Klaso
Klaso na šťávě
3 - 4 porce
- 2 1/2 lžíce oleje
- 1 větší nakrájená cibule
- 3 šálky nakrájeného klasa (1 šálek asi 1,8 dcl)
- 1 1/2 lžičky solčanky
- 1/2 lžičky zázvoru
- 4 stroužky česneku
- 1/2 - 1 lžíce hladké mouky
- 2 1/2 šálku studené vody
- 1 lžička majoránky
- petrželová nať
Na oleji osmaž nakrájenou cibuli, přidej nakrájené klaso (podélně rozřízni na polovinu a příčně krájej na tenší plátky), koření (mimo majoránky) a společně smaž asi 3 minuty. Pak zasypej moukou, zamíchej. Za chvíli zalij vodou, převař, na mírném ohni vař 4 - 6 minut a dochuť majoránkou, podle potřeby solí. Hotové jídlo posyp nasekanou petrželovou natí.
—————
Prokládané brambory s klasem
5 - 6 porcí
- 2 cibule
- 15 středně velkých brambor uvařených ve slupce a oloupaných
- 250 g klasa klobásy 5 lžic oleje
- 2 lžičky drceného kmínu
- 1 lžička majoránky
- 1 1/2 lžičky solčanky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky zázvoru
- 1 lžička mleté papriky
- 2 šálky sójového mléka (asi 3,6 dcl)
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce nasekané petrželové natě
Hlubší plech vymasti olejem a střídavě pokládej na plátky nakrájené brambory, klaso, cibuli a navrch znovu brambory. Obě vrstvy brambor ochuť uvedeným kořením, navrch pokapej olejem a ve vyhřáté troubě přikryté plechem peč asi 20 - 25 minut. Smíchej poslední 4 složky, odkryj plech a rovnoměrně polij po celém povrchu. Odkryté dopeč v troubě (asi 15 minut).
—————
Vídeňský klaso guláš
4 porce
- 300 g klasy (2 střívka)
- 1 velká cibule
- 1 lžïčka drceného kmínu
- 1 větší paprika nakrájená na nudličky
- 1 plná lžíce rajského protlaku
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžička mleté papriky
- 3 šálky studené vody (množství přizpůsob podle potřeby - 1 šálek asi 1,8 dcl)
- 1 lžička solčanky
- 3 - 4 stroužky česneku
- sůl
- 1 lžička majoránky
- 1 větší cibule
- hrubá mouka na obalení
- 2 lžíce oleje
Na oleji osmaž cibuli, přidej nakrájenou papriku, kmín, rajský protlak a společně smaž. Zasypej moukou, zamíchej, přidej mletou papriku a zalij vodou, Rozmíchej a nech přejít varem, vař do požadovaného zhoustnutí, pak ochuť solčankou, solí, majoránkou a česnekem. Při podávání posyp na kolečka nakrájenou cibulí, obalenou v mouce a osmaženou na oleji.
—————