Jáhly
Čočkový prejt s jáhlami
- 250 g čočky
- 150 g jáhel
- česnek
- pepř
- majoránka
- 1 cibule
- 3 kuličky nového koření
- 60 g tuku
Čočku uvaříme do poloměkka v neosolené vodě s novým kořením. Jáhly nejprve spaříme vařící vodou, smícháme je s čočkou a pak směs ještě na mírném ohni dovaříme úplně do změknutí. Odstavíme, osolíme a okořeníme, přidáme nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Vmícháme tuk dle vlastního výběru, dáme do pekáčku a zapečeme.
—————
Jáhlové karbanátky
4 porce
- 100 g jáhel
- 50 g krup
- 50 g pohanky
- 20 g ovesných vloček
- majoránka
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- libeček
- sůl
- olej na smažení
- strouhanka
- 7 vajec
Přísady zvlášť uvaříme, potom smícháme dohromady, přidáme vejce, obalujeme ve strouhance a smažíme.
—————
Jáhlové škubánky
Jáhly zalijte vroucí vodou a zamíchejte. Scezené je ještě propláchněte studenou vodou. Postup opakujte třikrát až čtyřikrát, zbavíte tak jáhly jejich hořkosti. Pak je dejte vařit (v poměru 1 díl jáhel, 3 díly osolené vody). Když jsou rozvařené na kaši a voda už je skoro všechna pryč, stáhnětě je z plotny, přisypte polohrubou mouku a hrnec přiklopte asi na 10 minut pokličkou. Vařečkou pak kaši utřete dohladka. Lžící tvarujte škubánky, posypte mákem, opečenou strouhankou nebo cukrem a skořicí. Do zbylého těsta můžete přidat česnek a usmažit je jako bramborové placky.
—————
Jáhlový kuba
4 porce
- 200 g čerstvých nebo 50 g sušených hub
- 300 g jáhel
- 200 g uzeného masa
- 1 cibulka
- 2 stroužky česneku
- 80 g sádla
- 20 g másla
- sůl
- pepř
- kmín
- majoránka
Jáhly propláchneme horkou vodou a dáme je do osolené vody se špetkou kmínu uvařit doměkka. Česnek oloupeme a utřeme ho se solí, mletým pepřem, sádlem a špetkou majoránky a vmícháme do uvařených jáhel. Sušené houby dáme předem na několik hodin nabobtnat do trochy vody.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Uzené maso nakrájíme na co nejtenčí nudličky a společně s cibulkou na trošce oleje osmažíme dozlatova. Poté do pánve přidáme nakrájené čerstvé i nabobtnalé houby, vše zamícháme a podusíme.
Hotovou směs promícháme společně s jáhlami. Pekáč vymažeme sádlem a směs do něj rozprostřeme. Před dopečením přidáme na povrch kousky másla a zapečeme dorůžova.
—————
Jáhly s hlávkovým zelím a špekem
Doba přípravy: 35 - 40 minut
4 porce
- 600 g bílého hlávkového zelí
- 1 lžíce másla nebo sádla
- 1 cibule
- 150 - 200 g uzeného prorostlého špeku či slaniny
- sůl a mletý pepř
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 300 g jáhel
Jáhly propereme a propláchneme. Potom je spaříme vroucí vodou, vložíme do hrnce a zalijeme. Na 1 díl jáhel dáme 2 díly vody. Osolíme, uvedeme do varu a na mírném ohni vaříme bez míchání přikryté 15 - 20 minut. Stáhneme z ohně a necháme ještě dojít pod pokličkou 5 - 10 minut.
Hlávkové zelí rozčtvrtíme, očistíme, vykrojíme košťál a nakrouháme na nudličky. Zelí promačkáme v míse s trochou soli a necháme chvíli stát. V kastrole na rozehřátém tuku osmahneme na kostičky nakrájený špek, přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme jí zesklovatět.
Vložíme vymačkané nakrouhané zelí, kmín, opepříme, přiklopíme a dusíme na mírném ohni ve vlastní šťávě doměkka. Trvá to asi 15 - 20 minut. Uvařené jáhly nakypříme vidličkou a promícháme s dušeným zelím se slaninou a podáváme.
—————
Jáhly se sójovým masem - dietní
4 porce
- 150 g jáhel
- 100 g vařeného sójového masa
- 1 kapie
- 4 stroužky česneku
- sůl
- petrželová nať
- 2 lžíce oleje
Jáhly 3 krát spaříme a uvaříme v osolené vodě.
—————
Jáhly se zeleninou - dietní
4 porce
- 200 g jáhel
- voda
- strouhaná syrová kořenová zelenina
- 4 stroužky česneku
- sůl
- 2 lžíce oleje
Jáhly 3 krát spaříme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Odstavíme, přidáme olej, nastrouhanou syrovou kořenovou zeleninu, prolisovaný česnek a všechno zamícháme.
—————
Karbanátky z jáhel a mrkve
4 porce
- 250 g jáhel
- 150 g mrkve
- 2 lžíce olivového oleje
- 50 g mozzarrely
- 50 - 100 g dýňových semínek nebo oříšků
Jáhly uvaříme, vložíme do porcelánové mísy a necháme vychladnout. Přidáme nastrouhanou mrkev a mozzarrelu, drcená semínka a olej. Všechny přísady smícháme a vlhkýma rukama tvoříme karbanátky. Pečeme nasucho v troubě, až trochu zpevní.
—————