Rybí

Námořnické omelety

 

4 porce

  • 8 vajec
  • 2 konzervy tuňáka v oleji nebo ve vlastní šťávě
  • 4 lžíce sterilovaného leča
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžičky oleje
  • sůl
  • mleté papričky chilli

Z tuňákových konzerv slijeme olej nebo šťávu a maso trochu rozmělníme vidličkou. Vejce rozšleháme po dvou se lžící vody, osolíme a vlijeme na pánev se lžičkou oleje. Takto postupně připravíme 4 omelety. Každou omeletu podle chuti posypeme drcenými chilli papričkami z mlýnku, potřeme lžící sterilovaného leča, ochutíme prolisovaným česnekem a naplníme čtvrtinou masa z tuňáka. Omelety přeložíme na poloviny a podáváme teplé i studené s pečivem nebo s bramborami.

—————

Omeleta s krabími tyčinkami

 

4 porce

  • 1 balíček krabích tyčinek
  • 8 vajec
  • sůl a pepř
  • 1/2 pórku
  • 1 šálek mraženého hrášku
  • 8 plátků anglické slaniny
  • 3 lžíce oleje

Pórek očistíme, omyjeme, nakrájíme na kolečka a ta překrájíme na drobounké kousíčky. Krabí tyčinky překrájíme na malé kostičky. Vejce rozklepneme, rozšleháme je se solí a pepřem, na teflonové pánvi s rozehřátým olejem z nich upečeme 4 malé omeletky a přikryjeme je talířem. V pánvi pak opečeme plátky slaniny, přidáme pórek, osmahneme, přisypeme hrášek a nakrájené krabí tyčinky. Osolíme a opepříme. Směs lehce opečeme a rozdělíme do vaječných omelet. Podáváme s vařenými bramborami nebo s pečivem.

 

—————

Omeleta s krevetkami

 

  1 porce 1 706 kJ/ 409 kcal 

  • 80 g krevet
  • půl lžíce oleje
  • 100 g sterilovaných sojových klíčků
  • čtvrt lžíce škrobové moučky
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 2 vejce

 

Nakrájejte nadrobno cibulku a spolu s krevetami ji osmahněte dorůžova na pánvi. Rozmíchejte celá vejce a přidejte k nim škrobovou moučku a sojovou omáčku. Směs vlijte naběračkou na pánev a udělejte omelety. Ještě teplé je naplňte krevetami a podávejte ozdobené sojovými klíčky.

—————

Omeleta s tuňákem - dietní

1 porce 1 420 kJ

4 porce

  • 4 filety ančoviček
  • 100 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • 1 stroužek česneku
  • snítka zelené petrželky
  • 6 vajec
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 citron
  • sůl
  • bílý pepř

Česnek, ančovičkové filety a petržel nasekáme nadrobno. Tuňáka propasírujeme sítem, vejce rozšleháme v misce a přidáme česnek, petržel, ančovičky a tuňáka a ochutíme citronovou šťávou. V pánvi rozehřejeme olivový olej a vlijeme vaječnou směs, kterou mícháme, dokud nezačne tuhnout. Potom prudce snížíme plamen, měchačkou uvolníme omeletu ze stran a ode dna a pomocí pokličky ji obrátíme a na zbytku oleje dopečeme. Hotovou omeletu rozčtvrtíme a rozdělíme na 4 porce. Podáváme zdobené sekanou petrželkou a osminkami citronu.

—————