Sýrové pomazánky
Falešná humrová pomazánka
- 1 mrkev
- 1/2 celeru
- 100 g sýru cihla
- 1 lžíce majolky
- citron
Nastrouháme mrkev a celer, mělo by být v poměru půl na půl. Zakapeme citronem. Přidáme nastrouhaný sýr a majolku.
Zamícháme a podáváme s chlebíčkovou vekou.
—————
Kedlubnová pomazánka
- 2 kedlubny
- 1 Lučina
- kmín
- mletý pepř
- pažitka
Oloupaný kedluben nastrouháme na jemném struhadle, vmícháme do lučiny a utřeme. Okořeníme mletým kmínem a špetkou pepře. Doplníme jemně pokrájenou pažitkou a promícháme. Mažeme na plátky bílého chleba nebo veky.
—————
Koprová pomazánka
Doba přípravy: 15 minut (bez doby odležení)
1 porce asi 1 662 kJ/ 401 kcal
4 porce
- 1 svazek kopru
- 250 g žervé
- 100 ml zakysané smetany
- 1 - 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- bílý pepř
- 1 citron
- 1 červená kapie
- 4 plátky tmavého chleba
Čerstvý kopr opláchneme pod studenou vodou a necháme okapat. Žervé dáme do mísy, přilijeme k němu zakysanou smetanu a olivový olej a vše promícháme.
Kopr natrháme na malé kousky nebo nasekáme nožem. Přidáme ho do misky k žervé, ochutíme solí, mletým bílým pepřem a citronovou šťávou. Všechno důkladně promícháme a necháme v chladu odležet.
Červenou papriku omyjeme, osušíme, odstraníme semínka a nakrájíme ji na velmi drobné kostičky. Krajíčky tmavého chleba potřeme hotovou pomazánkou a ozdobíme nakrájenou paprikou.
—————
Letní pomazánka
- 1 bílý jogurt
- 1 sýr Lučina
- 1 větší mrkev
- pórek
- 2 vařená vejce
- sůl
- pepř
Mrkev nastrouháme najemno, vajíčko také. Pórek nakrájíme najemno a smícháme s mrkví, vajíčkem pak přidáme jogurt, Lučinu, opepříme a osolíme.
—————
Míchaná sýrová pomazánka
- 2 tavené sýry se šunkou
- 50 g pomazánkového másla bez příchuti
- 150 g umleté drůbeží nebo vepřové šunky
- 3 sterilované okurky
- 3 lžíce jogurtu nebo majolky
- pepř
- sůl dle chuti
- hořčice
Tavené sýry se šunkou utřeme s máslem, přidáme umletou šunku, na jemném struhadle ustrouhané okurky, jogurt nebo majonézu, hořčici, okořeníme a dobře promícháme. Můžeme též připravovat v elektrickém šlehači.
Mažeme na chlebíčky, zdobíme šunkou a sypeme křenem nebo okurkami.
—————
Mozaiková pomazánka
- 200 g margarínu
- 100 g taveného nízkotučného sýra
- 2 lžíce sterilovaného hrášku
- 2 lžíce červené cibule
- 1 lžíce strouhané mrkve
- 1 lžíce strouhaného křenu
- svazek ředkviček
- pažitka
Vyšleháme nebo dobře utřeme margarín se sýrem a přidáme postupně všechny druhy očištěné a posekané zeleniny.
Ty nám ochutí a zároveň obarví pomazánku. Potíráme pečivo nebo pomazánkou plníme čerstvou papriku, vše zdobíme ředkvičkami a pažitkou. Velmi jemná a plná vitamínů.
—————
Ostrá pomazánka
- 200 g taveného smetanového sýra
- 100 g pomazánkového másla
- 50 g eidamu
- 2 vejce vařená natvrdo
- 5 lžic mléka
- 2 lžičky hořčice
- 2 feferonky
- sůl
Změklé máslo utřeme s taveným sýrem a solí. Přidáme propasírovaná vejce a za postupného přidávání mléka vyšleháme. Eidam jemně nastrouháme, feferonky jemně nasekáme a s hořčicí zamícháme do směsi. Podáváme na bílém pečivu, ozdobené petrželkou, pažitkou nebo plátky rajčete.
—————
Pažitkové žervé
- tavený sýr
- povolené máslo
- sůl
- mletý pepř
- pažitka.
Vše dobře vymícháme a na závěr přidáme jemně posekanou pažitku.
—————
Pikantní mrkvová pomazánka
- 3 obdélníčky měkkého taveného sýra (150-180 g)
- 2 větší mrkve
- 5 stroužků česneku (kdo snese, může i víc)
- 1 lžíce Flory nebo jiného rostlinného másla
Mrkev nastrouháme na jemné nudličky, přidáme tavený sýr, lžíci Flory a rozmačkaný česnek. Vše dohromady ušleháme elektrickým šlehačem nebo rozmačkáme vidličkou a spojíme v jemnou hmotu.
—————
Pomazánka s nivou a ořechy
Doba přípravy: 30 minut
4 porce
- 4 ks toastového chleba
- 150 g Rama Classic
- 100 g Rama Creme Bonjour bílá
- 150 g nivy
- 100 g mrkve
- 50 g vlašských ořechů
- 30 g jarní cibulky
Do Rama Classic vmícháme Rama Creme Bonjour, nastrouhanou nivu a mrkev a pokrájené ořechy. Pridáme nakrájenou jarní cibulku a necháme vychladit. Pomazánku servírujeme s opečeným toastovým chlebem.
—————