Vločkové
Vločková polévka
Doba přípravy: 35 minut
4 porce
- 150 g kořenové zeleniny
- 50 g ovesných vloček
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 žampiony
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- mletá sladká paprika
- majoránka
- kmín
- sůl
- vegeta
Z oleje a mouky připravte světlou jíšku, přidejte vločky, krátce je opražte a zalijte vodou. Zeleninu a žampiony očistěte, nakrájejte a přidejte do polévky. Osolte ji, ochuťte kmínem a vegetou. Vařte, dokud zelenina nezměkne. Na troše oleje opražte cibuli, česnek, posypejte paprikou a přidejte do polévky. Před podáváním ji ochuťte majoránkou.
—————
Vločková polévka II
4 porce
- 6 lžic ovesných vloček
- 2 lžíce másla
- 1 lžička sladké papriky
- sůl
- 1 l horké vody
- 6 malých mrkví
- šálek smetany (mléka)
- 1 žloutek
- polévkové koření
- sekaná zelená nať (pažitka, libeček, saturejka, petrželka)
Na másle osmahneme vločky, okořeníme paprikou, osolíme, zalijeme horkou vodou a povaříme. Přidáme kolečka mrkve a uvaříme. Na závěr vlijeme smetanu s rozšlehaným žloutkem a zdobíme zelenými natěmi.
—————
Vločková polévka s podmáslím
- 100 g ovesných vloček
- 1/2 l vývaru (může být i z kostky)
- 1 l podmáslí
- zelená petrželka
- sůl
- lžíce másla
- 1 žloutek (nemusí být)
Ovesné vločky namočíme do vývaru asi na 1 hodinu a pak je uvaříme na kaši. Přilijeme podmáslí, dosolíme, prohřejeme, přidáme máslo a už nevaříme. Ozdobíme nasekanou zelenou petrželkou. Pro zvýšení výživnosti můžeme přidat žloutek.
—————