Zelné

Čínská zelná polévka

 

  • 500 g vepřové kýty
  • 1 kostka masoxu
  • 300 g hlávkového zelí
  • sůl
  • 50 g oleje
  • sklenka vermutu
  • pepř
  • sojová omáčka
  • lžička rýžového octa

 

Hlávkové zelí očistíme a nakrájíme na čtverečky. Spaříme je vroucí vodou a necháme okapat. Vepřovou kýtu nakrájíme na velmi tenké malé plátečky. Litr a půl vody přivedeme k varu, přidáme masox a nakrájené maso. Po chvilce sebereme pěnu, přidáme zelí, sůl, olej a nakonec dochutíme vermutem, pepřem a sojovou omáčkou, podle chuti přikyselíme a dosolíme.

—————

Couračka

 

  • 1,5 l kysaného mléka
  • 4 dkg hladké mouky
  • 30 dkg kysaného zelí
  • sůl
  • 6 brambor

 

V trošce mléka rozkvedláme mouku a zavaříme ve zbylém mléce. Přidáme kysané zelí i s lákem, rozkrájené brambory a vaříme doměkka.

—————

Granulátová zelňačka

 

 

  • 40 g ochuceného šunkového granulátu
  • 1 cibule
  • 1 sklenice kysaného zelí
  • pepř, sůl
  • kmín, sladká paprika
  • 30 g hladké mouky
  • 1 dl kysané smetany
  • zelená petrželka

 

Granulát zalijeme horkou vodou a necháme nabobtnat. Na tuku zpěníme cibli a zaprášíme moukou, uvaříme světlou jíšku, zasypeme sladkou paprikou, přidáme  namočený granulát a dolijeme vodou. Ochutíme kmínem, solí a pepřem. Vložíme zelí a 20 minut povaříme. Nakonec přidáme smetanu a trochu nasekané petrželky.

—————

Havířský budíček

 

  • 250 g uzené krkovičky
  • 400 g kysaného zelí + voda z něj
  • 100 g cibule
  • stroužek česneku
  • kopr
  • 60 g slaniny
  • 200 g domácí klobásy
  • 1 kávová lžička mleté červené papriky
  • 2,5 dcl kysané smetany
  • 200 g čerstvých hub (žampiony, hříbky apod.)

 

Do hrnce dáme umyté uzené, zalijeme je 1 a 1/2 litrem vody a vaříme asi hodinu. Přidáme nakrájené kysané zelí i s vodou, nadrobno nakrájenou cibuli, rozetřený česnek, kopr a vše vaříme doměkka. Uškvaříme na kostičky pokrájenou slaninu, klobásu nakrájíme na kolečka, pak nakrájíme houby na plátky a spolu s paprikou přidáme do polévky. Vařené uzené nakrájíme, polévku zahustíme smetanou, ve které jsme rozkvedlali mouku, osolíme, povaříme a podáváme s chlebem.

—————

Sváteční zelňačka

 

4 porce 

  • 400 g kysaného zelí
  • 2 velké brambory
  • 200 g uzeného masa
  • 800 ml masového vývaru
  • 1 lžička celého kmínu
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • 1 cibule
  • 120 g žampionů
  • 120 g pikantní klobásy
  • 2 lžíce vepřového sádla
  • 40 g hladké mouky
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • špetka mleté pálivé papriky
  • 100 ml zakysané smetany
  • 1 lžíce nasekané petržele

 

Do hrnce dáme pokrájené zelí, kostičky brambor a uzeného, kmín, bobkové listy, sůl a polovinu vývaru. Přivedeme k varu.

Na sádle opečeme klobásy a plátky žampionů. Poté je vyjmeme a ve výpeku zpěníme kostičky cibule. Zaprášíme moukou, oběma paprikami a orestujeme. Přilijeme zbylý vývar, rozmícháme a vlijeme do polévky.

Když jsou brambory měkké, přidáme opečenou klobásu se žampiony. Polévku dle chuti přisolíme. Rozdělíme ji do talířů, doplníme zakysanou smetanou a petrželí.

—————

Zelná polévka

Doba přípravy: asi 35 - 40 minut

1 porce asi 1 047 kJ/ 250 kcal

4 porce

  • 500 g kysaného zelí
  • 2 lžíce mléka
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 150 g uzeného bůčku
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 100 ml smetany
  • 2 bobkové listy
  • 5 zrnek nového koření
  • 1 lžička mleté papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 rajčata
  • mletý pepř
  • 1 lžička polévkového koření
  • sůl
  • petrželka na ozdobu

Kysané zelí vložíme do cedníku, propláchneme ho pod tekoucí vlažnou vodou a necháme okapat. Zelí překrájíme a vložíme do hrnce. Přilijeme 1,5 l vody a necháme vařit.

Bůček uvaříme zvlášť a nakrájíme na kostky. Na sádle zpěníme oloupanou cibuli, přidáme mletou papriku a po osmahnutí vložíme do polévky. Okořeníme bobkovým listem, novým kořením, utřeným česnekem a osolíme. Zahustíme hladkou moukou  rozmíchanou v mléce a dobře provaříme. Před koncem varu do polévky přidáme na osminky nakrájená rajčata a uvařený bůček.

Nakonec přidáme trochu polévkového koření, podle chuti osolíme a odzobíme čerstvou petrželkou.

—————

Zelná polévka s telecím masem

 

4 porce 

  • 1 l masového vývaru
  • 800 g bílého zelí
  • 300 g telecího masa
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g uzené šunky
  • 2 menší pórky
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • drcený barevný pepř
  • špetka drceného kmínu
  • špetka mletého nového koření

 

Maso odblaníme a nakrájíme stejně jako šunku na menší kostky. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Telecí maso orestujeme v hrnci na oleji, přiádme šunku, pórek a vše ještě krátce opečeme.

Zelí zbavíme svrchních listů a košťálu. Nakrájíme jej na tenké nudličky a přidáme do hrnce. Přilijeme vývar, přidáme sůl, pepř, kmín a nové koření. Polévku přiklopíme a vaříme pozvolna asi 30 minut.

Nakonec přidáme pro zjemnění chuti zakysanou smetanu.

 

 

—————

Zelná polévka s žíhanými fazolemi

 

4 porce 

  • 200 g propláchnutých žíhaných fazolí
  • 1 karotka
  • 120 g celeru
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 500 g kysaného zelí
  • hrst sušených nebo 200 g čerstvých hub
  • 4 vejce (7 minut vařená)
  • 150 ml 12% smetany
  • 50 g hladké mouky
  • bylinky na ozdobu
  • sůl

 

Fazole necháme přes noc nabobtnat ve vodě. Druhý den je v čerstvé vodě uvaříme.

Karotku, celer, cibuli a česnek očistíme, nasekáme nadrobno. Zelí scedíme a překrájíme. Houby zalijeme v misce vodou, necháme změknout. Poté je scedíme.

Když jsou fazole téměř měkké, přidáme k nim zeleninu a houby. Polévku osolíme a zvolna vaříme 5 - 10 minut.

Nakonec přilijeme smetanu smíchanou s moukou. Vše povaříme asi 15minut. Zdobíme vejci a bylinkami.

 

 

—————

Zelná polévka se sójou

 

  • 300 g kysaného zelí
  • olej
  • cibule
  • 1 stroužek česneku
  • mletá sladká paprika
  • 1 bobkový list
  • 250 g sterilované soji
  • 1 syrový brambor
  • majoránka
  • sůl
  • pepř

 

Cibuli nakrájenou nadrobno zpěníme na oleji, přidáme mletou papriku a zelí. Vše osolíme, opepříme, zalijeme vodou a vaříme. Přidáme sóju, bobkový list, podle potřeby dolijeme vodou a chvíli povaříme. Brambor oloupeme, nastrouháme a vmícháme do zelí. Ještě chvíli vaříme a nakonec ochutíme majoránkou.

 

 

 

—————

Zelňačka

 

5 porcí                                      

Doba přípravy: 25 minut 

  • 2 střední brambory
  • 3 dcl kysaného zelí
  • čerstvé nebo sušené houby
  • 100 ml šlehačky
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • balsamikový ocet
  • hladká mouka
  • sůl
  • cukr
  • bobkový list, pepř, nové koření, sladká paprika (mletá)
  • 1 kostka bujonu

 

Na olivovém oleji lehce osmahneme cibuli, česnek a oloupané brambory nakrájené na malé kostičky.

Přidáme koření, bujon a sůl a přivedeme do varu. Poté přidáme pokrájené kysané zelí a houby. Vaříme dokud nejsou brambory poloměkké.

V průběhu přípravy rozmícháme šlehačku se 1 lžící hladké mouky a v průběhu varu ji přidáme do polévky. Za stálého míchání vaříme dokud polévka nepřestane pěnit.

Minutu před koncem přidáme syrové vejce a lžíci cukru a důkladně rozmícháme. Nakonec dochutíme balsamikovým octem.

 

TIP - Místo šlehačky můžeme použít kysanou smetanu.

 

—————