Malinové

Malinová marmeláda

 

  • 1 kg malin
  • 1 citron
  • speciální želírovací cukr v poměru 2:1 (na 1 kg ovoce 500 g speciálního želírovacího cukru)

Maliny přeberte, nechte okapat, dejte do hrnce a vidličkou nebo mačkadlem na brambory rozmačkejte. Citron vymačkejte a šťávu přilijte k malinám. Přidejte cukr a za stálého míchání přiveďte k varu a vařte ještě asi 3 minuty. Horké plňte do skleniček, zavíčkujte, obraťte víčkem dolů a nechte v klidu, dokud marmeláda neztuhne.

—————

Malinový džem

 

  • 1 kg malin
  • 1 kg želírovacího cukru
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 lžíce malinovice

Maliny umyjte (pokud je třeba) a opatrně osušte. Smíchejte je se želírovacím cukrem, nechte je zakryté odpočinout po dobu 24 hodin.

Spolu s citronovou šťávou je za stálého míchání přiveďte k varu a po doporučenou dobu (asi 4 minuty) je prudce vařte. Po ukončení doby varu přidejte malinovici. Naplňte do sklenic a okamžitě je uzavřete.

—————