Slané omelety

Celerové omelety

 

  • 2 celery
  • 3 vejce
  • 4 - 5 lžic polohrubé mouky
  • 2 dcl mléka
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • prášek do pečiva
  • lžička celerové nati
  • lžíce strouhanky
  • kmín

Celer uvaříme ve slané vodě a necháme vychladnout. Najemno nastrouháme do misky, přidáme mouku, mléko, vejce, sůl, koření, strouhanku, celerovou nať, špetku prášku do pečiva. Promícháme a na rozpálené pánvi s olejem tvoříme malé placičky, které osmažíme po obou stranách dozlatova.

—————

Květákové omelety

 

 

  • 8 vajec
  • 1/4 l smetany
  • 50 g ementálu
  • 1 menší květák
  • 1 cibule
  • 4 lžíce obilných klíčků
  • 6 lžic oleje
  • pepř
  • petrželová nať
  • sůl

 

Nejdříve připravíme náplň: Květák uvaříme doměkka ve slané vodě a nadrobno posekáme. Osmažíme jemně krájenou cibulku, přidáme květák a opepříme. Ušleháme smetanu se žloutky, přisypeme klíčky s strouhaným sýrem a vmícháme pevný sníh z bílků. Připravené těstíčko lijeme na pánev s horkým tukem, částečně necháme na nepříliš rozehřátéme ohni srazit. Rozdělíme náplň, přehneme v polovině a dopečeme zvolna v troubě. Zdobíme petrželovou natí.

—————

Labužnická pórková omeleta

 

  • 400 g pórku
  • 6 vajec
  • sůl
  • červená mletá paprika
  • pepř
  • 80 g másla
  • 100 g šunky
  • 50 g strouhaného sýra
  • zelená petrželka

Pórek očistíme, bílé části nakrájíme na kolečka a na pánvi podusíme na tuku.

Rozšlehaná vejce smícháme s drobně nasekanou petrželovou natí, solí, pepřem a paprikou. Směsí zalijeme podušený pórek, posypeme sekanou šunkou a upečeme omeletu, kterou před podáváním posypeme strouhaným sýrem . Servírujeme s brambory a zeleninovým salátem.

—————

Lyonská omeleta

  • 4 vejce
  • 150 g uzeniny
  • 50 g másla
  • 1/2 l smetany ke šlehání
  • pažitka
  • strouhaný muškátový oříšek
  • pepř
  • sůl

V pánvi rozehřejeme máslo a opečeme na plátky nakrájenou uzeninu. Vejce rozšleháme se smetanou, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem, přidáme nakrájenou pažitku. Směsí zalijeme uzeninu na pánvi. Omeletu opečeme z obou stran, nakrájíme na porce, ozdobíme pažitkou a rajčaty a podáváme.

—————

Mexické omelety

 

  • 250 g hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • 120 ml minerálky
  • 3 vejce
  • 2 až 3 středně velká rajčata nebo 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 konzerva červených sterilovaných fazolí
  • olej na smažení
  • 150 g libové anglické slaniny
  • 1 pórek
  • sůl
  • pepř
  • chilli

Z mouky, vajec, mléka, soli a minerálky připravíme hustší těsto, které necháme asi 30 minut odležet. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a osmahneme na pánvi na tuku. Přidáme pórek nakrájený s rajčaty (nebo s protlakem), osolíme a vše prohřejeme. Do mírně podušené směsi přidáme okapané fazole a velmi krátce podusíme. Na pánvi, na rozpáleném oleji, usmažíme omelety, které naplníme směsí a ozdobíme strouhaným sýrem a zeleninovou oblohou.

—————

Omeleta s cuketou po španělsku

 

 

  • 1 malá cibule
  • 1 lžička rostlinného tuku
  • 2 vejce
  • 1/4 lžičky soli
  • 4 lžíce dušených cuket

 

Zeleninová náplň:

 

  • 50 ml zakysané smetany
  • 1 podušená cuketa
  • 1 lžíce najemno nasekané petrželky

 

Na pánvi rozpustíme tuk a necháme na něm zesklovatět drobně nakrájenou cibuli. Vlijeme ušlehaná osolená vejce a necháme ztuhnout. Doprostřed omelety rozložíme 4 lžíce dušených cuket, po 1-2 minutách omeletu obrátíme a ještě krátce smažíme. Mezitím na druhé pánvi podusíme nakrájenou cuketu a nakonec přidáme zakysanou smetanu. Omeletu i dušenou cuketu naservírujeme na jeden talíř a posypeme sekanou petrželkou.

—————

Omeleta s hráškem

4 porce

  • 8 vajec
  • 350 g mraženého hrášku
  • 100 g másla
  • sůl

Vejce rozklepneme, osolíme a rozšleháme (případně můžeme přidat i trošku vody). Hrášek propláchneme, spaříme v osolené vodě a pak necháme okapat.

Na 1/4 másla vlijeme 1/4 vajec. Když omeleta začne zespodu zlátnout a na povrchu je ještě mírně tekutá, na jednu její polovinu rozprostřeme 1/4 hrášku. Krátce prohřejeme a přehneme napůl.

Stejným způsobem připravíme i zbylé omelety. Podáváme se šťouchanými brambory a rajčátky.

TIP: omelety můžeme svrchu posypat nastrouhaným sýrem

—————

Omelety s kapustou

Doba přípravy: 30 minut

4 porce

  • 4 vejce
  • 4 lžíce vody
  • mletá sladká paprika
  • sůl
  • pepř
  • olej na smažení

Na náplň:

  • 500 g kapusty
  • 125 g kysané smetany
  • 1 kostka taveného sýra
  • 2 menší cibule
  • 2 stroužky česneku

Na posypání:

  • strouhaný sýr
  • zelená paprika

Kapustu omyjte, vyřízněte tuhou část a hlávku nakrájejte na širší nudle. Nakrájenou cibuli zpěňte na oleji, přidejte kapustu a duste. V kastrůlku na mírném ohni rozpusťte tavený sýr, přidejte smetanu a prolisovaný česnek. Nevařte. Směs vmíchejte do kapusty a ještě chvilku duste. Vejce, vodu, sůl a papriku smíchejte a na rozpáleném tuku usmažte dvě omelety (neobracejte je). Omelety naplňte dušenou kapustou, přeložte ji na půl, posypte strouhaným sýrem a duste na mírném ohni, dokud se sýr neroztaví. Hotové omelety rozdělte na 4 ks a ozdobte nakrájenou zelenou paprikou.

 

—————

Omelety s těstovinami a slaninou

 

4 porce 

  • 300 g uvařených drobných těstovin (vrtulky apod.)
  • sůl
  • 4 vejce
  • 2 zelené cibulky
  • hrnek mléka
  • 150 g anglické slaniny
  • mletý pepř
  • bazalka
  • olej

Těstoviny uvaříme v osolené vodě a scedíme. Anglickou slaninu nakrájíme na nudličky a opečeme ji dokřupava. Smícháme těstoviny, vejce, mléko, nakrájené cibulky a koření, přidáme slaninu, podle chuti přisolíme, okořeníme a na pomaštěné pánvi postupně upečeme 4 omelety. Podáváme je se zeleninovým salátem.

 

—————

Omelety se šunkou

 

4 porce

  • 8 vajec
  • špetka kypřícího prášku do pečiva
  • pažitka a petrželka
  • několik lístečků čerstvého libečku
  • 3 lžíce strouhanky
  • sůl a pepř
  • 4 lžičky oleje
  • 8 plátků šunky
  • několik listů hlávkového nebo ledového salátu na ozdobení

Vejce rozklepneme a rozdělíme na bílky a žloutky. Pažitku, petrželku a libeček opláchneme, necháme okapat a nadrobno posekáme. Z bílků ušleháme pevný sníh. Žloutky rozšleháme a smícháme s kypřícím práškem a s nasekanými bylinkami. Směs zahustíme strouhankou, osolíme a opepříme a zlehka promícháme s bílkovým sněhem. V teflonové pánvi rozehřejeme trochu oleje, vlijeme čtvrtinu vaječného těsta a omeletu upečeme z jedné strany dozlatova. Potom na ní položíme dva plátky šunky, opatrně obrátíme a opečeme i z druhé strany. Stejným způsobem připravíme i tři zbývající omelety. Ještě teplé omelety stočíme a pak je překrájíme na poloviny. Listy hlávkového salátu opláchneme, necháme okapat a rozložíme na talíře. Na talíře rozdělíme teplé šunkové omelety a podáváme s pečivem nebo bramborovou kaší.

—————