Marmelády a džemy
Banánový džem
- 600 g banánů
- 100 g citronů
- 500 g cukru
- 3 dl vody
Cukr rozpustíme ve vodě a svaříme. Z povrchu sebereme pěnu a přidáme oloupané a nakrájené banány. Asi 30 minut za stálého míchání vaříme dohusta. Pak vmícháme vymačkanou šťávu z citronů. Džem by měl být tak hustý, aby z vařečky pomalu stékal.
—————
Borůvková marmeláda
- 1 kg borůvek
- 2 citrony
- 1 kg želírovacího cukru
Borůvky přeberte, operte, nechte okapat a vložte do hrnce. Borůvky rozmačkejte vidličkou nebo mačkadlem na brambory. Citrony vymačkejte a šťávu přilijte do borůvek. Vmíchejte želírovací cukr, směs přiveďte k varu a za stálého míchání vařte asi 4 minuty. Pokud se vytvořila pěna, seberte ji a horkou marmeládu plňte do skleniček. Zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
—————
Džem s hroznovým vínem a ananasem
5 sklenek (po 250 ml)
- 1 okrájený ananas zbavený tužšího středu (asi 800 g) nebo 500 g očištěné ananasové dužiny
- 3 svitky skořice
- 500 g bílého hroznového vína
- 50 g oloupaného a najemno nastrouhaného kořene zázvoru
- 500 g želírovacího cukru (2:1)
- vypařené sklenice
Malé kousky ananasu vaříme se skořicí ve 100 ml vody do změknutí asi 30 minut. 1/2 kuličke vína rozkrojíme, povaříme asi 15 minut a pak proparísujeme přes sítko. Zbylé bobule rozčtvrtíme a vyjmeme z nich pecky.
Z ananasu vyjmeme skořici, rozmixujeme ho a smícháme s propasírovaným i pokrájeným vínem a zázvorem. Směs dáme znovu vařit. Přimícháme želírovací cukr a vaříme asi 10 minut. Vypařené sklenice naplníme horkým džemem, zavřeme a otočíme.
—————
Hruškový džem s jablky
- 500 g zralých hrušek
- 500 g kyselejších jablek
- 1 citron
- 1 kg želírovacího cukru
- půl tyčinky skořice
- 4 lžíce hruškovice
Hrušky a jalbka omyjte, oloupejte a zbavte jádřinců. Polovinu hrušek a všechna jablka rozmixujte a vložte do hrnce. Zbylé hrušky nakrájejte na kostky a přidejte ke směsi. Citron vymačkejte, šťávu přidejte k ovoci a přimíchejte želírovací cukr a skořici. Směs přiveďte k varu a za stálého míchání povařte ještě 4 minuty. Nakonec přidejte pálenku a vyjměte skořici. Pokud je to nutné, seberte pěnu. Horký džem plňte do sklenic až po okraj, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru.
—————
Marmeláda z červených slív
- 1,5 kg červených slív
- 0,2 l vody
- 1 kg želírovacího cukru
Plody umyjte a osušte. Pak je rozpůlte a vyjměte pecky. Slívy spolu s vodou svařte a nakonec propasírujte přes síto. Pyré smíchejte se želírovacím cukrem a uveďte k varu. Vařte zprudka 4 minuty. Plňte do sklenic za horka a okamžitě je uzavřete.
—————
Meruňkový džem
- 1 kg meruněk
- 1 kg želírovacího cukru
Meruňky omyjte, zbavte pecek, nakrájejte na menší kousky a dejte do hrnce. Do ovoce přimíchejte želírovací cukr, přiklopte pokličkou a směs nechte při pokojové teplotě odstát asi 4 hodiny. Za stálého míchání přiveďte směs k varu a poté vařte ještě asi 4 minuty. Seberte pěnu, horký džem plňte do sklenic, uzavřete a postavte víčkem dolů. Nechte v klidu, dokud džem neztuhne.
—————
Nutella z jablek
- 2 kg jablek
- 200 ml vody
- 400 g pískového cukru
- 2 sáčky čokoládového pudinku
- 100 g kakaa
- 100 g umletých lískových oříšků
- 1 slazené kondenzované mléko
Oloupaná jablka pokrájíme na kousky, podlijeme vodou a uvaříme doměkka. Rozmixujeme a přidáme všechny ostatní přísady. Za stálého míchání povaříme 5 minut, poté naplníme do sklenic a sterilujeme 20 minut na 85°C.
—————
Rybízový džem s mandlemi
- 1 kg červeného rybízu
- 1 kg želírovacího cukru
- 50 g sekaných mandlí
Rybíz umyjte a nechte okapat. Polovinu ovoce zpracujte na pyré ručním mixérem. Pyré smíchejte s celými plody, želírovacím cukrem a nechte je zakryté dvě hodiny odpočinout.
Směs za stálého míchání nechte přejít varem, 4 minuty prudce vařte. Přimíchejte sekané mandle, džem okamžitě plňte do připravených sklenic a uzavřete je. Nechte vychladnout dnem vzhůru.
—————
Rynglový džem
- 1 kg rynglí
- 1 kg želírovacího cukru
- 5 lžic slivovice
Ryngle umyjte, osušte a vyjměte pecky. Nakrájejte na kousky, smíchejte se želírovacím cukrem a nechte 12 hodin odpočinout. Směs za stálého míchání přiveďte k varu a 4 minuty zprudka vařte. Před plněním přidejte slivovici. Plňte do sklenic za horka a okamžitě je uzavřete.
—————