Rybí

Palačinky s lososem

 

Doba přípravy: 50 minut

1 porce asi 560 kcal/ 2 345 kJ

4 porce 

  • 2 vejce
  • 400 ml mléka
  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • olej na smažení
  • 400 g filetů z lososa
  • 1 lžička koření na ryby
  • 1 citron
  • 250 g listového špenátu
  • 4 lžíce másla
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička vegety
  • špetka bílého pepře
  • 80 g strouhaného parmazánu
  • snítka kopru

 

Vejce důkladně rozšleháme s mlékem a špetkou soli. Postupně přidáváme mouku a vymícháme hladké těsto. Necháme ho alespoň 10 minut odležet.

Filet z lososa omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Posypeme je rybím kořením, pokapeme šťávou z půlky citronu a necháme v chladu odležet.

Listový špenát opereme a krátce spaříme ve vroucí vodě. Pak ho ihned propláchneme pod studenou vodou a vymačkáme. Pánev vytřeme olejem a z těstíčka upečeme tenké palačinky. Na jiné pánvi rozpálíme 2 lžíce másla a opečeme na něm po obou stranách plátky lososa. Česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno a lehce osmahneme na zbylém másle. Přidáme spařené špenátové listy, ochutíme vegetou a mletým pepřem a prohřejeme.

Palačinky přeložíme do tvaru trojúhelníku. Na talíři posypeme složenou palačinku parmazánem, poklademe špenátem a plátkem lososa. Postup zopakujeme a končíme plátkem lososa. Pokrm ozdobíme citronem a snítkou kopru.

—————

Palačinky s uzeným lososem a holandskou omáčkou

 

4 porce

  • 400 g plátků uzeného lososa
  • 250 g čerstvého sýra ricotta
  • čerstvý nebo mražený kopr
  • zelený salát

Holandská omáčka: 

  • 4 žloutky
  •  2 lžíce studené vody
  • 150 g másla
  • 1 - 2 lžíce smetany
  • sůl
  • šťáva z čerstvého citronu

Těsto: 

  • 1 litr polotučného mléka
  • 400 g jemně mleté špaldové mouky
  • 2 vejce
  • špetka soli

 

uvedených surovin připravíme 8 palačinek. Potřeme je sýrem ricotta, obložíme plátky lososa, stočíme a udržujeme v teple. Pak zhotovíme holandskou omáčku: na vodní lázni šleháme žloutky se studenou vodou. Jakmile se z nich začne tvořit pěna, začneme k nim pomalu přidávat přepuštěné máslo a omáčka postupně zhoustne. Osolíme ji, okyselíme citronem a nakonec zjemníme smetanou. Omáčkou přelijeme teplé palačiny, ozdobíme je lístky salátu, koprem a hned podáváme.

—————