- 1/2 skleničky Krenexu
- 100 g tvrdého salámu (turistický)
- 1 měkký tvaroh
- 3 - 4 lžíce majolky
- sůl
- pepř
Máslo necháme povolit, poté přidáme měkký tvaroh a vše vyšleháme v kotlíku nebo v míse. Přimícháme mletou papriku (můžeme ji lehce zpěnit na másle). Čerstvou papriku nakrájíme na drobné kostičky a pokrájíme pažitku najemno. Vše opět smícháme dohromady a dochutím solí (případně pepřem).
—————
Pomazánkové máslo dohladka utřeme s jogurtem a nízkotučným tvarohem. Eidam jemně nastrouháme, omytý pórek i cibulku drobně nakrájíme. Připravené suroviny pak důkladně vmícháme do pomazánkové směsi a osolíme.
—————
Tvaroh smícháme s mlékem. Křen nastrouháme najemno a dáme do tvarohu. Osolíme, opepříme, důkladně zamícháme. Pomazánku mažeme na jednohubky a zdobíme vlašskými jádry.
—————
Salám nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme tvaroh, Krenex, majolku, osolíme, opepříme a pořádně promícháme.
—————
Doba přípravy: 20 minut (bez doby odležení)
1 porce asi 797 kJ/ 190 kcal
4 porce
Na ozdobení:
Do mísy dáme měkký tvaroh, přidáme kysanou smetanu, cukr, citronovou šťávu a mletou červenou papriku. Všechno pečlivě promícháme a necháme asi jednu hodinu odležet v chladničce.
Sladkokyselé okurky nakrájíme na jemné nudličky, mrkev oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme je do vychladlého krému, který dochutíme solí a pepřem a důkladně promícháme.
Část tvarohového krému ochutíme dijonskou hořčicí. Salátovou okurku důkladně omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky.
Do sklenic nebo misek navrstvíme krém střídavě s plátky salátových okurek. Zdobíme nastrouhanou mrkví nebo okurkou, plátkem citronu a bylinkami. Podáváme s opečenými toasty.
—————
Pomazánka:
Máslo utřeme a přidáme měkký tvaroh, smetanu a ušleháme v hladký krém, osolíme a přidáme sekanou pažitku. Mažeme na krajíčky chleba a ozdobíme nahoře plátky vařených vajec.
—————
Tvaroh utřeme s mlékem, změklým máslem (můžete našlehat šlehačem), přidáte pokrájené nebo nahrubo nastrouhané ředkvičky, pažitku, podle chuti sůl a pepř.
—————
Ředkvičky a česnek nastrouháme, promícháme s jogurtem a tvarohem, osolíme, opepříme. Podáváme s pečivem.
—————
Tvaroh a smetanu smícháme do hladké směsi, přidáme sůl a pepř dle vlastní chuti. Čerstvé bylinky nasekáme na drobné kousky a společně s utřeným česnekem přidáme do pomazánky.
—————
2 porce
Tvaroh a jogurt dejte do misky a našlehejte do krémové konzistence. Ovoce omyjte a dejte si stranou pár kousků na ozdobení. Zbytek ovoce nakrájejte nadrobno a vmíchejte do tvarohu s jogurtem. Dozdobte zbylým ovocem a podávejte s knackenbrotem.
—————