Ředkvičkové
Krémová ředkvičková polévka
4 porce
- 1 l vody nebo zeleninového vývaru
- 2 svazky ředkviček s čerstvými lístky
- 1/4 celeru
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce mouky
- 4 lžíce zakysané smetany
- pepř
- sůl
Ředkvičky omyjte. Z natě odstraňte ovadlé lístky, ostatní dejte do misky a spařte je vodou. Po 5 minutách je ponořte do hodně studené vody, aby zůstaly pěkně zelené. Nechte je okapat a pak je nadrobno nasekejte.
V hrnku rozehřejte máslo, přisypte mouku a na mírném ohni za stálého míchání usmažte světle žlutou jíšku. Postupně přilévejte vlažnou vodu nebo vývar a stále míchejte, aby se neutvořily žmolky. Přidejte sekané lístky a celer, oloupaný, omytý a na kostičky nakrájený a vařte vše společně asi 20 - 25 minut.
Na nudličky nakrájejte 4 - 6 červených ředkviček, trochu je osolte a smíchejte se zakysanou smetanou.
Každou porci polévky ozdobte kopečkem zakysané smetany s ředkvičkami. Podle chuti přikořeňte čerstvě mletým pepřem.
—————
Ředkvičková polévka
- 1 cibule (asi 100 g)
- 2 svazečky ředkviček s pěknými nepoškozenými lístečky
- 2 svazečky pažitky
- 1 lžíce tuku
- 3/4 l masového vývaru
- muškátový oříšek
- 1/8 l smetany ke šlehání
- 1 žloutek
- 1/8 l bílého vína (Ryzlink, Ludmila apod.)
Oloupanou cibuli, oprané lístečky z ředkviček a opranou a okapanou pažitku nadrobno rozsekáme a krátce podusíme na tuku. Zalijeme vývarem, okoženíme muškátovým oříškem a 10 minut na mírném ohni vaříme. Sejmeme z ohně, přidáme smetanu, v níž jsme rozkvedlali žloutek, nahrubo nastreouhané ředkvičky, zalijeme vínem a ihned podáváme.
—————