Slepičí
Belgická slepičí polévka
4 porce
- 1 očištěná slepice (1 kg)
- 30 g másla
- 2 tenké pórky
- 2 cibule
- 3 oloupané brambory
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1/2 výhonku řapíkatého celeru
- 2 mrkve
- 2 žloutky
- 2 lžíce nasekaného kerblíku
- sůl
- mletý černý pepř
- 1 lžička škrobové moučky (solamyl)
Slepici zalijeme vodou, osolíme, opepříme a vaříme asi 2 hodiny doměkka. Uvařené maso obereme a nakrájíme, vývar scedíme do jiného hrnce.
Celer, mrkev, pórek a oloupanou cibuli nakrájíme. Na másle zeleninu orestujeme a spolu s kostičkami brambor přidáme do vývaru. Uvaříme doměkka.
Smetanu se žloutkem i škrobem rozšleháme a postupně vmícháme do trochu zchladlé polévky. Dochutíme solí, pepřem, přidáme maso a ozdobíme kerblíkem.
—————
Slepičí vývar s noky
Doba přípravy: 130 minut
1 porce asi 1 490 kJ/ 356 kcal
4 porce
- 1/2 slepice
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 1/2 celeru s natí
- 1/2 lžičky celého pepře
- 1/2 lžičky nového koření
- sůl
- kousek pórku
Knedlíčky:
- 50 g másla
- 1 vejce
- 150 g krupice
- 1 lžíce nasekaných bylinek
- sůl
- bílý pepř
Očištěnou slepici rozdělíme na menší kousky a vložíme do hrnce. Přidáme jednu očištěnou, na špalíčky nakrájenou mrkev, celer, oloupanou cibuli, celý pepř a nové koření. Vše zalijeme asi 2 litry vody, osolíme a přivedeme k varu. Pozvolna vaříme doměkka asi 2 hodiny. Během vaření sbíráme pěnu, která se tvoří na vývaru a připravíme si noky.
Změklé máslo utřeme s vejcem, přimícháme postupně krupici, nasekané bylinky, osolíme a opepříme. Necháme krátce odležet. Lžičkou tvarujeme noky, vkládáme je do vroucí osolené vody a vaříme asi 10 minut, dokud nevyplavou na povrch.
Měkkou slepici vyjmeme z hrnce. Maso obereme a nakrájíme na menší kousky. Vývar přecedíme do čistého hrnce a znovu přivedeme k varu. Přidáme na tenké nudličky nakrájenou mrkev a pórek a krátce povaříme.
Do vývaru vložíme uvařené noky, můžeme přidat i nakrájené maso a prohřejeme. Hotovou polévku rozdělíme do talířů, dozdobíme bylinkami a podáváme.
—————
Zlatá slepičí polévka s rýží
4 porce
- 1/2 slepice
- 2 oloupané cibule
- 2 očištěné mrkve
- 1 lžička celého černého pepře
- 2 bobkové listy
- 2 hřebíčky
- 150 g rýže
- 1 lžíce oleje
- 1 nakrájená chilli paprička
- 1 lžička sojové omáčky
- 1 lžička kari koření
- špetka mletého zázvoru
- špetka mletého muškátového oříšku
- sůl
- 2 lžíce nasekané jarní cibulky na ozdobu
Slepici vložíme do osolené studené vody. Přidáme 1 rozpůlenou cibuli, 1 mrkev, pepř, bobkový list a hřebíčky. Maso zvolna vaříme asi 2 hodiny doměkka.
Propláchnutou rýži uvaříme v osolené vodě doměkka. Zbylou cibuli i mrkev nakrájíme a na oleji orestujeme.
Slepici vyjmeme, v přecezeném vývaru uvaříme orestovanou zeleninu. Obrané maso, rýži a papričku v polévce ještě krátce povaříme. Ochutíme sojovou omáčkou, kari, zázvorem a muškátovým oříškem. Ozdobíme cibulkou.
—————