Nakládané dobroty

Česnek ve slaném nálevu

 

Česnek oloupeme a naložíme do slaného nálevu (na 1 l vody asi 300 g soli) a uzavřeme do lahvičky.

 

—————

Domácí kysané zelí

 

 

  • 10 kg zelí
  • 20 dkg kuchyňské soli
  • 2 dkg kmínu
  • 1 dkg koprových semínek
  • 25 dkg krájené mrkve
  • 1/2 kg tvrdých jablek pokrájených na čtvrtky
  • hrst bobkových listů
  • dvě hrsti kmínu

 

Hlávky zelí nakrouháme i s košťály - ty předtím několikrát nařízneme. Pak krouhaninu smícháme se solí, kmínem, koprem. Vložíme vše do kameninové nádoby nebo sudu a upěchujeme třeba i šlapáním.

Protože při kysání vzniká bohatá šťáva, necháme pro ni v nádobě prostor a odebíráme ji zvlášť, pak ji můžeme vrátit. Zelí na povrchu zatížíme čistým těžkým kamenem, položeným na vyvařené prkénko, kvůli rozložení váhy. Vše necháme dva dny v teple a pak přemístíme do chladu k dalšímu kysání. Zelí musí být stále pod šťávou, nebo začne hnít.

—————

Hořčice ochucená nakládanou zeleninou

 

 

  • větší kelímek plnotučné hořčice
  • 4 větší nakládané okurky
  • sklenička nakládaných červených paprik nakrájených na proužky
  • 1 větší cibule
  • 1 čerstvá feferonka

 

Zeleninu necháme pořádně okapat. Do misky vyklopíme hořčici a smícháme s nadrobno nakrájenou zeleninou. Promícháme, dáme do zavařovací sklenice a uložíme na 3 dny do chladu. Podáváme k vařeným masům, vajíčkům natvrdo nebo používáme na potření masových rolád.

—————

Kapr Cassanova

 

 4 porce 

  • 4 porce kapra
  • sklenice malých nakládaných cibulek
  • rybí koření podle chuti
  • malá sklenička kapary
  • 15 dkg žampionů
  • lžička másla

 

Porce kapra osolíme, okořeníme směsí na ryby a 10 - 12 minut podusíme. Poté rybu vychladíme a umístíme na misku, kde porce poklademe restovanými žampiony, zalijeme kapary a skleněnými cibulkami tak, aby ryby byly pokud možno ponořeny v láku. Necháme alespoň 12 hodin odležet. Podáváme s lososím kaviárem a pečivem.

—————

Marinované houby

 

 

  • 500 g očištěných hub nebo jen žampionů
  • lžíce soli
  • 1/4 hrnku vinného octa
  • 3 bobkové listy
  • 3 stroužky česneku
  • lžíce celých pepřů
  • 2 hrnky olivového oleje
  • snítka kopru

 

Dáme vařit vodu, do které přidáme sůl a ocet. Při varu přisypeme houby a vaříme asi 10 minut. Houby scedíme, necháme okapat. Dáváme do sterilizovaných sklenic, rozděláme koření a zalijeme olejem. Uzavřeme a dáme do chladna. Asi za 5 dní máme báječnou přílohu k uzeninám a k uzenému masu.

—————

Nakládaný lilek

 

 

  • lilky
  • sůl
  • olej
  • česnek
  • citronová šťáva
  • bazalka
  • trochu olivového oleje

 

Lilky nakrájíme na kolečka. Osolíme je, necháme asi 30 minut odležet, pak je omyjeme a osušíme. Opečeme je na oleji dočervena. Prolisujeme česnek, osolíme, přidáme citronovou šťávu, nasekanou bazalku, trochu olivového oleje a v této směsi opečené plátky v chladu alespoň den marinujeme.

—————

Pečené papriky v oleji

 

 

  • 500 g červených kapií
  • 4 hřebíčky
  • lžička celého pepře
  • 5 bobkových listů
  • 5 stroužků česneku
  • asi 2 hrnky olivového oleje

 

Papriky dáme na plech do trouby. Upečeme nasucho, aby se daly dobře sloupnout. Opečené papriky s černými puchýřky dáme do velké mísy a zakryjeme utěrkou nebo igelitem. Necháme papriky odpočinout asi 8 minut. Pak lehce kůžičku z paprik stáhneme. Odstraníme stopku, vyjmeme semínka a pokrájíme na menší pruhy. Dáme do sklenice s kořením a zalijeme olejem. Necháme odležet asi týden. Vynikající k pečenému masu, na tousty nebo ke smaženým vajíčkům.

—————

Pickles

  • 1/2 menší hlávky červeného nebo bílého zelí
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 1 červená řepa
  • 1 kedlubna nebo kus bílé ředkve
  • sůl

Zeleninu očistíme, oloupeme a nakrájíme na kousky nebo nudličky. Je možné použít i jiné druhy zeleniny. Zeleninu osolíme a důkladně promícháme. Můžeme přidat i kmín.

Připravujeme ve speciální kameninové nádobě. Zeleninu je nutné zatížit. Necháme kvasit několik měsíců.

—————

Rybíz jako brusinky

 

 

  • 1 kg červeného rybízu
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek jablečného octa
  • 500 - 600 g cukru
  • celá skořice
  • 4 tlučené hřebíčky
  • kousek citronové kůry

 

Opraný rybíz otrháme od stopek, dáme do rendlíku, spaříme ho okyselenou  vroucí vodou a scedíme. Rybíz zasypeme cukrem, přidáme koření a citronovou kůru, podlijeme trochou vody a povaříme. Horké plníme do čistých suchých skleniček, uzavřeme je víčkem a obrátíme dnem vzhůru.

—————

Utopená vejce

 

  • 3 vejce

Nálev:

  • 300 ml vody
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 kuličky pepře
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce octa
  • 1 cibule

Vejce uvaříme natvrdo. Připravíme si nálev jako na kyselé okurky - vodu povaříme s novým kořením, pepřem, solí a octem. Vše dáme do zavařovací sklenice a přidáme plátky cibule. Již druhý den je možno konzumovat.

—————