Paštiky

Babiččina paštika

 

Doba přípravy: 45 - 50 minut + 1 den na uležení

4 porce

  • 500 g kuřecích jater
  • 1/4 šálku rozpuštěného másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 3 nasekané stroužky česneku
  • čerstvé bylinky (rozmarýn, oregano, šalvěj)
  • 50 g nesolených oloupaných mandlí
  • 2 lžíce brandy
  • 100 ml přepuštěného sádla
  • sádlo na vymazání forem

Játra opláchneme a nakrájíme na hrubé kousky. Spolu s nasekanými stroužky česneku rozmixujeme na hladkou kaši.

Přilijeme brandy, rozpuštěné máslo, sůl, pepř a polovinu připravených bylinek. Přidáme oloupané nasekané mandle a vše ještě jednou důkladně rozmixujeme.

Směs nalijeme do sádlem vymazaných zapékacích misek a vložíme je do pekáčku s horkou vodou. Pečeme v troubě 20 - 25 minut.

Po upečení necháme zchladnout a přelijeme sádlem. Necháme v lednici do druhého dne odležet.

Zdobíme zbylými bylinkami. Podáváme nejlépe s čerstvým pečivem.

—————

Bylinková játrová paštika

Doba přípravy: 70 minut

4 porce

1 porce 2 914 kJ/ 696 kcal

  • 200 g vepřového bůčku
  • 300 g vepřových jater
  • 100 g slaniny
  • 1 velká cibule
  • divoké koření (nové koření, bobkový list, celý pepř)
  • 80 g anglické slaniny
  • 40 ml koňaku
  • 200 ml smetany
  • sůl
  • 1 lžíce paštikového koření
  • 4 lžíce nasekaných bylinek (bazalka, tymián)

Vepřový bůček, játra a slaninu nakrájíme na kostky a dáme do pekáčku. Přidáme oloupanou a najemno nasekanou cibuli, divoké koření a podlijeme vodou. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 70 minut. Během pečení podléváme podle potřeby vodou.

Když je maso měkké, vyjmeme divoké koření a směs i s výpekem rozmixujeme na jemnou hmotu. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a vmícháme k masové směsi.

Do masové směsi přilijeme koňak a smetanu. Zamícháme, ochutíme solí a paštikovým kořením. Nakonec přidáme lžíci nasekaných bylinek. Dobře promícháme.

Připravenou směs dáme do formy a necháme ztuhnout. Ztuhlou paštiku vyklopíme a celou obalíme ve zbylých bylinkách.

Obalenou paštiku zabalíme do mikrotenové fólie a necháme, nejlépe přes noc v chladničce ztuhnout. Druhý den paštiku nakrájíme na plátky a podáváme s pečivem.

—————

Jemná játrová paštika

Doba přípravy: 120 minut

1 porce 2 660 kJ/ 635 kcal

4 porce

  • 400 g vepřových jater
  • 200 g syrového sádla
  • 100 g libového vepřového masa
  • 1/2  lžičky soli
  • špetka pepře
  • špetka mletého zázvoru
  • 100 ml smetany
  • 2 lžíce brandy
  • 100 g mandlí
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 200 g anglické slaniny

Játra a sádlo umeleme. Maso nakrájíme na kostičky a vše vychladíme. Pak maso rozmixujeme. K mixování přidáme sůl, pepř, zázvor a smetanu.

Do směsi přidáme játra, brandy a sádlo. Ještě chvíli mixujeme a pak směs přendáme do mísy. Vmícháme mandle, prolisovaný česnek a nastrouhanou kůru z citronu. Formičky vyložíme plátky anglické slaniny a naplníme paštikou.

Do pekáčku s trochou vody vložíme formičky a pečeme ve vyhřáté troubě při 150°C 45 minut. Po vychladnutí vyklopíme na talířek. Podáváme s pečivem a brusinkovým kompotem. Ozdobíme bylinkami.

—————

Paštika z kuřecích jater

Doba přípravy: 20 minut

Doba pečení: 1 - 1,5 hodiny

4 - 6 porcí

  • 500 g kuřecích jater
  • 250 - 500 ml mléka
  • 100 g slaniny + několik plátků
  • 1 cibule
  • 2 žloutky
  • 125 g másla, přepuštěného
  • 200 g pečeného kuřecího masa
  • 1/2 lžíce paštikového koření
  • 50 g strouhanky
  • 1 lžíce koňaku nebo rumu

Játra omyjeme, vložíme do misky a zalijeme mlékem. Necháme několik hodin namočená a potom játra odblaníme.

Slaninu pokrájíme a v kastrole s nepřilnavým dnem vyškvaříme. Vsypeme jemně pokrájenou cibulku, necháme ji zpěnit a zesklovatět, odstavíme a necháme zchladnout.

V mixéru našleháme žloutky a polovinu zchladlého přepuštěného másla. Přidáme pokrájená játra, slaninu s cibulkou, na kousky nakrájené kuřecí maso, koření, strouhanku, osolíme, opepříme, ochutíme alkoholem a umixujeme na velmi jemnou hmotu.

Formu vymažeme máslem, dno vyložíme plátky slaniny. Směs nalijeme do tří čtvrtin formy. Formu vložíme do pekáče s vodou, měla by sahat asi do poloviny formy, a pečeme v předehřáté troubě ve vodní lázni asi hodinu a půl. Vychladlou paštiku zalijeme přepuštěným máslem a necháme v chladu ztuhnout.

—————