Zelí

Dušené zelí ke zvěřině

 

 

  • hlávka čerstvého červeného zelí
  • bobkový list
  • jalovec
  • tymián
  • sůl
  • olej
  • ocet
  • cukr
  • 2 jablka

 

Očištěné zelí nakrájíme na jemné nudličky a dáme do kastrolu. Zalijeme asi 2 lžícemi oleje, okořeníme a ochutíme octem a cukrem. Přidáme nakrájená jablka na čtvrtky, bez jádřinců. Zalijeme hrnkem horké vody a dusíme. Pomalu a občas zamícháme a podle potřeby trochu podlijeme horkou vodou. Zelí musí být měkké, voňavé a skoro bez tekutiny.

—————

Kedlubny jako zelí

 

 

  • 4 kedlubny
  • 50 g másla nebo sádla
  • 1 až 2 cibule
  • tlučený kmín
  • lžička cukru
  • lžíce octa
  • lžička hladké mouky
  • sůl

 

Oloupané kedlubny nakrájíme na tenké nudličky nebo nakrouháme na hrubém struhadle. Na tuku osmahneme dorůžova cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme kedlubny, osolíme je, okmínujeme, zastříkneme vodou a dusíme téměř doměkka. Pak ochutíme cukrem a octem, zaprášíme moukou a dodusíme.

—————

Thajské zelí se žampiony

6 porcí

  • 300 g žampionů
  • 1 - 2 svazky čínského zelí
  • 1/2 lžičky soli
  • 50 g másla
  • 1,5 lžíce rýžového octa
  • 10 lžic sojové omáčky
  • 5 lžic sladké chilli omáčky
  • špetku soli

Žampiony omyjte, hlavičky můžete oloupat. Nožičky okrájejte tak, aby byly zarovnané s hlavičkami. Pak žampiony nakrájejte na čtvrtky. Z hlavičky zelí odřízněte dolní tvrdý košťál a rozdělte ji na jednotlivé listy. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu nebo zeleninový vývar.

Přidejte máslo a pak v tekutině spařte listy čínského zelí spolu s nakrájenými žampiony. Spařte ho velmi krátce, aby listy zůstaly křupavé. Místo čínského zelí můžeme použít mangold.

Do pánve vlijte ocet a obě omáčky a svařte je. Přidejte zelí a žampiony. Vše krátce prohřejte a ihned podávejte k různě upraveným masům.

—————