Slané pečivo
Chlebový věnec s nivou a parmskou šunkou
1 kus
- 1 kg hladké mouky
- 300 g nivy
- 200 g parmské šunky
- 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
- 2 lžíce krupicového cukru
- hrst lísků bazalky
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
Do mísy prosijeme mouku se solí. Přidáme rozdrobené droždí a cukr. Postupně přiléváme asi 600 ml vlažné vody a suroviny propracováváme.
Až se těsto přestane lepit na stěny mísy, dáme ho na pracovní desku a hnětem, dokud nebude hladké a pružné. Poté ho vrátíme do mísy, poprášíme moukou a necháme 30 minut kynout. Pak ho propracujeme a necháme kynout ještě asi 30 minut.
Vykynuté těsto rozválíme na užší obdélníkový plát silný asi 1 cm. Poklademe jej plátky šunky, nastrouhanou nivou a lístky bazalky. Náplň pokapeme olejem.
Těsto podélně přeložíme přes náplň, vytvoříme kulatý závin a spojíme jeho konce. Vzniklý věnec přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi 15 minut kynout Pak ho poprášíme moukou a vložíme do vyhřáté trouby. Při 180 °C ho pečeme 35 - 40 minut dozlatova.
—————