Jahodové

Jahodové želé s kiwi

 

4 skleničky (po 200 ml) 

  • 750 g opláchnutých, okapaných a odstopkovaných jahod
  • 500 g krupicového cukru
  • 250 g kiwi (oloupané, na plátky pokrájené)
  • 1 želírovací prášek na přípravu zavařeniny
  • kůra z 1 citronu

 

Jahody rozmixujeme a v kastrůlku se silným dnem je vaříme, dokud jejich objem nezredukujeme na polovinu. K jahodáme přidáme cukr a kůru. Ještě je 2 minuty povaříme a propasírujeme přes husté sítko. Necháme je chvíli stát, sebereme pěnu a znovu je propasírujeme.

Jahody znovu vlijeme do kastrůlku a rozředíme asi 100 ml vody. Přidáme želírovací prášek a kiwi. Vaříme dle návodu na obalu prášku. Sbíráme pěnu. Želé rozdělíme do skleniček, uzavřeme a necháme ztuhnout.

—————

Jahodový džem

Jahodový džem

 4 sklenice

  • 1 kg očištěnýcg a nakrájených jahod
  • 500 g želířovacího cukru (2:1)
  • 3 lžíce citronové šťávy

Jahody v kastrůlku se silným dnem podlijeme trochou vody a vaříme, dokud směs nezačne houstnout. Pak do kastrolu přisypeme želírovací cukr a přidáme citronovou šťávu. Směs zvolna vaříme asi 5 minut.

Provedeme želírovací zkoušku - pokud vzorek směsi dostatečně ztuhne, naplníme horkým džemem vypařené sklenice. Uzavřeme je, otočíme dnem vzhůru a džem necháme vychladnout.

TIP: Pokud chceme džem hladší, jahody po očištění rozmixujeme.

—————

Jahodový džem s rebarborou

 

  • 2 kg jahod
  • 1 kg rebarbory
  • 2 kg cukru

 

Jahody umyjeme a necháme okapat. Rebarboru oloupeme, nakrájíme, spaříme vroucí vodou a scedíme. Vše dáme do velkého rendlíku, uvedeme do varu a vaříme asi 15 minut s cukrem. Plníme čisté nahřáté skleničky, uzavřeme je víčky a otočíme je dnem nahoru.

—————