Rybí

Bujabéza z pangase

 

Doba přípravy: 40 minut

1 porce asi 320 kcal/ 1 341 kJ

4 porce 

  • 4 brambory
  • 2 mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 malý fenykl
  • 4 filety pangase
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • na špičku nože šafránu
  • 4 bagetky
  • 2 stroužky česneku
  • 3 jarní cibulky
  • celerová nať na ozdobení

 

Brambory a mrkev oloupeme, řapíkatý celer a fenykl očistíme a omyjeme. Brambory, mrkev a celer nakrájíme na dlouhé nudličky, fenykl na tenké plátky.

Rybí filety vykostíme, opláchneme a dvakrát podélně nařízneme. Z proužků masa spleteme copánky, které na konci spíchneme párátkem.

V hrnci rozpálíme olej a lehce na něm osmahneme nakrájenou zeleninu. Přidáme brambory, protlak a zalijeme litrem vody. Ochutíme solí, pepřem, šafránem a vaříme asi      8 minut doměkka. Pak vložíme do polévky rybí copánky a na mírném plameni povaříme další  3 - 4 minuty.

Bagetky nakrájíme na šikmé plátky a krátce je opečeme na plechu ve vyhřáté troubě. Česnek oloupeme a plátky bagetek potřeme. Jarní cibulku očistíme a nasekáme najemno. Bujabézu rozdělíme do talířů, posypeme jarní cibulkou a ozdobíme kouskem celerové natě. Podáváme s opečenou česnekovou bagetkou.

—————

Čínská rybí polévka

 

4 porce 

  • 1,2 l vývaru
  • 300 g bílého rybího masa (např. tresky)
  • 150 g bambusových výhonků
  • 150 g cukrového hrášku
  • 20 g sušených čínských hub
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 2 - 3 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce chilli omáčky
  • 2 lžíce solamylu

 

Sušené houby zalijeme horkou vodou a necháme asi 10minut bobtnat. Pak je scedíme a pokrájíme.

Rybí maso očistíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno.

V hrnci na rozehřátém oleji osmahneme cibuli. Přidáme výhonky, hrášek a houby. Vše orestujeme, zalijeme oběma omáčkami a vývarem a přivedeme k varu.

Do hrnce přidáme maso, asi 5 minut povaříme, pak zahustíme solamylem rozmíchaným v troše vody a odstavíme.

 

 

—————

Dietní rybí polévka

 

  • 1, 25 l vývaru z kapřích hlav
  • 2 lžíce dětské krupičky
  • 2 mrkve
  • 2 lžíce másla
  • sůl
  • 2 housky

 

Dětskou krupičku jemně upražíme, zalijeme rybím vývarem, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, osolíme a vaříme asi 15 minut. Do hotové polévky vmícháme máslo. Podáváme s nasucho osmaženými kostičkami housek.

 

—————

Jarní rybí polévka

Doba přípravy: asi 40 minut

1 porce 615 kJ/ 145 kcal

4 porce

  • 500 g rybího masa (může být filé)
  • 2 mladé mrkve
  • 1 menší cibule
  • 50 g celeru
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 kostka zeleninového bujonu
  • špetka muškátového květu
  • bílý mletý pepř
  • sůl
  • mladá šalotka
  • čerstvá zelená petrželka na ozdobu

Do většího hrnce s mírně osolenou vodou (asi 1/2 litru) vložíme celou oloupanou cibuli a očištěné a omyté rybí maso a vše vaříme asi 10 minut. Vývar scedíme přes síto do hrnku, rybí maso vykostíme a nakrájíme na menší stejně velké kousky.

Mrkve s celerem očistíme, půl mrkve necháme stranou, zbytek nastrouháme na hrubém struhadle a vložíme do hrnce s rozpuštěným máslem. Zeleninu necháme za stálého míchání osmahnout, zaprášíme hladkou moukouu, promícháme a ještě krátce opražíme. Pak do směsi rozsekáme uvařenou cibuli, vše zalijeme vychladlým rybím vývarem, dolijeme do litru studenou vodou a důkladně rozmícháme.

Přidáme zeleninový bujon a vaříme ještě asi 8 až 10 minut. Před dokončením polévku ochutíme špetkou muškátového květu, bílým mletým pepřem, vložíme do ní pokrájené rybí maso a necháme již jen krátce přejít varem. Polévku rozdělíme na talíře a podáváme ozdobenou nudličkami ze zbylé  půlky mrkve, nadrobno pokrájenou šalotkou a kousky petrželky.

 

—————

Norský krém

 

4 porce 

  • 4 celé baltické sardinky z konzervy, v oleji
  • 100 g bílé veky
  • 50 g hladké mouky
  • 100 g cibule
  • 250 g rybího vývaru
  • 50 g másla
  • 200 g mléka
  • 100 g oleje
  • 200 g smetany
  • 50 g čerstvého kopru
  • mořská sůl
  • bílý pepř
  • pažitka
  • nové koření
  • bobkový list

 

Oloupanou cibuli jemně nakrájíme a zpěníme na tuku, kam jsme přidali i rostlinný olej z konzervy. Doplníme sardinky, vše orestujeme, zaprášíme hladkou moukou a okořeníme. Směs zalijeme vývarem, metličkou rozšleháme a necháme 5 minut povařit. Poté přilijeme horké mléko i smetanu a znovu přivedeme na pár minut do varu. Omytý kopr nasekáme, orestujeme zvlášť na másle a propasírujeme na něj přes jemné sítko hotovou rybí polévku. Pak ještě lehce povaříme. Podle chuti osolíme a přidáme bílý pepř. Polévku podáváme s lehce osmaženými nudličkami bílé veky a posypeme sekanou pažitkou.

—————

Polévka z mořských plodů

 

4 porce

Doba přípravy: 45 minut

1 porce asi 879 kJ/ 210 kcal 

  • 8 syrových neloupaných tygřích krevet
  • 1 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml rybího vývaru
  • 100 ml bílého vína
  • špetka šafránu
  • 100 g mražených mořských plodů
  • 100 ml smetany na šlehání
  • sůl
  • mletý bílý pepř
  • čerstvý kopr na ozdobení

 

Krevety opláchneme a opatrně oloupeme tak, aby očištěné krevetě zůstala hlavička. Cibuli oloupeme, nasekáme najemno a necháme zesklovatět na rozpuštěném másle. Zaprášíme ji hladkou moukou a připravíme světlou cibulovou jíšku.

Za stálého míchání přiléváme rybí vývar a bílé víno. Zvolna vaříme asi 15 minut a pak polévku přecedíme. Znovu ji přivedeme k varu, přidáme šafrán.

Mořské plody propláchneme, necháme okapat a vložíme do polévky společně s krevetami. Vaříme asi 2 minuty, pak přilijeme smetanu, osolíme,  opepříme a krátce prohřejeme.

Hotovou polévku rozlijeme do talířů a ozdobíme koprem. Kdo nemá rád mořské plody, může dát místo nich do polévky rybí filé.

—————

Polévka z mořských ryb

Doba přípravy: asi 60 minut

1 porce asi 1 965 kJ/ 470 kcal

4 porce

  • 400 g mořské ryby
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel (větší)
  • 1/4 celeru
  • 1 bobkový list
  • 4 zrnka nového koření
  • 60 g hladké mouky
  • 40 g másla
  • 4 rajčata
  • 1 stroužek česneku
  • 200 ml smetany
  • sůl
  • 1 1/2 l vody
  • 100 g rajského protlaku
  • kopr a čerstvá bazalka na ozdobu

Rybu důkladně omyjeme a očistíme. Nakrájíme ji na jednotlivé porce o váze asi 100 g. Hlavu, kůži a odřezky vložíme do vody. Ryby vkládáme zásadně do studené vody, které má být tolik, abychom ji při vaření nemuseli dolévat. Pokud musíme vodu dolít, použijeme vždy horkou.

Přidáme oloupanou cibuli, očištěnou, najemno nakrájenou mrkev, celer, petržel, bobkový list a nové koření. Vaříme přibližně 30 minut.

Hotový vývar procedíme přes husté sítko, přidáme očištěné porce rybího masa a na mírném ohni zvolna vaříme tak dlouho, dokud není maso zcela měkké.

Z másla amouky si připravíme světlou jíšku, kterou postupně, za stálého míchání zaléváme rybím vývarem a dobře promícháme, aby se neutvořily hrudky. Přidáme utřený stroužek česneku, rajský protlak a necháme vařit na mírném ohni. Ke konci přidáme na zjemnění smetanu a dochutíme solí.

Hotovou polévku ještě dozdobíme čerstvou bazalkou a snítkou kopru a podáváme ji s čerstvým bílým pečivem.

—————

Rybí polévka

 

  • lžička másla
  • středně velká mrkev, petržel, stejné množství celeru
  • asi 15 dkg rybího vývaru
  • pepř
  • sůl
  • naťová petržel

 

Na másle orestujeme zeleninu, zalijeme rybím vývarem a lehce povaříme. Přidáme plátky kapřího masa z ocasní části a přibližně dvě minuty dovaříme a dochutíme.

—————

Rybí polévka Gregáda

 

4 porce 

  • 800 g ryby mořský ďas
  • 100 g cibule
  • 1 dcl olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • bobkový list
  • 1 kg brambor
  • 1 dcl bílého vína
  • podravka
  • zelená petrželka
  • 1 l rybího vývaru nebo vody
  • 4 stroužky česneku

 

Nahrubo nakrájenou cibuli orestujeme na olivovém oleji, necháme zesklovatět, přidáme česnek a bobkový list. Zalijeme vínem a vývarem, přidáme na plátky nakrájené brambory, sekanou petrželku a na velké kostky nakrájené maso z mořského ďasa, osolené a opepřené. Dusíme pod pokličkou 40 minut. Ke konci dochutíme podravkou, solí a pepřem.

—————

Rybí polévka s krevetkami

Rybí polévka s krevetkami

 

  • 300 g pangasia
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibule
  • sůl
  • 2 kuličky nového koření
  • 4 zrnka pepře
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 100 g předvařených krevetek
  • 2 dl smetany
  • zelená petrželka

Rybu vaříme mírným varem s česnekem, celou cibulí a kořením doměkka. Rybí maso opatrně vyjmeme a vývar procedíme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem a za prošlehávání ji asi 10 minut povaříme. Nakonec vložíme rybí maso nakrájené na kousky, předvařené krevetky, smetanu a nasekanou zelenou petrželku.

TIP: místo smetany zjemníme polévku kokosovým mlékem z konzervy

—————