Masové

Omeleta plněná kuřetem a fazolkami

 

Doba přípravy: 50 minut

1 porce asi 473 kcal/ 1 983 kJ

4 porce

  • 200 g zelených fazolek
  • 200 g bílých fazolek
  • 8 vajec
  • 100 ml mléka
  • sůl
  • 2 lžíce oleje
  • 400 g vykostěných kuřecích stehen
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 1 - 2 lžíce olivového oleje
  • mletý černý pepř
  • 1 lžíce sojové omáčky

 

Zelené i bílé fazolové lusky dobře očistíme a krátce povaříme v osolené vodě. Pak vodu slijeme, fazolky necháme okapat a vychladnout.

Vejce rozšleháme s mlékem a osolíme. Na pánvi rozehřejeme olej a postupně upečeme   4 omelety, které položíme na talíře.

Kuřecí stehna nakrájíme na nudličky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na plátky, očištěnou papriku na nudličky.

Kuřecí maso zprudka opečeme na rozpáleném oleji. Přidáme cibuli a česnek a krátce orestujeme. Osolíme, opepříme a vložíme nakrájenou papriku a fazolové lusky. Vše k rátce opečeme, přilijeme sojovou omáčku a podle potřeby dosolíme.

Hotovou směs rovnoměrně rozdělíme na omeletky, které přehneme a dozdobíme čerstvými bylinkami.

—————

Omeleta s drůbežími játry

 

4 porce

  • 16 kousků drůbežích jater
  • 1 oříšek másla
  • 1 šalotka nasekaná najemno
  • lžíce dezertního vína (např. madeira)
  • 12 vajec
  • sůl a pepř

 

Játra očistíte, osolíte a opepříte. Na pánvi rozpustíte máslo, přidáte šalotku a necháte zpěnit. Přidáte játra a na mírném ohni vaříte 4 minuty. Zakápnete trochou madeiry. Uchováte v teple.

Do misky rozklepnete vejce a lehce je našleháte vidličkou. Osolíte a opepříte. Vlijete do pánve a smažíte 4 minuty. Postupně uděláte 4 omelety (vždy ze 3 vajec). Hotovou omeletu dáte na talíř, rozložíte na ni játra a přehnete. Abyste zdůraznili chuť drůbežích jater, namočte je hodinu před vařením do  mléka.

—————

Omeleta s kuřecím masem

 

2 porce                                       

Doba přípravy: 10 minut

  • vejce
  • sojové mléko
  • koření
  • petržel
  • kuřecí popř. krůtí maso
  • olivový olej

 

Vejce ušleháme se sójovým mlékem, okořeníme a přidáme nasekanou petržel. Směs v pánvi upečeme do tenké omelety, kterou nakonec naplníme na olivovém oleji podušenou směsí z nakrájeného kuřecího nebo krůtího masa.

—————

Thajské omeletové měšce

 

4 porce

  • 350 g mletého vepřového masa
  • 200 g tyčinek surimi
  • 8 velkých vajec
  • 6 jarních cibulek
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 4 - 6 lžic rybí omáčky
  • drcený černý pepř
  • sůl
  • olej na potření pánve
  • čerstvá zelenina na ozdobu

Česnek oloupeme. Jarní cibulky očistíme, omyjeme a necháme oschnout. 4 nejdelší stonky natě odřízneme a podélně rozpůlíme, zbytek nasekáme stejně jako česnek najemno. Tyčinky surimi opláchneme, osušíme a nakrájíme na plátky.

V hlubší pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm mleté maso. Přidáme nakrájené tyčinky surimi, cibulku a česnek. Vše dobře orestujeme. Směs ochutíme rybí omáčkou, solí a pepřem. Udržujeme ji v teple.

Vejce rozšleháme a osolíme. Palačinkovou pánev potřeme olejem a rozehřejeme ji. Postupně na ní upečeme 8 omelet.

Omelety naplníme masovou směsí a vytvarujeme z nich měšce. Ovážeme spařenými proužky cibulové natě. Měšce rozdělíme na talíře a ozdobíme čerstvou zeleninou. Můžeme podávát se sojovou nbo rybí omáčkou.

 

—————