Sýrové pomazánky

Falešná humrová pomazánka

 

  •  
  • 1 mrkev
  • 1/2 celeru
  • 100 g sýru cihla
  • 1 lžíce majolky
  • citron

 

Nastrouháme mrkev a celer, mělo by být v poměru půl na půl. Zakapeme citronem. Přidáme nastrouhaný sýr a majolku.

Zamícháme a podáváme s chlebíčkovou vekou.

—————

Kedlubnová pomazánka

 

 

  • 2 kedlubny
  • 1 Lučina
  • kmín
  • mletý pepř
  • pažitka

 

Oloupaný kedluben nastrouháme na jemném struhadle, vmícháme do lučiny a utřeme. Okořeníme mletým kmínem a špetkou pepře. Doplníme jemně pokrájenou pažitkou a promícháme. Mažeme na plátky bílého chleba nebo veky.

—————

Koprová pomazánka

 

Doba přípravy: 15 minut (bez doby odležení)

1 porce asi 1 662 kJ/ 401 kcal

4 porce

  • 1 svazek kopru
  • 250 g žervé
  • 100 ml zakysané smetany
  • 1 - 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • bílý pepř
  • 1 citron
  • 1 červená kapie
  • 4 plátky tmavého chleba

Čerstvý kopr opláchneme pod studenou vodou a necháme okapat. Žervé dáme do mísy, přilijeme k němu zakysanou smetanu a olivový olej a vše promícháme.

Kopr natrháme na malé kousky nebo nasekáme nožem. Přidáme ho do misky k žervé, ochutíme solí, mletým bílým pepřem a citronovou šťávou. Všechno důkladně promícháme a necháme v chladu odležet.

Červenou papriku omyjeme, osušíme, odstraníme semínka a nakrájíme ji na velmi drobné kostičky.  Krajíčky tmavého chleba potřeme hotovou pomazánkou a ozdobíme nakrájenou paprikou.

—————

Letní pomazánka

 

  • 1 bílý jogurt
  • 1 sýr Lučina
  • 1 větší mrkev
  • pórek
  • 2 vařená vejce
  • sůl
  • pepř

 

Mrkev nastrouháme najemno, vajíčko také. Pórek nakrájíme najemno a smícháme s mrkví, vajíčkem pak přidáme jogurt, Lučinu, opepříme a osolíme.

—————

Míchaná sýrová pomazánka

 

  • 2 tavené sýry se šunkou
  • 50 g pomazánkového másla bez příchuti
  • 150 g umleté drůbeží nebo vepřové šunky
  • 3 sterilované okurky
  • 3 lžíce jogurtu nebo majolky
  • pepř
  • sůl dle chuti
  • hořčice

 

Tavené sýry se šunkou utřeme s máslem, přidáme umletou šunku, na jemném struhadle ustrouhané okurky, jogurt nebo majonézu, hořčici, okořeníme a dobře  promícháme.  Můžeme též připravovat v elektrickém šlehači.  

Mažeme na chlebíčky, zdobíme šunkou a sypeme křenem nebo okurkami.

—————

Mozaiková pomazánka

 

  • 200 g margarínu
  • 100 g taveného nízkotučného sýra
  • 2 lžíce sterilovaného hrášku
  • 2 lžíce červené cibule
  • 1 lžíce strouhané mrkve
  • 1 lžíce strouhaného křenu
  • svazek ředkviček
  • pažitka

 

Vyšleháme nebo dobře utřeme margarín se sýrem a přidáme postupně všechny druhy očištěné a posekané zeleniny.

Ty nám ochutí a zároveň obarví pomazánku. Potíráme pečivo nebo pomazánkou plníme  čerstvou papriku, vše zdobíme ředkvičkami a pažitkou. Velmi jemná a plná vitamínů.

—————

Ostrá pomazánka

 

  • 200 g taveného smetanového sýra
  • 100 g pomazánkového másla
  • 50 g eidamu
  • 2 vejce vařená natvrdo
  • 5 lžic mléka
  • 2 lžičky hořčice
  • 2 feferonky
  • sůl

 

Změklé máslo utřeme s taveným sýrem a solí. Přidáme propasírovaná vejce a za postupného přidávání mléka vyšleháme. Eidam jemně nastrouháme, feferonky jemně nasekáme a s hořčicí zamícháme do směsi. Podáváme na bílém pečivu, ozdobené petrželkou, pažitkou nebo plátky rajčete.

—————

Pažitkové žervé

 

  • tavený sýr
  • povolené máslo
  • sůl
  • mletý pepř
  • pažitka.

Vše dobře vymícháme a na závěr přidáme jemně posekanou pažitku.

—————

Pikantní mrkvová pomazánka

 

  • 3 obdélníčky  měkkého taveného sýra (150-180 g) 
  • 2 větší mrkve
  • 5 stroužků česneku (kdo snese, může i víc)
  • 1 lžíce Flory nebo jiného rostlinného másla

 

Mrkev nastrouháme na jemné nudličky, přidáme tavený sýr, lžíci Flory a rozmačkaný česnek. Vše dohromady ušleháme elektrickým šlehačem nebo rozmačkáme vidličkou a spojíme v jemnou hmotu.

—————

Pomazánka s nivou a ořechy

 

Doba přípravy: 30 minut

4 porce

  • 4 ks toastového chleba
  • 150 g Rama Classic
  • 100 g Rama Creme Bonjour bílá
  • 150 g nivy
  • 100 g mrkve
  • 50 g vlašských ořechů
  • 30 g jarní cibulky

Do Rama Classic vmícháme Rama Creme Bonjour, nastrouhanou nivu a mrkev a pokrájené ořechy. Pridáme nakrájenou jarní cibulku a necháme vychladit. Pomazánku servírujeme s opečeným toastovým chlebem.

 

—————