Tvarohové pomazánky

Budapešťská pomazánka

  • máslo
  • měkký tvaroh
  • čerstvá červená nebo žlutá paprika
  • pažitka
  • sladká mletá paprika
  • sůl
  • pepř

Máslo necháme povolit, poté přidáme měkký tvaroh a vše vyšleháme v kotlíku nebo v míse. Přimícháme mletou papriku (můžeme ji lehce zpěnit na másle). Čerstvou papriku nakrájíme na drobné kostičky a pokrájíme pažitku najemno. Vše opět smícháme dohromady a dochutím solí (případně pepřem).

—————

Domácí pomazánka

 

 

  • 1 pomazánkové máslo
  • 100 g nízkotučného měkkého tvarohu
  • 40 g 30 % eidamu
  • 125 g bílého jogurtu
  • 50 g sladké kukuřice
  • 1 malá cibulka
  • 30 g pórku
  • sůl

 

Pomazánkové máslo dohladka utřeme s jogurtem a nízkotučným tvarohem. Eidam jemně nastrouháme, omytý pórek i cibulku drobně nakrájíme. Připravené suroviny pak důkladně vmícháme do pomazánkové směsi a osolíme.

—————

Křenová pomazánka

 

 

  • 250 g tvarohu
  • 2 lžíce mléka
  • 30 g křenu
  • sůl
  • pepř
  • vlašská jádra

 

Tvaroh smícháme s mlékem. Křen nastrouháme najemno  a dáme do tvarohu. Osolíme, opepříme, důkladně zamícháme. Pomazánku mažeme na jednohubky a zdobíme vlašskými jádry.

 

—————

Křenová pomazánka s tvrdým salámem

 

  • 1/2 skleničky Krenexu
  • 100 g tvrdého salámu (turistický)
  • 1 měkký tvaroh
  • 3 - 4 lžíce majolky
  • sůl
  • pepř

 

Salám nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme tvaroh, Krenex, majolku, osolíme, opepříme a pořádně promícháme. 

—————

Lehký tvarohový krém

 

Doba přípravy: 20 minut (bez doby odležení)

1 porce asi 797 kJ/ 190 kcal

4 porce

  • 400 g měkkého tvarohu
  • 200 ml kysané smetany
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • 60 g sladkokyselých okurek
  • 1 větší mrkev
  • sůl
  • mletý bílý pepř
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 malá salátová okurka

Na ozdobení:

  • 1 mrkev
  • 1 malá sladkokyselá okurka
  • 1/2 citronu

Do mísy dáme měkký tvaroh, přidáme kysanou smetanu, cukr, citronovou šťávu a mletou červenou papriku. Všechno pečlivě promícháme a necháme asi jednu hodinu odležet v chladničce.

Sladkokyselé okurky nakrájíme na jemné nudličky, mrkev oloupeme a nastrouháme  najemno. Přidáme je do vychladlého krému, který dochutíme solí a  pepřem a důkladně promícháme.

Část tvarohového krému ochutíme dijonskou hořčicí. Salátovou okurku důkladně omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky.

Do sklenic nebo misek navrstvíme krém střídavě s plátky salátových okurek. Zdobíme nastrouhanou mrkví nebo okurkou, plátkem citronu a bylinkami. Podáváme s opečenými toasty.

—————

Pažitková pomazánka s vejci

 

 

  • 4 vejce vařená natvrdo

 Pomazánka: 

  • 35 dkg tvarohu
  • 10 dkg másla
  • 3 lžíce smetany
  • 2 lžíce sekané pažitky
  • sůl

 

Máslo utřeme a přidáme měkký tvaroh, smetanu a ušleháme v hladký krém, osolíme a přidáme sekanou pažitku. Mažeme na krajíčky chleba a ozdobíme nahoře plátky vařených vajec.

—————

Ředkvičková pomazánka

  • 200 g tvarohu
  • 200 g ředkviček
  • 100 g másla
  • sůl a pepř
  • 3 lžíce pažitky
  • trochu mléka

Tvaroh utřeme s mlékem, změklým máslem (můžete našlehat šlehačem), přidáte pokrájené nebo nahrubo nastrouhané ředkvičky, pažitku, podle chuti sůl a pepř.

—————

Ředkvičková pomazánka s česnekem

 

  • 1 svazek ředkviček
  • 1 hlavička česneku
  • sůl, pepř
  • bílý jogurt
  • 1 tvaroh

 

Ředkvičky a česnek nastrouháme, promícháme s jogurtem a tvarohem, osolíme, opepříme. Podáváme s pečivem.

—————

Tvarohová pomazánka

 

  • 1 polotučný tvaroh
  • 1 zakysaná smetana
  • sůl a pepř na ochucení
  • 2 stroužky utřeného česneku
  • čerstvé bylinky (petržel, pažitka, bazalka, rozmarýn)

Tvaroh a smetanu smícháme do hladké směsi, přidáme sůl a pepř dle vlastní chuti. Čerstvé bylinky nasekáme na drobné kousky a společně s utřeným česnekem přidáme do pomazánky.

—————

Tvarohová pomazánka s ovocem

 

 2 porce 

  • 200 g tvarohu
  • bílý jogurt podle potřeby
  • čerstvé ovoce podle sezony
  • 2 plátky knackenbrotu Fibre

 

Tvaroh a jogurt dejte do misky a našlehejte do krémové konzistence. Ovoce omyjte a dejte si stranou pár kousků na ozdobení. Zbytek ovoce nakrájejte nadrobno a vmíchejte do tvarohu s jogurtem. Dozdobte zbylým ovocem a podávejte s knackenbrotem.

—————