Vánoční

Slavnostní polévka z hříbků a žampionů

 

  • 10 g sušených bílých hříbků
  • 1 cibule
  • 3 lžíce másla
  • 200 g žampionů tence nakrájených
  • sůl
  • špetka sušeného estragonu
  • špetka oregana
  • špetka bílého pepře
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 4 hrnky vývaru nebo vody s bujonovou kostkou
  • 1/2 hrnku šlehačky
  • 2 lžíce sherry

Na ozdobu:

  • zelená cibulka
  • tence nakrájený bílý žampion

Sušené hříbky rozdrobíme v mixéru nebo v hmoždíři na prášek. Na másle podusíme nasekanou cibuli doměkka, přidáme nakrájené žampiony, hříbkový prášek, sůl, koření, a dusíme zakryté asi 5 minut, až jsou žampiony měkké.

Přidáme dvě lžíce másla, rozehřejeme je, přisypeme mouku a mícháme asi 5 minut, až zezlátne. Zalijeme hrnkem vývaru, promícháme, dolijeme zbylý vývar, promícháme, dolijeme zbylý vývar a vaříme, až je mouka provařená. Přidáme smetanu a sherry a odkryté ještě krátce povaříme. Porce zdobíme nakrájenou zelenou cibulkou a plátky žampionů.

TIP: pokud nejdou sušené hříbky rozdrtit na prášek, dosušíme je v mírně vyhřáté troubě, až chrastí

—————

Staročeská vánoční houbová polévka

Doba přípravy: asi 50 minut

1 porce 524 kJ/ 125 kcal

4 porce

  • 200 g čerstvých hub (hříbky, lišky, žampiony)
  • asi 1 l vody
  • cibule
  • 150 g brambor
  • 1 lžíce krupek
  • kmín
  • pepř černý mletý
  • sůl
  • 20 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • zelená petrželka na ozdobu
  • citronová šťáva na dochucení

Čerstvé houby a brambory očistíme a omyjeme (sušené houby před použitím namočíme na půl hodiny do studené vody). Houby nakrájíme na plátky, brambory  na kostičky, zalijeme vodou, přidáme přebrané a omyté  krupky, oloupanou cibuli vcelku, pepř, sůl, kmín, vše uvedeme do varu a vaříme asi 15 minut. Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na drobné kostičky, přidáme k houbám a vaříme téměř do změknutí.

Podle potřeby dolijeme vroucí vodou. Asi 2 dcl vývaru oddělíme stranou a dáme vychladit. Cibuli vyndáme (můžeme ji později do polévky propasírovat nebo rozmačkat vidličkou). Z másla a mouky připravíme jíšku, kterou zalijeme trochou studené vody smíchané s prochladlým vývarem, pečlivě rozšleháme, aby nám nezůstaly hrudky, povaříme asi šest minut, potom vlijeme k houbám s bramborami, uvedeme do varu a asi 8 minut dovaříme. Hotovou polévku promícháme s citronovou šťávou, případně dosolíme a ozdobíme.

—————

Sváteční rybí vývar s krupicovými noky

 

Doba přípravy: 90 minut

1 porce asi 1 574 kJ/ 374 kcal

4 porce

  • 500 g ryby (hlavy, kosti, ploutve)
  • 1 petržel
  • 1 mrkev
  • 2 červené cibule
  • 4 zrnky nového koření
  • 4 zrnka černého pepře
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička soli
  • 1 snítka petrželové natě
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 250 g rybího filé
  • 50 g řapíkatého celeru
  • 1 karotka
  • 1 červená paprika
  • 3 lžíce olivového oleje

Nočky: 

  • 125 ml mléka
  • 50 g prosáté krupice
  • 1 lžíce másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička jemně nasekané petrželky

 

Ryby, petržel a mrkev důkladně očistíme. Vše vložíme do hrnce a přidáme jednu cibuli, pepř, nové koření, bobkový list, petrželovou nať a citronovou šťávu. Osolíme a zalijeme 1,5 l vody. Přivedeme k varu a vaříme po dobu jedné hodiny.

Mléko osolíme a přivedeme k varu. Do vroucího mléka nasypeme za neustálého míchání krupici.  Přidáme máslo a vaříme, až se těsto nelepí na stěny a dno hrnce. Odstavíme a necháme částečně zchladnout. Vmícháme vejce a nasekanou petrželku a vypracujeme hladké těsto. Z těsta tvarujeme malé nočky a vkládáme je do vroucí osolené vody. Vaříme asi 4 minuty. Když nočky vyplavou na povrch, vyjmeme je a necháme okapat.

Filé nakrájíme na menší kousky, karotku, řapíkatý celer a zbylou cibuli nakrájíme na kostičky a papriky na nudličky. V hluboké pánvi rozehřejeme olej a všechnu zeleninu krátce osmahneme. Přidáme papriku a filé a všechno asi 8 minut podusíme.

Polévku přecedíme, do vývaru dáme orestovanou zeleninu, filé a nočky. Dochutíme pepřem a solí a na talíři dozdobíme celerovými lístečky.

—————

Sváteční vývar

4 porce

  • 2 cibule
  • 400 g celeru
  • 1 pórek
  • 3 mrkve
  • 4 bílky
  • hrst ledových kostek
  • 2 snítky petrželky
  • 1 snítka libečku
  • 1 lžička zrnek pepře
  • 4 jalovčinky
  • 4 zrnka nového koření
  • 1 l silného hovězího vývaru
  • sůl
  • pažitka pokrájená nadrobno

Cibuli oloupeme, zeleninu oškrábeme a omyjeme. 100 g celeru a jednu mrkev odložíme stranou. Cibuli a zbylou zeleninu rozkrájíme na kostičky a smícháme v hnrci s bílky, ledem, bylinkami, kořením a studeným hovězím vývarem. Za občasného míchání přivedeme k varu a vaříme na velmi mírném ohni asi 30 minut. Poté vývar opatrně scedíme, nejlépe přes plátěnou utěrku.

Zbylý celer a mrkev nakrájíme na plátky tenké asi 3 mm a vykrajujeme z nich hvězdičky. Krátce je spaříme horkou vodou a rozdělíme na talíře. Vývar znovu přivedeme k varu a osolíme. Můžeme do něj přidat kolečka pórku nebo těstovinové hvězdičky.

—————

Tradiční štědrovečerní polévka

 

4 porce 

  • hlava a vnitřnosti z 1 nebo 2 kaprů
  • 300 g polévkové zeleniny (mrkev, celer, petržel), očištěné a nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička mražené zelené petrželky nebo malý svazek čerstvé
  • 1 rohlík, nakrájený na kostička a opečený
  • sůl

Kapří hlavu omyjte, vyřízněte z ní žábry, vložte ji do malého kastrůlku, zalijte studenou vodou, přidejte špetku soli a přiveďte k varu. Vařte 15 minut, pak vývar přes velmi jemné sítko slijte a uchovejte. Vnitřnosti omyjte v cedníku, vyklopte je do jiného kastrůlku, zalijte vodou a stejným způsobem uvařte a sceďte.

Z hlavy oberte použitelné maso, ale opatrně, je totiž plná různých malých kostí. Z vnitřností odstraňte střevní trubici a vyhoďte ji. Zbytek by měl být použitelný, rozeberte ho na drobné kousky. Cokoli nelahodí vašemu oku, vyhoďte, ať si nezkazíte dojem z polévky.

Máslo rozehřejte ve třetím kastrůlku. Přidejte zeleninu a míchejte, dokud se téměř nepřipaluje ke dnu. Pak ji zalijte rybím vývarem, přiveďte k varu a vařte opět patnáct minut, až je zelenina dokonale měkká. Částečně ji rozmačkejte v polévce šťouchadlem na brambory nebo vidličkou. Polévku poprašte jednou lžící hladké mouky, rozmíchejte metličkou a vařte ještě pět minut, aby zhoustla, případně ji zahustěte domácí jíškou.

Do polévky vložte rybí maso a vnitřnosti; dál už ji nevařte. Petrželku nasekejte anebo použijte mraženou, nasypejte ji do polévky a rozmíchejte. Podávejte ihned, anebo vychlaďte a uschovejte do druhého dne na chladném místě. Rohlík podávejte zvlášť.

—————