Slané omelety
Celerové omelety
- 2 celery
- 3 vejce
- 4 - 5 lžic polohrubé mouky
- 2 dcl mléka
- sůl
- pepř
- olej
- prášek do pečiva
- lžička celerové nati
- lžíce strouhanky
- kmín
Celer uvaříme ve slané vodě a necháme vychladnout. Najemno nastrouháme do misky, přidáme mouku, mléko, vejce, sůl, koření, strouhanku, celerovou nať, špetku prášku do pečiva. Promícháme a na rozpálené pánvi s olejem tvoříme malé placičky, které osmažíme po obou stranách dozlatova.
—————
Květákové omelety
- 8 vajec
- 1/4 l smetany
- 50 g ementálu
- 1 menší květák
- 1 cibule
- 4 lžíce obilných klíčků
- 6 lžic oleje
- pepř
- petrželová nať
- sůl
Nejdříve připravíme náplň: Květák uvaříme doměkka ve slané vodě a nadrobno posekáme. Osmažíme jemně krájenou cibulku, přidáme květák a opepříme. Ušleháme smetanu se žloutky, přisypeme klíčky s strouhaným sýrem a vmícháme pevný sníh z bílků. Připravené těstíčko lijeme na pánev s horkým tukem, částečně necháme na nepříliš rozehřátéme ohni srazit. Rozdělíme náplň, přehneme v polovině a dopečeme zvolna v troubě. Zdobíme petrželovou natí.
—————
Labužnická pórková omeleta
- 400 g pórku
- 6 vajec
- sůl
- červená mletá paprika
- pepř
- 80 g másla
- 100 g šunky
- 50 g strouhaného sýra
- zelená petrželka
Pórek očistíme, bílé části nakrájíme na kolečka a na pánvi podusíme na tuku.
Rozšlehaná vejce smícháme s drobně nasekanou petrželovou natí, solí, pepřem a paprikou. Směsí zalijeme podušený pórek, posypeme sekanou šunkou a upečeme omeletu, kterou před podáváním posypeme strouhaným sýrem . Servírujeme s brambory a zeleninovým salátem.
—————
Lyonská omeleta
- 4 vejce
- 150 g uzeniny
- 50 g másla
- 1/2 l smetany ke šlehání
- pažitka
- strouhaný muškátový oříšek
- pepř
- sůl
V pánvi rozehřejeme máslo a opečeme na plátky nakrájenou uzeninu. Vejce rozšleháme se smetanou, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem, přidáme nakrájenou pažitku. Směsí zalijeme uzeninu na pánvi. Omeletu opečeme z obou stran, nakrájíme na porce, ozdobíme pažitkou a rajčaty a podáváme.
—————
Mexické omelety
- 250 g hladké mouky
- 300 ml mléka
- 120 ml minerálky
- 3 vejce
- 2 až 3 středně velká rajčata nebo 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 konzerva červených sterilovaných fazolí
- olej na smažení
- 150 g libové anglické slaniny
- 1 pórek
- sůl
- pepř
- chilli
Z mouky, vajec, mléka, soli a minerálky připravíme hustší těsto, které necháme asi 30 minut odležet. Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a osmahneme na pánvi na tuku. Přidáme pórek nakrájený s rajčaty (nebo s protlakem), osolíme a vše prohřejeme. Do mírně podušené směsi přidáme okapané fazole a velmi krátce podusíme. Na pánvi, na rozpáleném oleji, usmažíme omelety, které naplníme směsí a ozdobíme strouhaným sýrem a zeleninovou oblohou.
—————
Omeleta s cuketou po španělsku
- 1 malá cibule
- 1 lžička rostlinného tuku
- 2 vejce
- 1/4 lžičky soli
- 4 lžíce dušených cuket
Zeleninová náplň:
- 50 ml zakysané smetany
- 1 podušená cuketa
- 1 lžíce najemno nasekané petrželky
Na pánvi rozpustíme tuk a necháme na něm zesklovatět drobně nakrájenou cibuli. Vlijeme ušlehaná osolená vejce a necháme ztuhnout. Doprostřed omelety rozložíme 4 lžíce dušených cuket, po 1-2 minutách omeletu obrátíme a ještě krátce smažíme. Mezitím na druhé pánvi podusíme nakrájenou cuketu a nakonec přidáme zakysanou smetanu. Omeletu i dušenou cuketu naservírujeme na jeden talíř a posypeme sekanou petrželkou.
—————
Omeleta s hráškem
4 porce
- 8 vajec
- 350 g mraženého hrášku
- 100 g másla
- sůl
Vejce rozklepneme, osolíme a rozšleháme (případně můžeme přidat i trošku vody). Hrášek propláchneme, spaříme v osolené vodě a pak necháme okapat.
Na 1/4 másla vlijeme 1/4 vajec. Když omeleta začne zespodu zlátnout a na povrchu je ještě mírně tekutá, na jednu její polovinu rozprostřeme 1/4 hrášku. Krátce prohřejeme a přehneme napůl.
Stejným způsobem připravíme i zbylé omelety. Podáváme se šťouchanými brambory a rajčátky.
TIP: omelety můžeme svrchu posypat nastrouhaným sýrem
—————
Omelety s kapustou
Doba přípravy: 30 minut
4 porce
- 4 vejce
- 4 lžíce vody
- mletá sladká paprika
- sůl
- pepř
- olej na smažení
Na náplň:
- 500 g kapusty
- 125 g kysané smetany
- 1 kostka taveného sýra
- 2 menší cibule
- 2 stroužky česneku
Na posypání:
- strouhaný sýr
- zelená paprika
Kapustu omyjte, vyřízněte tuhou část a hlávku nakrájejte na širší nudle. Nakrájenou cibuli zpěňte na oleji, přidejte kapustu a duste. V kastrůlku na mírném ohni rozpusťte tavený sýr, přidejte smetanu a prolisovaný česnek. Nevařte. Směs vmíchejte do kapusty a ještě chvilku duste. Vejce, vodu, sůl a papriku smíchejte a na rozpáleném tuku usmažte dvě omelety (neobracejte je). Omelety naplňte dušenou kapustou, přeložte ji na půl, posypte strouhaným sýrem a duste na mírném ohni, dokud se sýr neroztaví. Hotové omelety rozdělte na 4 ks a ozdobte nakrájenou zelenou paprikou.
—————
Omelety s těstovinami a slaninou
4 porce
- 300 g uvařených drobných těstovin (vrtulky apod.)
- sůl
- 4 vejce
- 2 zelené cibulky
- hrnek mléka
- 150 g anglické slaniny
- mletý pepř
- bazalka
- olej
Těstoviny uvaříme v osolené vodě a scedíme. Anglickou slaninu nakrájíme na nudličky a opečeme ji dokřupava. Smícháme těstoviny, vejce, mléko, nakrájené cibulky a koření, přidáme slaninu, podle chuti přisolíme, okořeníme a na pomaštěné pánvi postupně upečeme 4 omelety. Podáváme je se zeleninovým salátem.
—————
Omelety se šunkou
4 porce
- 8 vajec
- špetka kypřícího prášku do pečiva
- pažitka a petrželka
- několik lístečků čerstvého libečku
- 3 lžíce strouhanky
- sůl a pepř
- 4 lžičky oleje
- 8 plátků šunky
- několik listů hlávkového nebo ledového salátu na ozdobení
Vejce rozklepneme a rozdělíme na bílky a žloutky. Pažitku, petrželku a libeček opláchneme, necháme okapat a nadrobno posekáme. Z bílků ušleháme pevný sníh. Žloutky rozšleháme a smícháme s kypřícím práškem a s nasekanými bylinkami. Směs zahustíme strouhankou, osolíme a opepříme a zlehka promícháme s bílkovým sněhem. V teflonové pánvi rozehřejeme trochu oleje, vlijeme čtvrtinu vaječného těsta a omeletu upečeme z jedné strany dozlatova. Potom na ní položíme dva plátky šunky, opatrně obrátíme a opečeme i z druhé strany. Stejným způsobem připravíme i tři zbývající omelety. Ještě teplé omelety stočíme a pak je překrájíme na poloviny. Listy hlávkového salátu opláchneme, necháme okapat a rozložíme na talíře. Na talíře rozdělíme teplé šunkové omelety a podáváme s pečivem nebo bramborovou kaší.
—————