Malinové
Malinová marmeláda
- 1 kg malin
- 1 citron
- speciální želírovací cukr v poměru 2:1 (na 1 kg ovoce 500 g speciálního želírovacího cukru)
Maliny přeberte, nechte okapat, dejte do hrnce a vidličkou nebo mačkadlem na brambory rozmačkejte. Citron vymačkejte a šťávu přilijte k malinám. Přidejte cukr a za stálého míchání přiveďte k varu a vařte ještě asi 3 minuty. Horké plňte do skleniček, zavíčkujte, obraťte víčkem dolů a nechte v klidu, dokud marmeláda neztuhne.
—————
Malinový džem
- 1 kg malin
- 1 kg želírovacího cukru
- šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce malinovice
Maliny umyjte (pokud je třeba) a opatrně osušte. Smíchejte je se želírovacím cukrem, nechte je zakryté odpočinout po dobu 24 hodin.
Spolu s citronovou šťávou je za stálého míchání přiveďte k varu a po doporučenou dobu (asi 4 minuty) je prudce vařte. Po ukončení doby varu přidejte malinovici. Naplňte do sklenic a okamžitě je uzavřete.
—————
Záznamy: 1 - 2 ze 2