Rýžové
Lehká rýžová polévka
Doba přípravy: 60 minut
1 porce asi 331 kcal/ 1 389 kJ
4 porce
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 1 řapíkatý celer
- 3 stroužky česneku
- 50 g másla
- 800 ml kuřecího vývaru
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky jalovce
- 100 ml portského vína
- špetka soli
- špetka mletého pepře
- špetka vegety
- snítka tymiánu
- 50 g sušených hub
- 100 g divoké rýže
- 150 g čerstvých hub
Mrkev, celer a cibuli očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Oloupaný česnek prolisujeme. V hrnci rozehřejeme máslo a zeleninu na něm restujeme asi 5 minut. Potom zalijeme horkým vývarem, přidáme bobkový list, jalovec a přilijeme 50 ml portského vína.
Dochutíme solí, pepřem, vegetou, tymiánem a provaříme asi 15 minut. Mezitím namočíme do studené vody sušené houby a necháme je pěkně změknout.
Divokou rýži zalijeme mírně osolenou vodou a vaříme asi 15 minut. Pak vodu slijeme. Změklé sušené houby scedíme. Čerstvé houby očistíme a nakrájíme na malé kousky. Rýži a všechny houby přidáme do polévky a vaříme na mírném ohni ještě asi 15 minut. Nakonec přilijeme zbytek portského vína a podle chuti okořeníme. Dozdobíme listy celeru a podáváme.
—————
Rýžová polévka se zahradní zeleninou
4 porce
- 1, 25 l vývaru
- 200 g brokolice, rozebrané na malé růžičky
- 120 g rýže
- 1 menší, oloupaná cibule
- 1 menší mrkev, nakrájená na kolečka
- 1 malá kedlubna, nakrájená na špalíčky
- 2 lžíce oleje
- 1 malý pórek
- 1 řapík celeru
Rýži propláchneme studenou vodou a necháme okapat. V hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm na kostičky nakrájenou cibuli s rýží. Přilijeme vývar a přivedeme ho k varu. Polévku necháme zvolna vařit.
Když je rýže poloměkká, přidáme do hrnce zeleninu. Vše vaříme doměkka.
Pórek a celer očistíme. Pórek nakrájíme na kolečka, celer na špalíčky. Těsně před koncem vaření je přidáme do polévky.
—————