Zeleninové
Francouzská zeleninová polévka
Doba přípravy: 20 minut
1 porce asi 500 kJ/ 120 kcal
4 porce
- 2 kedlubny
- 2 mrkve
- 1 čtvrtka zelí
- 1 čtvrtka mladé kapusty
- 2 lžíce hrášku
- 2 lžíce másla
- asi 1 l vody
- bílý mletý pepř
- sůl
- petrželka na ozdobu
Zeleninu omyjeme. Kedlubnu oloupeme a nožem nakrájíme na tenké plátky. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Zelí a kapustu po vykrojení košťálu nakrájíme na čtverečky.
V hrnci rozpustíme máslo a všechnu zeleninu na něm lehce osmahneme. Pak ji zalijeme vroucí vodou, osolíme, uvedeme do varu, po pěti minutách přidáme hrášek a vše vaříme téměř doměkka (zelenina i hrášek by měly být při podávání ještě na skus pevné).
Hotovou polévku dochutíme špetkou bílého mletého pepře. Podáváme ji s jemně rozsekanou petrželkou.
—————
Jemná zeleninová polévka
Doba přípravy: 50 minut
1 porce asi 1 174 kJ/ 279 kcal
4 porce
- 1 mrkev
- 1 žlutá paprika
- 1 malá cuketa
- 70 g másla
- 1/2 fenyklu
- 1 červená cibule
- 70 g rajčatového protlaku
- 150 g drcených rajčat
- 1/2 lžičky tabasca
- 1 lžička limetkové šťávy
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 velká brambora
- sůl
- mletý pepř
- 60 g těstovin
- 1 lžička solamylu
- 50 g kukuřice
Mrkev, papriku, cuketu a fenykl očistíme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. V hrnci rozpustíme máslo a osmahneme na něm nakrájenou zeleninu. Přidáme rajčatový protlak a drcená rajčata. Zakápneme tabascem a limetkovou šťávou a zalijeme vývarem. Povaříme asi 10 minut.
Mezitím oloupeme bramboru, nakrájíme ji na menší kousky a vložíme do vývaru se zeleninou. Polévku osolíme, opepříme a všechnu zeleninu uvaříme doměkka.
Těstoviny uvaříme zvlášť ve vroucí osolené vodě. Postupujeme podle návodu na obalu.
Nakonec polévku zahustíme solamylem rozmíchaným v troše vody, přidáme kukuřici a uvařené těstoviny a krátce provaříme. Můžeme ozdobit nakrájenou cibulí.
—————
Zeleninová polévka - dietní
Na másle osmažte nakrájenou cibuli a asi 5 minut na ní opečte i zeleninovou směs z libovolné zeleniny, případně 1 – 2 brambory. Zalejte zeleninovým vývarem a vařte asi 15 minut, pak tyčovým mixérem rozmixujte na hladkou kaši výborné chuti.
—————
Zeleninová polévka - levné
4 porce
- 1/2 brokolice
- 10 - 15 kusů baby karotky
- 2 hrsti mraženého hrášku
- 1/2 cibule
- 1 hrst čerstvého nasekaného libečku
- 1/2 kostky zeleninového bujonu
- olej
- 2 lžíce hladké mouky
Brokolici si nasekáme na menší kousky, přidáme karotku, hrst nakrájeného libečku, hrášek a bujon. Zalijeme vodou a vaříme do změknutí (asi 15 minut). Pak na oleji zpěníme cibuli, přidáme asi 2 lžíce hladké mouky a uděláme zásmažku, kterou vlijeme do polévky. Ještě pořádně provaříme.
—————
Zeleninová polévka s fazolemi
4 porce
- 1 l masového vývaru
- 280 g červených konzervovaných fazolí
- 180 g bílých konzervovaných fazolí
- 150 g cherry rajčátek
- 1/4 kapusty
- 1 oloupaná cibule
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce rajského protlaku
- sůl
- mletý černý pepř
- 2 krajíce chleba
Cibuli nasekáme nadrobno a na lžíci sádla orestujeme dozlatova. Přidáme protlak, vývar a scezené fazole. Osolíme, opepříme a přivedeme k varu.
Kapustu nakrájíme na kousky, rajčátka přepůlíme. Oboje přidáme do polévky a krátce povaříme.
Chleba nakrájíme na kostičky a opečeme na zbylém sádle dokřupava. Polévku rozdělíme na talíře a doplníme ji chlebovými krutonky. Můžeme také podávat s čerstvým pečivem.
—————
Zeleninová polévka s mraženou zeleninou
6 porcí
- 350 g mražené zeleninové směsi (např. mochovské)
- asi 700 ml zeleninového vývaru
- 300 ml mléka
- 100 ml 12 % smetany
- 70 g másla
- 40 g hladké mouky
- mletý bílý pepř
- sůl
- 2 rohlíky z předchozího dne
Ze 40 g másla a mouky připravíme v hrnci světlou jíšku. Za stálého míchání metlou ji zalijeme chladným, osoleným vývarem. Základ polévky přivedeme k varu a asi 15 minut povaříme.
Zeleninu propláchneme a necháme okapat. Přidáme ji do hrnce a uvaříme doměkka. Pak polévku zjemníme mlékem a smetanou. Krátce povaříme, dosolíme a opepříme.
Rohlíky nakrájené na kostičky osmažíme na másle. Podáváme k polévce.
—————
Zeleninová polévka s mrkví
Doba přípravy: přibližně 45 minut
1 porce asi 1 400 kJ/ 335 kcal
4 porce
- 500 g brambor
- 100 g celeru
- 500 ml vývaru
- 1 větší mrkev
- 1 lžíce másla
- 250 ml smetany
- sůl
- pepř
- petrželka nebo pažitka
Brambory a celer oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Omyjeme je a vaříme ve vývaru doměkka. Mrkev očistíme, omyjeme a nakrájíme na jemné nudličky. V kastrůlku rozehřejeme máslo a mrkev na něm pomalu podusíme.
Zeleninu uvařenou ve vývaru rozmixujeme na hladký krém. Vlijeme do něho smetanu, ochutíme solí a pepřem a dobře promícháme. Čerstvou pažitku nebo petrželku dobře opereme a nasekáme najemno. Do hlubokého talíře nebo misky rozdělíme podušenou mrkev, zalijeme krémovou polévkou a nakonec ozdobíme sekanou pažitkou nebo petrželkou Podáváme s bílým pečivem.
Tip: Jinou variantou je polévka s kari. Tři mrkve nastrouháme, nakrájíme jednu cibuli a společně osmahneme na másle. Přidáme kari, promícháme a zasypeme moukou. Opečeme a zalijeme vývarem nebo vodou. Znovu dobře promícháme, podle chuti osolíme, eventuálně mírně opepříme. Polévku povaříme, a když už je hotová, zamícháme do ní žloutek. Potom ovšem už nevaříme, rozlijeme ji na talíře a posypeme ji drobně nasekanou zelenou petrželkou nebo jinými čerstvými zelenými bylinkami. Podáváme s celozrnným pečivem.
—————
Zeleninová polévka se zakysanou smetanou
Doba přípravy: zhruba 35 minut
1 porce asi 1 330 kJ/ 317 kcal
4 porce
- 30 g másla
- 60 g krupice
- 1 l vývaru
- 2 malé mrkve
- 1 malá červená cibule
- 100 g hrášku
- 100 g fazolek
- 1 červená paprika
- cibulová nať
- 250 ml zakysané smetany
- petrželka
- pepř
- sůl
- 4 slabé plátky chleba
Na rozehřátém másle zpěníme krupici a zalijeme ji vývarem. Dobře vše rozmícháme a ještě alespoň 10 minut provaříme. Mrkev a cibulku očistíme a jemně pokrájíme. Vložíme společně s hráškem a fazolkami do polévky a vaříme asi 5 minut. Dále přidáme na nudličky nakrájenou červenou papriku a cibulovou nať.
Polévku dochutíme solí a pepřem. Před podáváním zjemníme polévku zakysanou smetanou. Vhodným doplňkem mohou být chlebové krutony. Jsou to slabé plátky chleba, které rozložíme na plech a v troubě upečeme dozlatova. Polévku nakonec ještě ozdobíme snítkou petrželky.
Tip: Zeleninu v polévce můžeme libovolně obměňovat. Výborná je z mladé jarní mrkvičky, kterou nakrájíme na tenká kolečka a podusíme je na másle. Jíšku zalijeme vodou a asi 15 minut povaříme společně s mrkví. Hotovou polévku rozmixujeme, zalijeme kysanou smetanou a nakonec přidáme hrášek. Polévku prohřejeme, ale už ji nevaříme. Do každého talíře přidáme nasekané bylinky.
—————
Zeleninový boršč
- 150 g bílého zelí
- 150 g červené řepy
- 50 g mrkve
- 50 g celeru
- 50 g petržele
- 100 g brambor
- 1 cibule
- olej
- 50 g hladké mouky
- 80 g rajského protlaku
- 2 bobkové listy
- pepř
- ocet
- sůl
- bílý jogurt
- sekaná petrželka
- 1,7 l vody
Očištěné zelí, červenou řepu, kořenovou zeleninu a brambory nakrájíme na stejně velké kostky. V hrnci na oleji zpěníme cibuli pokrájenou nadrobno, zasypeme moukou, přidáme rajský protlak a ještě chvíli podusíme. Zalijeme studenou vodou a za stálého míchání přivedeme k varu. Vložíme nakrájené suroviny a koření a vše uvaříme doměkka. Těsně před podáváním dochutíme octem a solí. Jednotlivé porce doplníme na talíři lžičkou jogurtu a špetkou usekané petrželky.
—————
Zeleninový krém s cizrnou
4 porce
- 150 g vařené cizrny
- 2 jarní cibulky
- 1 oloupaná cuketa (asi 300 g)
- 250 g brokolice
- 100 g fazolových lusků
- asi 600 ml zeleninového vývaru
- 1 oloupaná cibule
- 2 oloupané stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 žemle z předešlého dne, nakrájené na kostičky
- máslo na opečení krutonů
- sůl
- mletý bílý pepř
Cuketu nakrájíme na půlkolečka. Brokolici a fazolky očistíme. Brokolici rozebereme na drobné růžičky.
Cibuli s česnekem nakrájíme nadrobno a orestujeme na rozehřátém oleji. Přidáme zeleninu, kterou osmahneme. Zalijeme vývarem a necháme vařit.
Když je zelenina měkká, polévku rozmixujeme. Osolíme, opepříme, přimícháme cizrnu a prohřejeme.
Žemle opečeme na másle. Porce zdobíme nakrájenou cibulkou a krutónky.
—————