Rýžové

Lehká rýžová polévka

 

Doba přípravy: 60 minut

1 porce asi 331 kcal/ 1 389 kJ

4 porce 

  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1 řapíkatý celer
  • 3 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • 800 ml kuřecího vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky jalovce
  • 100 ml portského vína
  • špetka soli
  • špetka mletého pepře
  • špetka vegety
  • snítka tymiánu
  • 50 g sušených hub
  • 100 g divoké rýže
  • 150 g čerstvých hub

 

Mrkev, celer a cibuli očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Oloupaný česnek prolisujeme. V hrnci rozehřejeme máslo a zeleninu na něm restujeme asi 5 minut. Potom zalijeme horkým vývarem, přidáme bobkový list, jalovec a přilijeme 50 ml portského vína.

Dochutíme solí, pepřem, vegetou, tymiánem a provaříme asi 15 minut. Mezitím namočíme do studené vody sušené houby a necháme je pěkně změknout.

Divokou rýži zalijeme mírně osolenou vodou a vaříme asi 15 minut. Pak vodu slijeme. Změklé sušené houby scedíme. Čerstvé houby očistíme a nakrájíme na malé kousky. Rýži a všechny houby přidáme do polévky a vaříme na mírném ohni ještě asi 15 minut. Nakonec přilijeme zbytek portského vína a podle chuti okořeníme. Dozdobíme listy celeru a podáváme.

—————

Rýžová polévka se zahradní zeleninou

 

4 porce 

  • 1, 25 l vývaru
  • 200 g brokolice, rozebrané na malé růžičky
  • 120 g rýže
  • 1 menší, oloupaná cibule
  • 1 menší mrkev, nakrájená na kolečka
  • 1 malá kedlubna, nakrájená na špalíčky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 malý pórek
  • 1 řapík celeru

 

Rýži propláchneme studenou vodou a necháme okapat. V hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm na kostičky nakrájenou cibuli s rýží. Přilijeme vývar a přivedeme ho k varu. Polévku necháme zvolna vařit.

Když je rýže poloměkká, přidáme do hrnce zeleninu. Vše vaříme doměkka.

Pórek a celer očistíme. Pórek nakrájíme na kolečka, celer na špalíčky. Těsně před koncem vaření je přidáme do polévky.

—————