Mňamky ze sýrů

Marinovaná mozzarella *****

 

 

  • 400 g mozzarelly nakrájené na tenké plátky
  • 3 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 1 lžička čerstvé rozmarýny
  • 1 lžička nasekané dobromysli
  • drcený červený pepř
  • sůl
  • mletý pepř

 

Z oleje a koření připravíme marinádu, potřeme plátky sýra a necháme marinovat minimálně 20 minut (ideální je alespoň hodina). Marinované plátky podáváme s chlebem, olivami a nakrájenými rajčaty.

—————

Marinovaný sýr feta s kapary a olivami

 

Doba přípravy: 30 minut

1 porce asi 2 197 kJ/ 524 kcal

4 porce 

  • 300 g sýra feta
  • 10 černých oliv
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce kaparů
  • 2 bobkové listy
  • snítka čerstvého tymiánu
  • asi 100 ml olivového oleje
  • 1 červená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 4 toasty či  plátky chleba

 

Sýr feta nakrájíme na menší kostičky a dáme do mísy. Přidáme černé olivy, oloupaný a na plátky nakrájený česnek, omytý  a osušený bobkový list, okapané kapary a čerstvý tymián. Vše opatrně promícháme, okořeníme pepřem a dáme do zavařovací sklenice.

Sýr zalijeme olivovým olejem tak, aby bylo vše úplně zakryto. Sklenici důkladně uzavřeme a necháme odležet v chladu a temnu asi týden.

Papriky rozkrojíme, očistíme od semínek, nakrájíme na větší kousky a opečeme  na grilovací pánvi. Také toasty po obou stranách opečeme.

Naložený sýr feta rozdělíme na talíře nebo do misek i s trochou oleje, ozdobíme grilovanými plátky papriky a podáváme s lehce opečenými toasty či chlebem.

—————

Nakládaný ovčí sýr

Nakládaný ovčí sýr

Doba přípravy: 20 minut

4 porce

1 porce asi 870 kJ/207 kcal

  • 500 g ovčího sýra (kaškaval)
  • 1 červená cibule
  • 2 chilli papričky
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 2 lžíce vinného octa
  • 6 kuliček jalovce
  • 3 bobkové listy
  • 200 ml olivového oleje
  • 1 lžička oregana

Ovčí sýr nakrájíme na hranolky dlouhé asi 3 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme ji na plátky, očištěné papričky nakrájíme na kolečka. 

Do hrnce nalijeme 250 ml vody, přidáme hořčičná semínka, vinný ocet, jalovec a bobkový list. Přivedeme k varu a povaříme asi 5 minut. Odstavíme a necháme vychladnout. Potom všechno promícháme s olivovým olejem.

Sýr naskládáme do sklenic společně s cibulí a papričkami. Povrch posypeme mletým oreganem a zalijeme nálevem s olejem.

Dáme do chladničky a necháme odležet aspoň dva dny. Podáváme s chlebem.

—————

Poslední rande

 

 

  • 8 olomouckých tvarůžků
  • 1 lžíce směsi celého pepře (bílý, černý i červený)
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/2 lžičky pálivé papriky
  • 4 celé stroužky česneku
  • špetka soli
  • černé pivo
  • 4 feferonky

 

Kuličky pepře nahrubo nadrtíme v hmoždíři a smícháme s mletou paprikou. Tvarůžky obalíme kořením. Vždy 2 kolečka spojíme k sobě, přičemž mezi ně vložíme 1 feferonku a několik plátků pokrájeného česneku. Černé pivo svaříme s trochou mletého pepře a papriky a zalijeme jím syrečky tak, aby byly zcela ponořené. Necháme 2 až 3 dny uležet.

—————

Sýrový šmak s česnekem

 

 

  • 250 g blaťáckého zlata, ale může být i eidam
  • 1 hermelín
  • česnek podle chuti (zhruba 5 - 8 stroužků)
  • 3 - 4 špetičky chilli koření
  • 2 - 4 bobkové listy
  • hrstka celého pepře
  • 2 až 4 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 feferonka nebo 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
  • sklenice o obsahu 680 g

 

Sýry nakrájíme příčně na tenčí plátky a dáváme do sklenice po vrstvách. Tedy vrstva krájeného zlata, na ni česnek nakrájený na tenké plátky, pepř, paprika, chilli, bobkový list.

Pokračujeme svrchu na plátky nakrájeným hermelínem, na něj dáme opět nakrájený česnek a zase pepř, paprika, chilli, bobkový list a stále postupujeme, až sýry a vše ostatní spotřebujeme. Přidáme sušenou feferonku rozdrcenou na prášek, zalijeme olejem, přikryjeme alobalem a dáme na 5 dní dolů do ledničky.

Až vše sníme, olej použijeme na topinky nebo na pečení mas naprudko, vše má pak zajímavou a dobrou chuť.

 

—————