Vločkové

Vločková polévka

Doba přípravy: 35 minut

4 porce

  • 150 g kořenové zeleniny
  • 50 g ovesných vloček
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 žampiony
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • mletá sladká paprika
  • majoránka
  • kmín
  • sůl
  • vegeta

Z oleje a mouky připravte světlou jíšku, přidejte vločky, krátce je opražte a zalijte vodou. Zeleninu a žampiony očistěte, nakrájejte a přidejte do polévky. Osolte ji, ochuťte kmínem a vegetou. Vařte, dokud zelenina nezměkne. Na troše oleje opražte cibuli, česnek, posypejte paprikou a přidejte do polévky. Před podáváním ji ochuťte majoránkou.

—————

Vločková polévka II

Vločková polévka II

4 porce

  • 6 lžic ovesných vloček
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička sladké papriky
  • sůl
  • 1 l horké vody
  • 6 malých mrkví
  • šálek smetany (mléka)
  • 1 žloutek
  • polévkové koření
  • sekaná zelená nať (pažitka, libeček, saturejka, petrželka)

Na másle osmahneme vločky, okořeníme paprikou, osolíme, zalijeme horkou vodou a povaříme. Přidáme kolečka mrkve a uvaříme. Na závěr vlijeme smetanu s rozšlehaným žloutkem a zdobíme zelenými natěmi.

—————

Vločková polévka s podmáslím

 

 

  • 100 g ovesných vloček
  • 1/2 l vývaru (může být i z kostky)
  • 1 l podmáslí
  • zelená petrželka
  • sůl
  • lžíce másla
  • 1 žloutek (nemusí být)

 

Ovesné vločky namočíme do vývaru asi na 1 hodinu a pak je uvaříme na kaši. Přilijeme podmáslí, dosolíme, prohřejeme, přidáme máslo a už nevaříme. Ozdobíme nasekanou zelenou petrželkou. Pro zvýšení výživnosti můžeme přidat žloutek.

—————