Zelí
Dušené zelí ke zvěřině
- hlávka čerstvého červeného zelí
- bobkový list
- jalovec
- tymián
- sůl
- olej
- ocet
- cukr
- 2 jablka
Očištěné zelí nakrájíme na jemné nudličky a dáme do kastrolu. Zalijeme asi 2 lžícemi oleje, okořeníme a ochutíme octem a cukrem. Přidáme nakrájená jablka na čtvrtky, bez jádřinců. Zalijeme hrnkem horké vody a dusíme. Pomalu a občas zamícháme a podle potřeby trochu podlijeme horkou vodou. Zelí musí být měkké, voňavé a skoro bez tekutiny.
—————
Kedlubny jako zelí
- 4 kedlubny
- 50 g másla nebo sádla
- 1 až 2 cibule
- tlučený kmín
- lžička cukru
- lžíce octa
- lžička hladké mouky
- sůl
Oloupané kedlubny nakrájíme na tenké nudličky nebo nakrouháme na hrubém struhadle. Na tuku osmahneme dorůžova cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme kedlubny, osolíme je, okmínujeme, zastříkneme vodou a dusíme téměř doměkka. Pak ochutíme cukrem a octem, zaprášíme moukou a dodusíme.
—————
Thajské zelí se žampiony
6 porcí
- 300 g žampionů
- 1 - 2 svazky čínského zelí
- 1/2 lžičky soli
- 50 g másla
- 1,5 lžíce rýžového octa
- 10 lžic sojové omáčky
- 5 lžic sladké chilli omáčky
- špetku soli
Žampiony omyjte, hlavičky můžete oloupat. Nožičky okrájejte tak, aby byly zarovnané s hlavičkami. Pak žampiony nakrájejte na čtvrtky. Z hlavičky zelí odřízněte dolní tvrdý košťál a rozdělte ji na jednotlivé listy. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu nebo zeleninový vývar.
Přidejte máslo a pak v tekutině spařte listy čínského zelí spolu s nakrájenými žampiony. Spařte ho velmi krátce, aby listy zůstaly křupavé. Místo čínského zelí můžeme použít mangold.
Do pánve vlijte ocet a obě omáčky a svařte je. Přidejte zelí a žampiony. Vše krátce prohřejte a ihned podávejte k různě upraveným masům.
—————