůbeží vývar přivedeme k varu. Vmícháme do něj rajčatové pyré a hnědý cukr. Polévku osolíme a asi 5 minut povaříme. Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na plátky. Na olivovém oleji je opečeme dozlatova.

Tvrdý sýr nakrájíme na stejně velké kostičky, které poté rozdělíme do talířů a přelijeme polévkou. Každou porci ozdobíme plátky česneku a snítky petrželky. Dle chuti dosolíme.

—————

Polévka s tortelliny a masovými knedlíčky

 

 

  • 1 litr hovězího vývaru
  • 16 masových knedlíčků (recept v rubrice mleté maso, masové knedlíčky, základní recept)
  • 1 plechovka sterilovaných krájených rajčat
  • 2 plechovky sterilované kukuřice
  • hrnek nasekaných špenátových lístků (mohou být i mražené)
  • 16 - 20 hotových sýrových tortellin
  • sůl
  • pepř

 

V hrnci vaříme vývar, vložíme zmrazené masové knedlíčky a při mírném varu vaříme asi 10 až 15 minut. Pak přidáme propláchnutou kukuřici, rajčata, špenát a tortelliny, osolíme, opepříme a vaříme, až jsou tortelliny měkké. Je to sytá vydatná polévka, může se podávat jako hlavní jídlo.

—————

Polévka se sýrovými knedlíčky

Doba přípravy: 50 minut

1 porce asi 941 kJ/ 224 kcal

4 porce

  • 700 g rajčat
  • 1 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje nebo másla 
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • svazek čerstvé bazalky
  • cukr

Sýrové kuličky:

  • 80 g tvrdého sýra
  • 1 vejce
  • 2-3 lžíce kukuřičného škrobu
  • olej na smažení

Rajčata omyjeme, jejich slupku nařízneme do kříže a celá je na dvě minuty ponoříme do vařící vody. Potom je zchladíme ve studené vodě a opatrně oloupeme. Odstraníme také semínka a dužinu nakrájíme na kostičky.

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. V hrnci rozehřejeme olivový olej, osmahneme na něm cibuli, přidáme rajský protlak a krátce orestujeme. Přilijeme vývar, přidáme rajčata, ochutíme solí a pepřem a podle chuti osladíme. Vaříme zvolna asi 15 minut.

Polévku odstavíme, necháme ji mírně vychladnout a postupně dohladka rozmixujeme. Nalijeme ji zpátky do hrnce a ještě jednou provaříme. Ke konci varu pak přidáme nasekanou bazalku a podle potřeby dochutíme.

Sýr nastrouháme na jemném struhadle, přidáme do něj vejce a škrob a vypracujeme husté těsto. Vytvarujeme kuličky, které osmažíme ve vroucím oleji dozlatova. Hotovou polévku servírujeme se sýrovými kuličkami a zdobíme bylinkami.

—————

Provensálská polévka

 

Doba přípravy: 50 minut

1 porce asi 1 536 kJ/ 366 kcal

4 porce 

  • 1 cibule
  • 80 g celeru
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 800 g krájených rajčat s bylinkami
  • sůl
  • špetka drceného pepře
  • 100 g anglické slaniny
  • 100 g zakysané smetany
  • snítka bazalky a oregana
  • bylinky na ozdobení

 

Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a necháme zesklovatět na rozpáleném oleji. Přidáme na plátky nakrájený česnek a nastrouhaný celer. Vše společně orestujeme, přidáme krájená rajčata, 750 ml vody, sůl a drcený nebo mletý pepř. Přiklopíme a vaříme asi 15 - 20 minut.

Mezitím si na nudličky nakrájíme libovější anglickou slaninu. Nudličky slaniny opečeme na pánvi buď nasucho, nebo na lžíci oleje tak, aby byla jemně křupavá.

Když je polévka uvařená, dochutíme ji solí, pepřem a nasekanými bylinkami. Podáváme ji v misce s opečenou slaninou, dozdobíme zakysanou smetanou a bylinkami. Můžeme podávat i jako hlavní jídlo s opečenými plátky bagety.

—————

Rajská česnečka

 

  • 150 g vyuzeného špeku
  • 1 lžíce oleje
  • 5 - 6 stroužků česneku
  • 1 kg loupaných rajčat (event. z konzervy)
  • pažitka
  • sůl
  • pepř

 

Špek nakrájíme na tenké plátky (místo něj můžeme použít uzená krůtí prsa) a osmahneme dorůžova. Ke špeku přidáme česnek nakrájený na tenké plátky, rajčata a necháme chvíli povařit (asi 10 minut). Ochutíme pepřem a solí. Hotovou polévku posypeme nakrájenou pažitkou.

—————

Rajská polévka na selský způsob

  • 2 starší housky
  • 2 červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce směsi sušených italských bylinek (oregano, saturejka, majoránka, tymián, bazalka, rozmarýn, šalvěj)
  • pepř
  • sůl
  • 2 lžičky rajského protlaku
  • 4 lžíce suchého červeného vína
  • 1 konzerva loupaných rajčat
  • 250 ml telecího nebo hovězího vývaru
  • červený vinný ocet
  • zakysaná smetana
  • 3 lžíce strouhaného parmazánu

Housky nakrájíme na plátky a pak je nalámeme na kousky. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme nadrobno. V hrnci zahřejeme olej a osmažíme na něm housky, pak přidáme cibuli, česnek a okořeníme směsí italských bylinek. Osolíme a opepříme, vmícháme rajský protlak a zalijeme červeným vínem. Přidáme rajčata z konzervy a vývar. Polévku vaříme asi 7 minut při mírné teplotě. Na talíři ji dochutíme solí, pepřem a trochou octa a zdobíme zakysanou smetanou a parmazánem.

—————

Rajská polévka s krůtím masem

 

Doba přípravy: 70 minut

1 porce asi 326 kcal/ 1 364 kJ

4 porc

  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 400 g sterilovaných rajčat
  • 2 lžíce oleje
  • 400 g krůtího masa nakrájeného na kousky
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 60 g čočky
  • 60 g lámaných krupek
  • 800 ml drůbežího vývaru
  • 1/2 lžičky sušené majoránky
  • snítka tymiánu
  • lžička soli
  • špetka drceného pepře
  • 6 lžiček tabasca
  • snítka kudrnky

 

Cibuli, mrkev a celer očistíme. Cibuli a celer nakrájíme nadrobno, mrkev na kolečka a rajčata na menší kousky.

V hrnci rozpálíme olej a asi 5 minut na něm opékáme na kostičky nakrájené krůtí maso. Přidáme celer, mrkev, cibuli, rajčata a protlak a zalijeme vývarem.

Přisypeme přebranou a propláchnutou čočku a krupky. Ochutíme tymiánem, majoránkou a mletým pepřem. Přivedeme k varu, pak teplotu snížíme a vaříme ještě asi 40 minut.

Polévku dochutíme solí, tabascem a nasekanou kudrnkou. Rozlijeme ji do misek a dozdobíme bylinkami. Podáváme ji s nasucho opečenými plátky veky.

—————