Zvěřinové
Jelení vývar s knedlíčky
4 porce
- 2 oloupané cibule
- 2 velké oloupané mrkve
- 1/2 menšího oloupaného celeru
- 2 lžíce másla
- 600 g jeleního ořezu
- sůl
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček černého pepře
- 3 kuličky nového koření
- špetka mletého muškátového oříšku
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 2 vejce
- 1 lžíce nasekaného libečku
- strouhanka dle potřeby
- 1 lžíce sherry
Cibule, mrkve i celer nasekáme nadrobno. Na másle zpěníme cibuli. Přidáme 1/2 mrkve i celeru a orestujeme. Kostičky masa přisypeme k zelenině, zalijeme chladnou vodou, osolíme a přidáme koření. Uvaříme doměkka.
Vývar přecedíme do jiného hrnce, ochutíme kůrou, vsypeme zbylou zeleninu a uvaříme ji. Maso umeleme, přidáme vejce, sůl, libeček a strouhanku. Z hmoty vytvarujeme knedlíčky a vaříme ve vroucí osolené vodě. Vývar ochutíme sherry a doplníme knedlíčky.
—————
Zvěřinová
Doba přípravy: 90 minut
4 porce
- 250 g bílých fazolí
- 2 barevné papriky
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 400 g předního srnčího masa
- 60 g sádla
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl
- mletý pepř
Fazole důkladně propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme alespoň 3 hodiny nabobtnat. Pak je pozvolna uvaříme doměkka ve vodě, ve které byly fazole namočené.
Papriky dáme na plech vyložený pečícím papírem a opékáme při 220 °C 15 minut. Opečené papriky zabalíme do alobalu a necháme je zapařit. Pak je oloupeme a nakrájíme na nudličky. Cibuli a česnek nakrájíme na drobno.
Maso nakrájíme na kostičky a zprudka opečeme na sádle. Přidáme cibuli a česnek, promícháme, zasypeme moukou a orestujeme.
Maso zalijeme vodou nebo vývarem a vaříme doměkka. Ke konci vaření přidáme nakrájené papriky a uvařené fazole i s částí vody. Dochutíme solí a pepřem.
—————