Paštiky
Babiččina paštika
Doba přípravy: 45 - 50 minut + 1 den na uležení
4 porce
- 500 g kuřecích jater
- 1/4 šálku rozpuštěného másla
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky pepře
- 3 nasekané stroužky česneku
- čerstvé bylinky (rozmarýn, oregano, šalvěj)
- 50 g nesolených oloupaných mandlí
- 2 lžíce brandy
- 100 ml přepuštěného sádla
- sádlo na vymazání forem
Játra opláchneme a nakrájíme na hrubé kousky. Spolu s nasekanými stroužky česneku rozmixujeme na hladkou kaši.
Přilijeme brandy, rozpuštěné máslo, sůl, pepř a polovinu připravených bylinek. Přidáme oloupané nasekané mandle a vše ještě jednou důkladně rozmixujeme.
Směs nalijeme do sádlem vymazaných zapékacích misek a vložíme je do pekáčku s horkou vodou. Pečeme v troubě 20 - 25 minut.
Po upečení necháme zchladnout a přelijeme sádlem. Necháme v lednici do druhého dne odležet.
Zdobíme zbylými bylinkami. Podáváme nejlépe s čerstvým pečivem.
—————
Bylinková játrová paštika
Doba přípravy: 70 minut
4 porce
1 porce 2 914 kJ/ 696 kcal
- 200 g vepřového bůčku
- 300 g vepřových jater
- 100 g slaniny
- 1 velká cibule
- divoké koření (nové koření, bobkový list, celý pepř)
- 80 g anglické slaniny
- 40 ml koňaku
- 200 ml smetany
- sůl
- 1 lžíce paštikového koření
- 4 lžíce nasekaných bylinek (bazalka, tymián)
Vepřový bůček, játra a slaninu nakrájíme na kostky a dáme do pekáčku. Přidáme oloupanou a najemno nasekanou cibuli, divoké koření a podlijeme vodou. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 70 minut. Během pečení podléváme podle potřeby vodou.
Když je maso měkké, vyjmeme divoké koření a směs i s výpekem rozmixujeme na jemnou hmotu. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a vmícháme k masové směsi.
Do masové směsi přilijeme koňak a smetanu. Zamícháme, ochutíme solí a paštikovým kořením. Nakonec přidáme lžíci nasekaných bylinek. Dobře promícháme.
Připravenou směs dáme do formy a necháme ztuhnout. Ztuhlou paštiku vyklopíme a celou obalíme ve zbylých bylinkách.
Obalenou paštiku zabalíme do mikrotenové fólie a necháme, nejlépe přes noc v chladničce ztuhnout. Druhý den paštiku nakrájíme na plátky a podáváme s pečivem.
—————
Jemná játrová paštika
Doba přípravy: 120 minut
1 porce 2 660 kJ/ 635 kcal
4 porce
- 400 g vepřových jater
- 200 g syrového sádla
- 100 g libového vepřového masa
- 1/2 lžičky soli
- špetka pepře
- špetka mletého zázvoru
- 100 ml smetany
- 2 lžíce brandy
- 100 g mandlí
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky citronové kůry
- 200 g anglické slaniny
Játra a sádlo umeleme. Maso nakrájíme na kostičky a vše vychladíme. Pak maso rozmixujeme. K mixování přidáme sůl, pepř, zázvor a smetanu.
Do směsi přidáme játra, brandy a sádlo. Ještě chvíli mixujeme a pak směs přendáme do mísy. Vmícháme mandle, prolisovaný česnek a nastrouhanou kůru z citronu. Formičky vyložíme plátky anglické slaniny a naplníme paštikou.
Do pekáčku s trochou vody vložíme formičky a pečeme ve vyhřáté troubě při 150°C 45 minut. Po vychladnutí vyklopíme na talířek. Podáváme s pečivem a brusinkovým kompotem. Ozdobíme bylinkami.
—————
Paštika z kuřecích jater
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 1 - 1,5 hodiny
4 - 6 porcí
- 500 g kuřecích jater
- 250 - 500 ml mléka
- 100 g slaniny + několik plátků
- 1 cibule
- 2 žloutky
- 125 g másla, přepuštěného
- 200 g pečeného kuřecího masa
- 1/2 lžíce paštikového koření
- 50 g strouhanky
- 1 lžíce koňaku nebo rumu
Játra omyjeme, vložíme do misky a zalijeme mlékem. Necháme několik hodin namočená a potom játra odblaníme.
Slaninu pokrájíme a v kastrole s nepřilnavým dnem vyškvaříme. Vsypeme jemně pokrájenou cibulku, necháme ji zpěnit a zesklovatět, odstavíme a necháme zchladnout.
V mixéru našleháme žloutky a polovinu zchladlého přepuštěného másla. Přidáme pokrájená játra, slaninu s cibulkou, na kousky nakrájené kuřecí maso, koření, strouhanku, osolíme, opepříme, ochutíme alkoholem a umixujeme na velmi jemnou hmotu.
Formu vymažeme máslem, dno vyložíme plátky slaniny. Směs nalijeme do tří čtvrtin formy. Formu vložíme do pekáče s vodou, měla by sahat asi do poloviny formy, a pečeme v předehřáté troubě ve vodní lázni asi hodinu a půl. Vychladlou paštiku zalijeme přepuštěným máslem a necháme v chladu ztuhnout.
—————