Okurky

Celoroční okurky kvašáky

    okurky kopr voda sůl Do sklenic (0,7 l) naskládáme okurky, které proložíme koprem. Pak v hrnci dobře převaříme vodu se solí (na 1 litr vody dáme 40 g soli). Ihned jí zalijeme okurky ve sklenicích. Během hodiny trošku vody ubude, tak ještě dolijeme, plníme...

—————

Kvašené okurky

  4 litrová sklenice  2 kg větších nakládaček 2 vinné listy 2 višňové listy 4 vršky kopru Nálev:  2 l vody 8 dkg soli 2 lžičky cukru 1 lžička hořčičného semínka 10 kuliček pepře 10 kuliček nového koření 3 bobkové listy na špičku nože...

—————

Sladkokyselé okurky

  4 salátové okurky 2 lžíce hořčičných semínek koprová semena 3/8 l vinného octa 1/4 l převařené vody 375 g cukru sůl   Okurky omyjeme, můžeme nechat slupku nebo je oloupeme. Nakrájíme na kolečka. Okurky, hořčičná i koprová semínka navrstvíme do kameninového...

—————

Sladkokyselé okurky s rajčaty

  Doba přípravy: 45 minut  1 velká okurka 1 kg malých rajčat 1 sklenice oliv plněných paprikami 1 cibule 1 l bílého vína 4 lžíce octa 500 g cukru 2 kousky skořice 10 hřebíčků 2 kousky zázvoru 1 bobkový list   Rajčata omyjeme a propícháme...

—————