Pstruh

Filety ze pstruha obalené v cuketě

Doba přípravy: 45 minut

1 porce 2 204 kJ/ 526 kcal

4 porce

  • 4 pstruzi nebo 8 filetů
  • mletý bílý pepř
  • sůl
  • šťáva ze 2 citronů
  • 4 středně velké cukety
  • 1 - 2 vejce
  • 3 lžíce olivového oleje

Na pěnu:

  • 2 šalotky
  • 80 g másla
  • 200 ml rybího vývaru
  • 200 ml bílého vína
  • 100 ml smetany
  • 100 ml mléka
  • 120 g keříčkových rajčátek a petrželka na ozdobení

Rybí filety osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Plátky cuket blanšírujeme minutu ve vroucí vodě, pak je prudce zchladíme a osušíme v ubrousku.

Osušené plátky cuket rozložíme na vál a důkladně je potřeme rozkvedlaným vejcem. Potom každé filátko ze pstruha pevně zabalíme do připravených plátků cukety.

V pánvi rozpálíme olej a zabalené filety v něm opečeme z každé strany po dobu 4 až 5 minut. Poté je vyjmeme. Mezitím si očistíme šalotku a nadrobno ji nakrájíme.

Na másle orestujeme šalotku, poté ji zalijeme vývarem a vínem. Tekutinu svaříme na polovinu, vmícháme smetanu a mléko a rozmixujeme. Pak s ní přelijeme filety.

—————

Filety ze pstruha plněné mandlovou nádivkou

4 porce 

  • 4 filety ze pstruha i s kůží (nebo 4 pstruzi)
  • 2 lžíce olivového oleje 

Nádivka:

  • 100 g mandlových lupínků
  • 1 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • 1 vejce
  • 2 lžíce citronové štávy
  • mořská sůl
  • hrubě mletý pepř

 

Mandle opražte nasucho v pánvi do světle hněda. V misce smíchejte mandle, strouhanku, petrželku, vejce a citronovou šťávu. Podle chuti osolte a opepřete.

Filety nebo omyjte a osušte. Každý z nich lehce osolte. Na prkénko položte filet kůží dolů a navršte na něj nádivku. Přiklopte druhým filetem kůží nahoru. Převažte potravinářským provázkem. Stejným způsobem připravte i druhý balíček. Pokud použijete celé pstruhy, naplňte nádivkou břišní dutinu.

Troubu rozehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečícím papírem. Pstruha potřete olejem a balíčky rozmístěte na plech. Pečte 30 minut. Před servírováním odstraňte provázek a každý balíček překrojte.

—————

Kapr a pstruh se zeleninou

4 porce

  • 600 g filetů z kapra
  • 600 g filetů ze pstruha
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • čerstvý  nebo sušený tymián
  • 1 česnek
  • máslo
  • 2 červené a 2 žluté papriky
  • 1 větší cuketa
  • 1 lilek
  • 4 žampiony
  • olivový olej
  • rozmarýn

Omáčka:

  • 200 ml bílého vína
  • 100 ml bílého vinného octa
  • 1 šalotka
  • sůl
  • pepř
  • 4 žloutky
  • máslo
  • estragon

Na pánvi rozpálíme olivový olej a máslo. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Filety z kapra a pstruha omyjeme, osušíme, osolíme a dáme na pánev, přidáme tymián a část česneku. Rybu restujeme z obou stran tak, abychom ji nevysušili.

Červenou a žlutou papriku rozpůlíme, vyklepeme semínka a lusky nakrájíme na kousky. Cuketu, lilek a žampiony nakrájíme na plátky, ogrilujeme na olivovém oleji, smícháme s paprikou a tymiánem, rozmarýnem a česnekem a ještě grilujeme.

Šalotku oloupeme a nakrájíme. Víno a ocet svaříme s šalotkou na 1/3. Osolíme a opepříme. Vmícháme 4 žloutky. Zahříváme do 80 °C, pak vléváme rozpuštěné máslo tak, aby se omáčka nesrazila. Nakonec přidáme nasekaný estragon. Rybu rozdělíme na talíře, přidáme k ní grilovanou zeleninu a přelijeme omáčkou.

—————

Lucemburský pstruh ve vinné omáčce s houbami

4 porce

  • 4 pstruzi
  • 200 ml čerstvé smetany
  • hladká mouka na obalení
  • 50 g másla
  • petrželka
  • 3 šalotky
  • špetka kerblíku
  • snítka estragonu
  • pažitka
  • sůl
  • pepř
  • sladká paprika
  • suché bílé víno
  • citron

Očistíme, omyjeme a vysušíme pstruhy. Okořeníme je solí, pepřem a obalíme v hladké mouce. Na pánvi rozpustíme máslo a pstruhy na něm osmahneme 2 až 3 minuty po každé straně. Máslem dobře vymastíme pekáček, litinový, teflonový nebo keramický a pokládáme do něho osmahnuté pstruhy.

Zvlášť ještě osmahneme nasekané bylinky, do kterých jsme na závěr přidali bílé víno a touto směsí přelijeme pstruhy v pekáčku.

Pečeme 15 až 20 minut. V misce rozmícháme smetanu s pepřem, solí a špetkou sladké papriky a na pánvi povařením až do zhoustnutí, připravíme omáčku. Poté pstruhy vyjmeme a servírujeme na  horkém talíři, přelité omáčkou. Podáváme s vařenými brambory a dílkem citronu.

—————

Pečení pstruzi se slaninou a cibulí

4 porce

  • 4 pstruzi
  • 200 g anglické slaniny
  • 3 cibule
  • 200 g másla
  • sůl a pepř

Pstruhy omyjeme, osušíme a zvenku i zevnitř je osolíme a opepříme. Slaninu zbavíme kůže a nakrájíme ji na kostičky. Cibuli oloupeme a nadrobno posekáme. Troubu předehřejeme na     180 °C. Na dno pekáčku dáme několik plátků másla, polovinu nakrájené slaniny a polovinu nakrájené cibule. Do pekáčku vložíme pstruhy, posypeme je zbývající slaninou a cibulí a poklademe plátky zbývajícího másla. Pekáček přikryjeme alobalem a ryby pečeme asi 30 minut. Potom alobal sundáme a ještě chvíli pečeme odkryté. Podáváme s vařenými nebo opékanými bramborami, s citronem nakrájeným na plátky a třeba s hlávkovým salátem.

—————

Pečený pstruh plněný citronem - dietní a výborné

 

4 porce

 

  • 4 menší pstruzi
  • 1 citron
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 250 ml zakysané smetany
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • pepř
  • sladká mletá paprika
  • cayenský pepř
  • 1 lžička cukru

 

Pstruhy očistíme, uvnitř i zvenku posolíme, bříška naplníme oloupaným, na kolečka nakrájeným citronem. Pstruhy zabalíme do plátků slaniny, vložíme do máslem vymazané pečící nádoby a při 200 °C pečeme asi 15 minut. Zakysanou smetanu smíchanou se solí, pepřem, cayenským pepřem, paprikou a cukrem nalijeme ke konci pečení na ryby a ještě asi 5 minut  necháme zapékat. Můžeme podávat s brambory a zeleninovým salátem.

—————

Pečený pstruh s bramborami

 

2 porce

 

  • 2 pstruhy
  • 700 g brambor
  • 200 g malých rajčat
  • svazek listové petržele
  • olivový olej
  • kmín
  • sůl

 

Brambory důkladně omyjeme a vaříme 10 - 15 minut ve slupce v osolené vodě s kmínem. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a poklademe na dno většího pekáče pomazaného olejem. Rajčata omyjeme, rozpůlíme a přidáme k bramborám. Do břišního otvoru omytých, vykuchaných a prosolených ryb vložíme stonky petržele a rybu přidáme do pekáče k bramborám a rajčatům. Vše posypeme nasekanou petrželí a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 180 °C 15 - 20 minut, dle velikosti ryb, dozlatova.

—————

Pstruh na houbách

Doba přípravy: 45 minut

1 porce asi 819 kcal/ 3 430 kJ

4 porce 

  • 4 pstruzi (po 350 g)
  • sůl
  • mletý bílý pepř
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 100 g másla
  • 250 g čerstvých hub
  • 2 stroužky česneku
  • 250 ml smetany
  • 2 lžíce sekané petrželky

 

Pstruhy pečlivě opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme je v papírovém ubrousku. Pak je osolíme, opepříme, posypeme kmínem a obalíme v hladké mouce. V pánvi rozpustíme asi 2/3 másla a pstruhy na něm opatrně opečeme po obou stranách.

Houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Česnek oloupeme a nasekáme najemno. V jiné pánvi rozpustíme zbylé máslo, dáme na ně houby s česnekem a všechno orestujeme. Dáváme přitom pozor, aby se nám česnek nepřipálil, získal by hořkou příchuť. Potom houby zalijeme smetanou a za občasného míchání povaříme asi 10 minut.

Pstruhy naskládáme do pekáčku, přelijeme houbovou omáčkou a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut.

Opečení pstruzi získali díky posypání moukou krásnou křupavou kůrčičku. Nyní je rozdělíme na talíře, doplníme smetanovou omáčkou a nakonec ještě ozdobíme petrželkou. Jako příloha jsou vhodné například vařené brambory, které před servírováním můžeme také ochutit zelenou petrželkou.

—————

Pstruh na paprice s řapíkatým celerem

Pstruh na paprice s řapíkatým celerem

Doba přípravy: 60 minut

1 porce asi 1 675 kJ/ 400 kcal

4 porce

  • 4 menší pstruzi
  • 200 g řapíkatého celeru
  • 2 lžíce másla
  • 500 ml bílého vína
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 pórek
  • sladká paprika
  • drcený pepř
  • sůl
  • kmín
  • 1 citron

Pstruhy (nejlépe čerstvé nebo zmrazené) opláchneme, zbavíme je ploutví, ocasu a hlavy. Důkladně je pod tekoucí vodou omyjeme i zevnitř a osušíme. Potom každou rybu nakrájíme na podkovičky a okořením sladkou paprikou, drceným pepřem, kmínem a osolíme.

Na hlubší pánvi rozpustíme máslo a podkovičky opečeme po obou stranách dozlatova. Podlijeme je bílým vínem, vložíme do trouby a zapékáme ještě přibližně 15 minut.

Řapíkatý celer omyjeme a nakrájíme na kousky zhruba 10 cm dlouhé. Potom je spaříme v horké vodě a necháme okapat. Pórek očistíme a nakrájíme na slabé proužky, které nám budou sloužit jako provázek na svázání řapíkatého celeru. Na másle opražíme strouhanku.

Podkovičky ze pstruha servírujeme ozdobené citronem a snopečky řapíkatého celeru, které posypeme opraženou strouhankou. Jako přílohu podáváme rýžové nudle nebo čerstvé pečivo.

TIP: řapíkatý celer je vynikající, pokud ho servírujeme s třenou nivou. Můžeme si připravit velmi chutný salát, ale celer pak pro tento případ nespařujeme.

—————

Pstruh na šalvěji se zelnými plackami

 

4 porce

 

  • 4 menší pstruzi
  • sůl
  • citron
  • šalvěj
  • olej

 

Zelné placky:

 

  • 500 g uvařeného hlávkového zelí
  • 150 g hladké mouky
  • trochu oleje
  • sůl
  • pepř

 

Omyté pstruhy nasolíme, posypeme šalvějí a na tuku opékáme asi 10 minut z každé strany. Ze zelí, mouky i ostatních ingrediencí vymícháme těsto. V dlaních pak zhotovíme placičky, které opečeme z obou stran na rozpáleném oleji. Horké podáváme jako přílohu k rybě obložené plátky citronu.

—————