Sýrové
Demikát - brynzová polévka
- 1,5 l vody, ve které se vařily halušky
- 2 cibule
- sůl
- lžička mleté papriky
- půl lžičky drceného kmínu
- 150 g brynzy
- 1 dcl smetany
- 2 krajíce tmavého chleba
- 1 lžíce oleje
Ve vodě vaříme cibuli pokrájenou na kolečka, osolíme, přidáme mletou papriku a drcený kmín. Vaříme do změknutí cibule. V polévkové míse rozetřeme brynzu se smetanou, zalijeme scezeným horkým vývarem z cibule. Tmavý chléb nakrájíme na kostičky, opražíme na oleji a podáváme v polévce. Dle chuti ji ještě můžeme posypat nakrájenou pažitkou nebo koprem.
—————
Hanácká syrnica
4 porce
- 500 ml vody
- 300 ml mléka
- 250 ml smetany
- 60 g olomouckých syrečků
- 40 g másla
- 4 větší brambory
- 1 lžička kmínu
- 120 g tvarohu na strouhání
- 3 lžíce sekané pažitky
- sůl
Máslo rozehřejeme a vložíme do něj na malé kousky nakrájené tvarůžky. Zalijeme je mlékem se smetanou a za stálého míchání pozvolna necháme rozpustit.
Na malé kostičky nakrájené brambory pozvolna vaříme v osolené vodě s kmínem. Asi po 10 minutách vlijeme do hrnce s brambory smetanovou směs se syrečky a vaříme doměkka.
Polévku dle chuti dosolíme. Každou porci posypeme strouhaným tvarohem a dozdobíme sekanou pažitkou.
—————
Nivová polévka
- cibule
- 150 g másla
- 200 g nivy
- mléko
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- 250 g bujónu
Na oleji dozlatova osmahneme cibuli, zaprášíme moukou, zalijeme bujónem a provaříme. Poté přidáme nastrouhanou nivu a mléko a dle chuti přisolíme.
—————
Polévka z nivy
4 porce
- 600 ml masového vývaru
- 400 g brambor
- 150 ml 12 % smetany
- 150 g nivy
- 4 plátky anglické slaniny
- 1 oloupaná cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce nasekané pažitky
- sůl
Vývar osolíme a přivedeme v kastrolu k varu. Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky. Cibuli nasekáme nadrobno. Oboje vaříme ve vývaru do poloměkka.
Ve smetaně rozmícháme mouku, vlijeme ji do polévky a krátce povaříme. Nakonec přidáme nahrubo nastrouhanou nivu. Vaříme, dokud brambory nezměknou.
Mezitím nakrájíme anglickou slaninu na proužky a opečeme je na pánvi. Hotovou polévku rozdělíme, ozdobíme opečenou slaninou a nasekanou pažitkou.
—————
Rychlá sýrová polévka
- 200 g taveného smetanového sýra
- 1 starší žemle nebo rohlík
- 3 lžíce másla nebo rostlinného oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 kostka masoxu
- 1 lžíce nasekané pažitky nebo petrželky
- sůl
- 1 lžička mleté papriky
Na dvou lžících másla nebo oleje osmahneme dorůžova mouku, zalijeme ji studenou vodou (1 l), rozšleháme se sýrem, ochutíme masoxem, solí a paprikou a krátce povaříme. Žemli nebo rohlík nakrájíme na hranolky a na lžíci oleje nebo másla opečeme. Polévku sypeme pažitkou nebo petrželkou a podáváme s osmaženou žemlí.
—————
Slezská brynzová polévka
4 porce
- 150 g brynzy
- 7 dl mléka
- 2 dl smetany
- 80 g slaniny
- 50 g másla
- 30 g škrobu
- 100 g bílé veky
- podravka
- bílý pepř
- zelená petrželka
Slaninu nakrájenou na kostičky mírně rozpustíme a potom k ní přidáme máslo a postupně nadrobíme brynzu. Promícháme, zalijeme vlažným mlékem a přivedeme k varu. Směs zahustíme škrobem rozmíchaným ve studené vodě a necháme ještě asi 2 minuty mírně provařit. Polévku zjemníme smetanou a okořeníme podravkou i pepřem. Na pánvi orestujeme bez tuku kostičky veky či chleba, vložíme je na talíř a zalijeme polévkou, jejíž povrch posypeme jemně krájenou petrželkou.
—————
Sýrová polévka
- 10 dkg másla
- 2 lžičky dětské krupičky
- 3 brambory
- 10 dkg tvrdého sýra
- sůl
- vegeta
Na másle osmažíme krupičku, přidáme vodu, sůl a vegetu. Jakmile voda vře, přidáme brambory nakrájené na malé kousky. Jakmile jsou uvařené, je polévka hotová. Na talíře dáme kopeček nastrouhaného sýra, zalijeme polévkou a ozdobíme zelenou petrželkou nebo pažitkou.
—————