Marmelády a džemy

Banánový džem

 

 

  • 600 g banánů
  • 100 g citronů
  • 500 g cukru
  • 3 dl vody

Cukr rozpustíme ve vodě a svaříme. Z povrchu sebereme pěnu a přidáme oloupané a nakrájené banány. Asi 30 minut za stálého míchání vaříme dohusta. Pak vmícháme vymačkanou šťávu z citronů. Džem by měl být tak hustý, aby z vařečky pomalu stékal.

—————

Borůvková marmeláda

 

  • 1 kg borůvek
  • 2 citrony
  • 1 kg želírovacího cukru

Borůvky přeberte, operte, nechte okapat a vložte do hrnce. Borůvky rozmačkejte vidličkou nebo mačkadlem na brambory. Citrony vymačkejte a šťávu přilijte do borůvek. Vmíchejte želírovací cukr, směs přiveďte k varu a za stálého míchání vařte asi 4 minuty. Pokud se vytvořila pěna, seberte ji a horkou marmeládu plňte do skleniček. Zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

—————

Džem s hroznovým vínem a ananasem

 5 sklenek (po 250 ml)

  • 1 okrájený ananas zbavený tužšího středu (asi 800 g) nebo 500 g očištěné ananasové dužiny
  • 3 svitky skořice
  • 500 g bílého hroznového vína
  • 50 g oloupaného a najemno nastrouhaného kořene zázvoru
  • 500 g želírovacího cukru (2:1)
  • vypařené sklenice

Malé kousky ananasu vaříme se skořicí ve 100 ml vody do změknutí asi 30 minut. 1/2 kuličke vína rozkrojíme, povaříme asi 15 minut a pak proparísujeme přes sítko. Zbylé bobule rozčtvrtíme a vyjmeme z nich pecky.

Z ananasu vyjmeme skořici, rozmixujeme ho a smícháme s propasírovaným i pokrájeným vínem a zázvorem. Směs dáme znovu vařit. Přimícháme želírovací cukr a vaříme asi 10 minut. Vypařené sklenice naplníme horkým džemem, zavřeme a otočíme.

—————

Hruškový džem s jablky

 

  • 500 g zralých hrušek
  • 500 g kyselejších jablek
  • 1 citron
  • 1 kg želírovacího cukru
  • půl tyčinky skořice
  • 4 lžíce hruškovice

Hrušky a jalbka omyjte, oloupejte a zbavte jádřinců. Polovinu hrušek a všechna jablka rozmixujte a vložte do hrnce. Zbylé hrušky nakrájejte na kostky a přidejte ke směsi. Citron vymačkejte, šťávu přidejte k ovoci a přimíchejte želírovací cukr a skořici. Směs přiveďte k varu a za stálého míchání povařte ještě 4 minuty. Nakonec přidejte pálenku a vyjměte skořici. Pokud je to nutné, seberte pěnu. Horký džem plňte do sklenic až po okraj, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru.

—————

Marmeláda z červených slív

 

  • 1,5 kg červených slív
  • 0,2 l vody
  • 1 kg želírovacího cukru

Plody umyjte a osušte. Pak je rozpůlte a vyjměte pecky. Slívy spolu s vodou svařte a nakonec propasírujte přes síto. Pyré smíchejte se želírovacím cukrem a uveďte k varu. Vařte zprudka 4 minuty. Plňte do sklenic za horka a okamžitě je uzavřete.

—————

Meruňkový džem

 

  • 1 kg meruněk
  • 1 kg želírovacího cukru

Meruňky omyjte, zbavte pecek, nakrájejte na menší kousky a dejte do hrnce. Do ovoce přimíchejte želírovací cukr, přiklopte pokličkou a směs nechte při pokojové teplotě odstát asi 4 hodiny. Za stálého míchání přiveďte směs k varu a poté vařte ještě asi 4 minuty. Seberte pěnu, horký džem plňte do sklenic, uzavřete a postavte víčkem dolů. Nechte v klidu, dokud džem neztuhne.

—————

Nutella z jablek

  • 2 kg jablek
  • 200 ml vody
  • 400 g pískového cukru
  • 2 sáčky čokoládového pudinku
  • 100 g kakaa
  • 100 g umletých lískových oříšků
  • 1 slazené kondenzované mléko

Oloupaná jablka pokrájíme na kousky, podlijeme vodou a uvaříme doměkka. Rozmixujeme a přidáme všechny ostatní přísady. Za stálého míchání povaříme 5 minut, poté naplníme do sklenic a sterilujeme 20 minut na 85°C.

—————

Rybízový džem s mandlemi

 

  • 1 kg červeného rybízu
  • 1 kg želírovacího cukru
  • 50 g sekaných mandlí

Rybíz umyjte a nechte okapat. Polovinu ovoce zpracujte na pyré ručním mixérem. Pyré smíchejte s celými plody, želírovacím cukrem a nechte je zakryté dvě hodiny odpočinout.

Směs za stálého míchání nechte přejít varem, 4 minuty prudce vařte. Přimíchejte sekané mandle, džem okamžitě plňte do připravených sklenic a uzavřete je. Nechte vychladnout dnem vzhůru.

—————

Rynglový džem

 

  • 1 kg rynglí
  • 1 kg želírovacího cukru
  • 5 lžic slivovice

Ryngle umyjte, osušte a vyjměte pecky. Nakrájejte na kousky, smíchejte se želírovacím cukrem a nechte 12 hodin odpočinout. Směs za stálého míchání přiveďte k varu a 4 minuty zprudka vařte. Před plněním přidejte slivovici. Plňte do sklenic za horka a okamžitě je uzavřete.

—————