Svačinky (toustíky, obložené pečivo)

Banánové toustíky

 

od 2 let

Doba přípravy: 5 minut + zapékání 10 minut

4 porce

  • 8 plátků celozrnného toastového chleba
  • 110 g nutelly
  • 2 středně velké banány, nakrájené na kolečka
  • 2 lžíce lískových oříšků (pozor na případnou alergii, lze je vynechat)

Plátky chleba namažeme nutellou, poklademe kolečky banánů a přiklopíme zbývajícími plátky chleba. Dáme do nahřátého toastovače a posypeme oříšky. Zapékáme 4 minuty dozlatova.

TIP: pro ty nejmenší nakrájejte hotové toastíky na proužky nebo kostičky.

—————

Bulky se sýrovou pomazánkou

 

4 porce

  • 4 celozrnné bulky
  • 100 g nízkotučného taveného sýra
  • 100 g žervé
  • 50 g eidamu nebo ementálu
  • 1/4 červené papriky
  • 1/4 žluté papriky
  • 1/4 zelené papriky
  • sůl
  • petrželka na ozdobu

Papriky očistíme, zbavíme semínek, opláchneme, osušíme a nakrájíme na drobné kostičky. Eidam nebo ementál nastrouháme najemno.

V misce vyšleháme tavený sýr s žervé. Přidáme papriku a část nastrouhaného sýra. Směs podle chuti přisolíme a dobře promícháme.

Bulky podélně rozkrojíme. Namažeme je pomazánkou, kterou odzobíme kupičkou zbylého nastrouhaného sýra a lístkem petržele.

—————

Celozrnný chléb se sázeným vejcem

od 1 roku

Doba přípravy: 5 minut

Vaření: 8 minut

4 porce

  • 1 lžička bílého vinného octa
  • 4 vejce
  • 12 listů rukoly, natrhaných na kousky
  • 1 lžička čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžička olivového oleje
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 4 silnější krajíce celozrnného chleba
  • 4 plátky kvalitní šunky

V dostatečně velkém kastrůlku přivedeme k varu vodu. Přidáme do ní ocet. Vejce rozklepneme do naběračky a necháme ho opatrně vklouznout do vody. Vaříme 1 - 2 minuty, podle toho, jak chceme mít uvařený žloutek. Hotová vejce opatrně vyjmeme z vody a dáme na talíř. Překryjeme fólií a uchováme v teple.

V misce promícháme citronovou šťávu, olivový olej a pepř. Přidáme rukolu a promícháme. Chleby opečeme v toastovači a navršíme na ně ochucenou rukolu, šunku a vejce. Okořeníme podle chuti a ihned podáváme.

—————

Chléb s rybičkovou pomazánkou

 

4 porce

  • 8 krajíců chleba
  • 1 plechovka sardinek ve vlastní šťávě
  • 100 g měkkého tvarohu
  • 80 g pomazánkového másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl
  • čerstvá zelenina na ozdobu

Vejce uvaříme natvrdo. Zchladíme je ve studené vodě, oloupeme a najemno nastrouháme. V míse vidličkou rozmačkáme rybičky s trochou šťávy. Po částech přidáváme tvaroh s pomazánkovým máslem a vejce.

Pomazánku ochutíme citronovou šťávou, solí a hořčicí. Vše dobře promícháme. Z krajíců chleba vykrojíme formičkou nebo ostrým nožem podle papírové šablony ryby a potřeme je pomazánkou. Podle fantazie zdobíme zeleninou.

—————

Makovky s tvarohovou pomazánkou a ovocem

 

8 kousků

Makovky:

  • 250 g polohrubé mouky
  • asi 120 ml mléka
  • 30 g másla
  • 10 g droždí
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 vejce na potření
  • mák na posypání
  • sůl
  • mouka na vál

Pomazánka:

  • 250 g měkkého polotučného tvarohu
  • 100 g lučiny
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 200 g hroznového vína
  • 2 ryngle
  • 1 hruška

Droždí rozmícháme v 50 ml vlažného mléka, přidáme lžičku cukru, 3 lžíce mouky a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy prosijeme mouku se špetkou soli, přidáme kvásek, zbytek mléka, žloutek a nakonec rozpuštěný vlahý tuk. Vypracujeme hladké těsto. Poprášíme ho moukou, přikryjeme a na teplém místě necháme vykynout.

Na pomoučněném vále z těsta vytvarujeme široký válec, který nakrájíme na 24 kousků. Z každého vyválíme pramínek dlouhý asi 15 cm. Vždy ze 3 pramínků upleteme houstičky. Položíme je na vymaštěný plech, potřeme vajíčkem, posypeme mákem a necháme ještě asi 20 minut kynout. Poté je pečeme při 185 °C dozlatova.

V míse utřeme tvaroh s lučinou a cukrem dohladka. Ovoce opláchneme, necháme okapat a nakrájíme na kousky. Vychladlé makovky rozkrojíme, potřeme připravenou pomazánkou a obložíme dílky ovoce.

—————

Pizza koláčky

od 2 let

 

Doba přípravy: 5 minut

Pečení: 6 minut

1 porce

 

 

  • 1 malá hamburgerová houska, podélně rozkrojená
  • 1 lžíce rajčatové pasty
  • 2 žampiony, nakrájené na tenké plátky
  • 30 g strouhaného čedaru

Rozehřejte gril. Obě poloviny housky opečte v toastovači nebo v troubě. Pomažte rajčatovou pastou, posypte žampiony a sýrem a dejte na pár minut pod gril. Jakmile se sýr rozpustí, je pizza hotová. Ihned podávejte.

TIP: housky můžete libovolně obložit, např. šunkou, zeleninou a přidat můžete i bylinky.

—————

Rohlíky s budapešťskou pomazánkou

 

4 porce

  • 4 rohlíky
  • 250 g měkkého polotučného tvarohu
  • 1 malá cibule
  • 1 červená paprika
  • 2 lžíce másla
  • asi 1 lžíce 12 % smetany
  • asi 1 lžička mleté sladké papriky
  • sůl
  • 1 lžíce nasekané petrželky na ozdobu
  • sýr na plachty

Cibuli oloupeme. Papriku omyjeme, osušíme, zbavíme semen a stejně jako cibuli ji nasekáme nadrobno (část papriky si necháme na ozdobu). V misce utřeme tvaroh s máslem a smetanou. Přidáme nasekanou i mletou papriku, cibuli a podle chuti sůl. Vše promícháme.

Rozkrojené rohlíky potřeme pomazánkou. Zdobíme paprikou a petrželkou.  Pokud na párátka napíchneme sýr, vytvoříme tak hezké lodičky.

—————

Semafory k zakousnutí

 

od 1 roku 

Doba přípravy: 10 minut

4 porce

  • 8 plátků bílého toastového chleba
  • 2 rajčata
  • 2 plátky sýra
  • 8 listů zeleného salátu, nakrájených nadrobno

Pomocí vykrajovátka na cukroví o průměru 2 cm vykrojíme do každého z poloviny krajíců šest koleček. Zbývající 4 plátky poklademe střídavě rajčaty, sýrem a kousky salátu tak, aby po přiložení chlebů s otvory vytvořily semafor. Nožem upravíme potřebnou velikost a pak rozkrojíme na poloviny, abychom získali 8 semaforů.

TIP: pro mlsné jazýčky napřed krajíce namažte lučinou nebo sýrem typu Almete. Rajče lze nahradit červenou paprikou a sýr strouhanou mrkví.

—————

Sendviče pro děti

 

Doba přípravy: asi necelých 10 minut

1 porce přibližně 2 305 kJ/ 550 kcal

2 porce

  • 2 ks pečiva (hamburgerové žemle, bulky nebo dalamánky)
  • 60 g libové šunky
  • 1 sýr lučina
  • 1 tavený sýr
  • 1 lžíce máslové ramy
  • 2 lžíce mléka
  • 1 pomeranč
  • 2 listy salátu
  • 1 lžička sušených bylinek
  • čerstvá petrželka
  • sůl

Housky (dalamánky nebo jiné pečivo) podélně rozřízneme a naplníme pomazánkou, šunkou, salátem apod. Do misky dáme lučinu, tavený sýr, lžíci máslové ramy, lžičku sušených bylinek, dvě lžíce mléka a elektrickým šlehačem rozšleháme na jemnou, hladkou pomazánku. Podle chuti mírně přisolíme. I když bychom solit nemuseli vůbec, protože oba sýry sůl obsahují a pro děti tento obsah stačí. Pomeranč oloupeme a rozdělíme na jednotlivé kousky. Salát důkladně opláchneme a necháme okapat. Spodní část housky lehce potřeme pomazánkou, a pak vkusně proskládáme šunkové plátky s dílky pomeranče a salátu. Zbylou sýrovou pomazánku lžičkou dáme na vrchní polovinu housky a přiklopíme. Nakonec ozdobíme kousky čerstvé petrželky. Na přípravě dětského sendviče bychom si měli nechat záležet, protože přísloví, že jíme očima, u dětí  platí dvojnásob.

—————

Tousty s mrkvovou pomazánkou

 

4 porce

  • 4 plátky toastového chleba
  • 280 g mrkve
  • 80 g měkkého tvarohu
  • 70 g pomazánkového másla
  • asi 1 lžička krupicového cukru
  • margarín na potření
  • sůl
  • petrželka na ozdobu

Mrkev oloupeme a ze 4 odřízneme špičky dlouhé asi 4 cm. Zbytek najemno nastrouháme do mísy. Přidáme tvaroh a pomazánkové máslo. Směs dobře promícháme. Podle chuti osolíme a osladíme.

Plátky chleba opečeme v toastovači nebo nasucho na pánvi. Vychladlé chleby potřeme nejprve margarínem a pak připravenou pomazánkou. Zbylé špičky mrkve skrojíme do tvaru malých mrkviček a spolu s petrželkou jimi chléb ozdobíme.

—————